Ako prežiť s celiakiou v Taliansku (1. časť)

Taliansko je mojou najobľúbenejšou európskou destináciou, kde by som si okrem bežného života, vedela predstaviť svadbu, život po živote, prežiť Felliniho bohémsky štýl existencie alla Dolce vita a pretransformovať do reality všetky neresti, ktoré k Taliansku patria. Áno, aj ja som len človek so všetkými túžbami a pokušeniami, ktoré život prináša a niekedy mám bujnejšiu fantáziu než činy 🙂 A prečo Taliansko?

Táto krajina disponuje presne tým všetkým, čo turistov láka: bohaté kultúrne dedičstvo a história, more, dostupné ceny (pokiaľ si samozrejme nepotrpíte na vypitie hltu espressa za 10 euro na Piazza di San Marco v Benátkach). Ale čím Taliansko disponuje najviac, to je jednoznačne výborná kuchyňa. A áno, práve tá sa niekedy stáva pre nás alergikov kameňom úrazu. Sme len ľudia, robíme prehrešky a kto tvrdí, že ich nerobí, ich robí najviac ale natajnáša. 🙂

Skratka a dobre, my alergiami poznačení jedinci musíme byť ešte obozretnejší, pretože jeden prehrešok dokáže z mesiacov dodržiavanej diéty urobiť galibu v podobe črevných búrok, noci presedenej na toalete či návrat dlho stratených ekzémov. A celá dovolenka sa môže rázom zmeniť na jednú veľkú pohromu.

Ako to teda v Taliansku prežiť?

Nie nadarmo som sa taliančinu rozhodla študovať priamo v Taliansku, aby som okúsila miestny život (žiaľ, nestihla som ten Dolce vita a keďže sa budúci rok vydávam, už to ani nestihnem), ale spoznala som miestne zvyky a kuchyňu a rada by som vás naučila zaujímavosti, ktoré o talianskej kuchyni pravdepodobne neviete a ktoré sa vám môžu zísť na vašej ceste. Je jedno či idete do Ríma, Neapolu, Jánova alebo do Palerma, pizza a pasta si na vás počká dokonca aj pri šikmej veži v Pise 🙂 Brány lepku sú tu otvorené a pokušenia väčšie než samotné Lago di Garda.

Pokiaľ ste bez lepku ako ja, máte šťastie a smolu zároveň. Šťastie preto, lebo väčšina talianskych reštaurácií je vybavená bezlepkovými cestovinami. Uff, asi vám spadol kameň zo srdca 🙂

Obyčajne majú na jedálnom lístku pred podnikom avizované či sú Senza glutine – čo v doslovnom preklade znamená Bez lepku. A tu vám nadšenie pozastavím. Pokiaľ nemôžete aj iné zložky než len lepok (il glutine), napr. ryžu (il riso), kukuricu (il mais), je dobré poznať aspoň základné názvy týchto potravín.

Taliani sú majstrami v predávaní všetkého možného a veľa z vás si možno myslí, že sú schopní predať vám aj znehodnotené jedlo, len aby z vás vytiahli peniaze. Tu vás sklamem a poteším zároveň. Kategória niečo ako dobrá a zlá reštaurácia sa pozná ťažko. A nie vždy je pravidlo, kde je veľa ľudí, tam to musí byť dobré. Niekedy sa treba spoliehať na vlastnú intuíciu a pocit, ale keď je človek hladný, viem zjedol by aj obaly z mušlí bez mušiel 🙂

Z mojich skúsenosti som sa stretla s tým, že pokiaľ ich upozorníte na to, čo nemôžete, radšej prídu o zákazníka, než aby vám nasilu predali lepkové cestoviny alebo pizzu. Vedia, že dobré meno sa nebuduje ľahko a podľa toho k svojim klientom aj pristupujú. Samozrejme, ruku by som za celú taliansku komunitu do ohňa nedala  a netvrdím, že všetci sú anjeli. Strávila som však v Taliansku niekoľko mesiacov a nikdy sa mi ešte nestalo, že by mi predali niečo, čo by mi uškodilo. Jednoducho, keď vedia, čo vám škodí, upozornia vás na to, čo dané jedlo obsahuje, prinajhoršom vám odporučia niečo iné 🙂

Spaghetti s plodmi mora, Palermo (Sicília), 2013

Ako im to však povedať, keď veľa z nich odmieta hovoriť po anglicky?

Ak nájdete podnik, kde s vami hovoria anglicky, ste zahojení a ak tam aj skvelo varia, pravdepodobne ste našli zlatú bulu sicílsku. Ak dokonca natrafíte na kuchára z Neapolu a poviete že ste zo Slovenska, automaticky začnú vykrikovať Hamsík Hamsík a možno vám dajú aj zľavu z finálneho účtu 🙂 (Ďakujme Marekovi, že nás takto krásne reprezentuje a taliani majú jedno očko pre nás prižmúrené.)

Čo veľa ľuďom na talianoch vadí je, že sú ,,trochu“ pohodlní učiť sa iné jazyky, ale za to, keď viete aspoň trochu po taliansky, na rukách vás idú odniesť 🙂 hovorím z vlastnej skúsenosti 🙂

Dám vám tip, ako sa zorientovať pri výbere jedla. Je dôležité poznať aspoň základy, aby ste si vedeli objednať a vyhnúť sa tak alergickému šoku a pokaziť si tak celý pobyt:

il cibo (il číbo) jedlo

antipastojedlo zvyčajne neobsahujúce cestovinu (predjedlo)

primo prvé jedlo – napr. polievky, cestoviny, prosciutto crudo s melónom, atď

secondoryby, steaky, pizza

il dolce(il dolče) sladkosť, zákusok, dezert

senza glutine (senza glútyne)bez lepku

Questa pasta è senza glutine? (Questa pasta é senza glútyne?)Je táto cestovina bez lepku?

Contiene questa pasta il mais? (Kontjene questa pasta il mais?)Obsahuje táto cestovina kukuricu?

Contiene questa pasta il riso? (Kontjene questa pasta il riso?)Obsahuje táto cestovina ryžu?

Contiene questa pasta il grano saraceno? (Kontjene questa pasta il gráno saračéno?)Obsahuje táto cestovina pohánku?

Mi può preparare questa pizza senza glutine? (Mi puó preparáre questa pizza senza glútyne?) Môžete mi pripraviť túto pizzu bez lepku?

Trattorie

Nanešťastie, nie všetky reštaurácie zaviedli trend prispôsobenia sa zákazníkom s alergiami a intoleranciami a udržujú si svoj štandard v kuchyni, kde varia prevažne typické lokálne špeciality. Tieto podniky sa zvyčajne volajú Trattorie. Čo je na Trattoriach super je to, že prevažne ponúkajú jedlo vyššej kvality. Jedným veľkým mínusom je práve to, že u nich veľmi striedmo (ak vôbec) nájdete bezlepkové cestoviny a skoro vôbec nečakajte bezlepkovú pizzu. Môžu sa však špecializovať na steaky, ryby a šaláty.

Filet z tuniaka s cibuľkou, Marsala (Sicília), 2015

 

Takže? Do ktorej časti Talianska sa chystáte? 🙂

(Pokračovanie nabudúce).

Som žena, ktorá sa rozhodla zobrať zdravie do svojich rúk a zbaviť sa zdravotných problémov pomocou stravy. Už viac ako dva roky nahrádzam potraviny, ktoré mi škodia. Mojou vášňou je varenie, vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Som autorka eBookov: Zatočte s potravinovou intoleranciou - Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov >>, Zbavená ekzému pomocou stravy a Ako variť a piecť bez lepku. >> Vďaka mojim skúsenostiam sa naučíte variť a nahrádzať potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti a hlavne si vysvetlíme, čo čím nahrádzať, aby ste si svoje jedlá vedeli naozaj vychutnať. Viac o mne si prečítate tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů