3 inšpirácie na romantické jedlo vhodné nielen na Valentína ❤️‍

Je to tak každý rok. Nielen začiatkom februára, ale niekedy už ďaleko predtým, kedy na vás mávajú reklamné spoty, aby ste nezabudli na svoju polovičku a kúpili jej darček. Úprimne, žijem životom podnikateľky pracujúcej z domu, ktorá väčšinu času trávi teplákovou kultúrou a otvorene, s rukou na srdci priznávam, že keby nejdem do Kauflandu v týchto dňoch, ani by som nespozorovala, že nejaký Valentín vôbec bude.

 

Jediné, čo ma na to upozornilo boli všadeprítomné srdiečkové bonboniéry, do kvetov zapichnuté srdcia s anjelikmi či ruže s nápisom Milujem Ťa, ktoré vydržia 1 a pol dňa a potom umrú rovnako ako moja nedávno kúpená bazalka. Mimochodom, tiež z Kauflandu…

 

Na jednej strane nikto z nás nechce kúpiť nejakú zbytočnosť, ktorá bude slúžiť ako efektívny lapač prachu a po roku sa vyhodí alebo podaruje ďalej. Na druhej strane, pokiaľ nie sme darčekoví maniaci,  chceme urobiť radosť aspoň tým, že si spomenieme.

 

Voľakedy sa to dalo taktne vybaviť bonboniérami, lenže pre intoleranciu na laktózu, vajíčko, či lepok u mnohých, z tohto zvyku viacerí upúšťajú. Ja sama som tá intolerantná na všetky tri zmienené a verte mi, nie je veľmi príjemné, ak dostanem darček, ktorý si zo zdravotných dôvodov nemôžem naplno vychutnať.

 

Je Valentín komerčná blbosť alebo vyznanie lásky?

Ja viem, možno teraz budem vyznievať ako cynický človek, ale Valentín je deň lásky, ktorý sa rovnako ako Štedrý deň stal svojim spôsobom komerčným sviatkom, ktorý primárne slúži obchodníkom, aby si zvýšili predaj. Keď sa na to však pozriem z druhej strany mince, stále je to sviatok oslavy lásky dvoch ľudí, ktorí sa milujú a chcú si dať najavo, že im na sebe záleží. A na tom predsa nie je nič zlé. 💑

Sami s mojím mužom nechodíme na wellness v týchto dňoch, lebo poviem otvorene:

 

Vždy sa spamätáme neskoro

Sme klasici, ktorí si radšej povedia na rovinu, čo by nás vzájomne potešilo

Nechce sa nám objednávať na poslednú chvíľu už aj tak vybookované a predražené wellness pobyty

 

Môj priateľ ma už pozná a vie, že vziať ma na romantickú večeru nebýva v skutočnosti až taká romantika, keďže vysvetľovať čašníkom, čo môžem a nemôžem jesť mi značne odoberá apetít. Preto radšej na Valentína vymýšľam ako vyznať lásku, ktorá naozaj prejde žalúdkom ❤️‍

Výhody doma pripraveného jedla:

 

Dávate tým najavo dotyčnej osobe, že sa zaujímate o jej zdravotný stav

Láska prechádza cez žalúdok – Domáce jedlo si viete spoločne vychutnať

Je to krásne vyznanie toho, že ste sa snažili jej plne vyhovieť

Snaha vynaložená v kuchyni sa oceňuje

 

Pokiaľ má vaša polovička intoleranciu na lepok, vajíčko alebo mlieko a neviete, čo jej kúpiť, inšpirujte sa nasledujúcimi receptami. Verím tomu, že viac ako kupovaný darček, ocení milovaný človek váš čas strávený v kuchyni nad prípravou jedla.

Ešte predtým než sa do prípravy pustíte, skúste fantázií nechať voľný priebeh a naozaj sa nebojte srdiečkovať všetko, čo sa dá. Valentín je o láske, takže čím viac ❤️‍, tým lepšie.

 

1. Veganske bezlepkové lievance

Kto by ich nemiloval? Naviac, ak sú bez alergénov, ktoré by mohli vašej polovičke uškodiť.

Na ich prípravu budete potrebovať:

♥  6 kopcom polievkových lyžíc múky zo zelených banánov

♥  2 kopcom polievkové lyžice kokosovej múky

♥  8 kopcom polievkových lyžíc tapiokového škrobu

♥  1 čajová lyžička jedlej sódy

♥  1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)

♥  1 čajová lyžička mletého kardamónu (voliteľné)

♥  5 polievkových lyžíc trstinového cukru

♥  1 polovica čajovej lyžičky perníkového korenia (voliteľné

♥  1 polovica čajovej lyžičky sušenej citrónovej kôry

♥  1 polovica čajovej lyžičky Bourbon vanilkového prašku

♥  400 ml kokosového mlieka

♥  500 ml vody

♥  kokosový olej na vymastenie panvice

 

Ďalej budete potrebovať na ozdobu:

♥  Džem podľa chuti (ja osobne preferujem jahodový alebo marhuľový)

♥  Agáve sirup alebo iné sladidlo (na poliatie lievancov)

♥  Strúhaný kokos (na ozdobu)

♥  Ovocie podľa chuti

 

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Postupne prilievame vodu, kokosové mlieko a ručným mixérom vymixujeme cesto hustejšie od palaciniek (nemá byť tekuté, ale zase ani príliš husté).

Servítkou potretou kokosovým olejom si vymastíme panvicu (v tomto prípade je najlepšia teflónová). Keď je panvica dostatočne rozpálená, nalejeme do nej necelú žufanku dobre rozmixovaného cesta.

Prvý lievanec sa bude prirodzene dlhšie piecť než ostatné a nemusí sa podariť.

Opekáme približne 1 minútu z každej strany, kým sa na vrchu nezačnú tvoriť dierky. Pokiaľ sa vám cesto trhá, nebojte sa pridať do cesta ešte 1 polievkovú lyžicu tapiokového škrobu. Krásne spája ingrediencie dokopy, čím vlastne nahrádza vajíčko.

Pomocou nožíka si môžete napr. z jahôd vytvoriť ružičky a ozdobiť nimi lievance.

 

2. Sladké vafle

Nedávno som si kúpila vaflovač iba kvôli tomu, aby som vyskúšala či sa na ňom dajú pripraviť aj veganske vafle. A veruže dajú a aké skvelé! 😉

Na 7 kusov vaflí budete potrebovať:

♥  2 kopcom polievkové lyžice teffovej múky

♥  3 kopcom polievkové lyžice ovsenej bezlepkovej múky

♥  3 kopcom polievkové lyžíce tapiokového škrobu

♥  1 kávová lyžička Bourbon vanilkového prašku

♥  1 čajová lyžička jedlej sódy

♥  2 kopcom polievkové lyžice malanga múky alebo inej bezlepkovej

♥  2 kopcom polievkové lyžice cirokovej múky

♥  1 kávová lyžička mletej škorice

♥  1 kávová lyžička mletého kardamónu

♥  2 polievkové lyžice kokosového sirupu alebo iného sladidla

♥  250 ml vody

 

Postup:

V mise zmiešame metličkou na šľahanie všetky suché ingrediencie, aby nám nezostali žiadne hrudky múky. Pridáme sirup a za stáleho miešania prilievame vodu. Vznikne nám kompaktné cesto. Do rozpáleného vaflovača nalejeme cesto a priklopíme jeho vrchnú časť. Ak by ste chceli mať vafle chrumkavé, pečte ich priklopené približne 4 minúty.

 

3. Kokosový minikoláčik

Na jeho prípravu budete potrebovať otváraciu miniformu v tvare srdiečka. Ďalej:

♥  1 banán

♥  10 kusov čerstvých alebo mrazených jahôd

♥  1 čerstvé mango alebo 8 kusov malín

♥  1 kiwi

♥  polovica z kokosovej šľahačky (používam túto)

♥  2 plátky želatiny alebo prášku Agar agar (ak by ste chceli vegan verziu 😉)

 

Postup:

Plátky želatiny namočíme aspoň na 15 minút do vody. Banán si nakrájame na kolieska a vyplníme ním dno formičky. Následne na banány po okraji poukladáme kúsky jahôd tak, aby lemovali kraje srdca. Ak máte väčšie jahody, nepoužite ich všetky.

 

Kreatívna fáza:

Valentín je o srdiečkach, čiže pokiaľ máte akékoľvek formičky od medovníkov v tvare srdca, nebojte sa ich použiť. V tomto období sa to hodí. Ak máte doma mango, odkrojte jeho bočnú stranu a odstráňte šupku. Zostal vám pekný kus ovocia, kde môžete využiť srdiečkové formičky a vykrojený kus môžete následne vložiť do tortičky.

 

V tejto fáze si vymiešajte polovicu kokosového krému,do ktorého pridáte vyžmýkané plátky želatiny. Ručným mixérom vymixujte na hustý krém, ktorý natriete na tortičku. Následne vložíte koláč do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby krém krásne stuhol.

 

TIP na zmrzlinu

Pokiaľ milujete zmrzlinu umiestnite koláčik do mrazničky

 

Môžete dozdobiť vykrojeným ovocím.

 

Tieto recepty mám odskúšané a verte mi, že nimi nič nepokazíte ani mimo Valentína. Budem veľmi rada, ak sa v komentároch podelíte o vaše skúsenosti s receptami ako potešiť svoju polovičku na Valentína.

Pokiaľ by ste chceli viac inšpirácie pre bezlepkové a bezvaječné varenie, stiahnite si môj eBook Ako variť a piecť bez lepku, kde sa zoznámite s viacerými bezlepkovými múkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.