Prečo je to niekedy také komplikované alebo ako so stravovaním v Taliansku (2. časť)

Nedávno som písala o tom, ako prežiť stravovanie v Taliansku, v prípade, že máte celiakiu alebo citlivosť na pšenicu. Určite už viete, že stravovanie v cudzej destinácii bez znalosti jazyka môže byť niekedy oriešok. Zároveň je to aj výzva a skúška toho, ako veľmi túžite zlepšiť svoj zdravotný stav a čo ste ochotní pre to urobiť.

Keď som ja začala s mojou úpravou jedálnička, nemala som podporu v kamarátoch, ale to je súčasťou cesty. Sú to skúšky, ktoré keď zdoláme, príde zaslúžené ovocie v podobe pevnejšieho zdravia. To však neznamená, že nemôžeme cestovať a spoznávať svet, tak ako sme boli zvyknutí. Niekedy stačí mať dobré informácie na to, aby aj plánovaná dovolenka vyšla podľa vašich predstáv.

All inclusive má svoje limity, ale…

Určite to poznáte, že keď každý deň chodíte do práce a vaše zamestnanie vás suverénne nebaví, snívate o dovolenke. Presne taká som bola aj ja. Kým som sa nezačala venovať tomu, čo ma skutočne napĺňa, korporát bol mojim domovom v pracovné dni od 8ej do 16ej. Ale späť k téme.

Je máj 2016 a ja snívam o dovolenke v Taliansku. Chcem more, chcem piesok, chcem nič neriešiť, 2 týždne nevariť a hlavne sa túžim ponoriť do pocitu plného relaxu. Nech život na Slovensku plynie a ja zrelaxujem.

Cala Biriola, Sardínia 2016

Hovorí sa, že čomu venujeme pozornosť, to rastie v plnej miere. A je to pravda. O necelé 3 mesiace bol Last minute na Sardíniu kúpený. DOVOLenka je od slova DOVOLIŤ si a pobyt sme zobrali aj s All inclusive stravovaním. Asi už dobre viete, že práve máj bol prelomový v mojom živote, kedy som sa rozhodla zmeniť svoj zdravotný stav. Avšak pri každodennom státí za sporákom som si aj ja povedala, že potrebujem od varenia pauzu a chcem 2 týždne nechať druhých nech mi navaria. Skrátka, aj ja si zaslúžim DOVOLiť si nič nerobiť.

Stravovanie prostredníctvom All inclusive predstavuje nápoje, raňajky, obedy a večere formou švédskych stolov. Predtým, než sme s priateľom išli na náš prvý spoločný All inclusive som si hovorila, že sa možno nebudem môcť poriadne najesť, alebo že si z tých typických talianskych jedál plných lepku a mlieka nevyberiem. Opak bol však pravdou a prvá skúsenosť nás milo prekvapila.

Výhody All inclusive

– nemusíte variť

– široký výber jedál

– viete si vybrať, čo vy chcete jesť.

Nevýhody

– musíte sa občas opýtať kuchárov, ako bolo jedlo pripravované a či obsahuje alergén.

– ste odkázaní na hotelovú stravu

– all inclusive časovo obmedzuje (hlavne pri spontánnych výletoch).

Figovník, Sicília 2014

Talianske raňajky

Pokiaľ milujete slovenskú klasiku v podobe šunky, syra a paradajok, v All inclusive si vďaka kontinentálnym raňajkám prídete na svoje. Samozrejme, záleží aj od toho koľko hviezdičkový All inclusive máte zaplatený, pretože ako uvediem neskôr aj jedna hviezdička v stravovaní dokáže urobiť markantný skok.

Ja osobne som v hotelovom komplexe Cala Gonone Beach Village každé ráno milovala do chrumkava opečenú anglickú slaninu so zeleninou a napriek tomu, že som už vtedy nejedla chlieb, odchádzala som z raňajok sýta a spokojná.

Pokiaľ sa rozhodnete do Talianska ísť na vlastnú päsť, počítajte s tým, že v Pasticceriach (cukráreň) alebo miestnych baroch vám na raňajky ponúknu Croissant (taliansky il cornetto, áno, presne tak ako tá zmrzlina v kornútku 🙂 alebo iný sladký koláčik spolu s capuccinom alebo espressom. Čaj (taliansky il ) určite nehľadajte v baroch na juhu Talianska. Možno na severe uspejete s požiadavkou teplého čaju, ale na Sicílii či v Kalábrií veľmi nepochodíte.

V Catanii na Sicílií sa za celkom tradičné raňajky považuje okrem espressa aj brioška s granitou (taliansky granita con brioche (granita kon brióš).

Cefalù, Sicília 2014

 

Keď som strávila v roku 2014 mesiac v Cefalù, moja každodenná zástavka bola v miestnom zelovoci, kde som si kupovala raňajky v podobe banánov, čerstvých jabĺk, fíg a podobne. Na Talianoch (hlavne z juhu) je úžasné pozorovať s akou dôverou pristupujú ku každému človeku, bez ohľadu akej ste národnosti. Ak platíte bankovkou väčšou ako 10 euro, môže sa vám stať, že pokrútia hlavou, pretože vám nebudú vedieť rozmeniť, zakrútia prstom vo vzduchu a povedia DOMANI (čo v preklade znamená zajtra alebo inak (zober si jedlo, ale vráť sa zajtra, keď budeš mať drobnejšie).

Ovocie či zeleninu si teda môžete zobrať a zajtra im doplatiť zvyšok. Myslím, že v tomto sa od Talianov môžeme učiť, i keď mi môžete oponovať čiernou ekonomikou a daňovými únikmi, ja sa však v tomto prípade pozerám na stránku ľudskosti a dôvery v klienta a nie rýchleho peňažného zisku.

Ako dievča s dobrou výchovou som si na tento akt prejavenej dôvery spočiatku ťažko zvykala, ale ani raz som vo svoj prospech nevyužila situáciu a vždy som sa na druhý deň ukázala a doplatila zvyšok.

Zažila som však aj situáciu, kedy moja spolubývajúca z Nemecka využila DOMANI benefit na vlastné obohatenie a ušetrenie, aj keď vo finančnej núdzi teda nebola a po týždni sa vrátila do zelovocu akoby nič. Predajca ovocia (Fruttivendolo) si ju však dobre pamätal a druhýkrát jej tento ústupok už neurobil.

Nevyužívajte preto situáciu vo svoj prospech, pokiaľ naozaj nie ste v hmotnej núdzi.

Osobne považujem tento krok zo strany Talianov ako možnosť ukázať, že sú priateľskí a dobrosrdeční, avšak nie hlúpi.

Kaktusové figy, Sicília 2014

Iný kraj, iný mrav

Rovnako ako na Slovensku nájdete rozdielnosti v kuchyni, tak aj v Taliansku v každom regióne na vás vždy čaká iná dobrota alebo iná nástraha 🙂 Sicília má dlhú históriu a vďaka príchodu Arabov v 8. storočí, ktorí okrem Aristotelovej filozofie priniesli aj vtedajšie novinky v podobe citrusov, cukrovej trstiny a iných plodín, sa tieto viaceré zvyky prejavili najmä v kuchyni.

V Taliansku sa prevažne využíva syr ricotta na prípravu dezertov, avšak vo väčšine prípadov sa v obchodných reťazcoch nachádza iba jeho kravská verzia. Možno ste už počuli o ricotte z byvolieho mlieka a teda už viete, že sa z neho dá pripraviť aj Tiramisu.

Ricottu z kravského mlieka nájdete napr. v legendárnych Cannoli, Cassate alebo Panna cotta dezerte.

Dezert Cassata, Sicília 2014

Sicília má svoje prvenstvo v pestovaní citrusov, olív a mandlí, čo sa prejavuje najmä na lokálnych špecialitách. Za zmienku v prípade mandlí stoja legendárne koláčiky, ktoré môžu byť síce bez mlieka a lepku, ale pokiaľ máte citlivosť na mandle, vyhnite sa im oblúkom, aj keď sama viem, že chuťovo sú naozaj mňamkové 🙂

Dezerty z marcipánu, Pasticceria v Cefalù, Sicília 2014

 

Stravovanie v apartmánoch

Je asi jednou z najekonomickejších variánt, ktoré síce ušetrí peniaze, ale zoberie kúsok času. Taliani sú poprednými výrobcami napr. výborných sójových produktov od firmy Valsoia. Predstavuje to teda širokú škálu od jogurtov, cez nanuky až po produkty vhodné na fritovanie. Vo väčšine miestnych talianskych supermarketoch ich zoženiete bez problémov. (Ich výrobky môžete zohnať inak aj na Slovensku v predajni Yeme).

Ešte predtým, než sa však v Taliansku vyberiete na nákup, oboznámte sa aspoň s určitými výrazmi:

mandľa – la mandorla

orechy – i noci (noči)

sušené ovocie – frutta secca (frutta seka)

syr – formaggio (formadžio)

mliečny proteín (kazeín) – la caseina (la kazeína)

figa – il ficco (fikko)

broskyňa – la pesca (peska)

ryba – il pesce (pešše)

krevety – i gamberi

paradajkový pretlak – passata di pomodoro

jablko – la mela

hruška – la pera

Sušené ovocie na trhoch v Cefalù, 2014

 

Prečo by som už na All inclusive do Talianska nešla

Moja diéta ma každý deň učí, že keď niečo chcem, musím preto niečo urobiť. All inclusive sa mi do augusta roku 2017 zdal ako super voľba, kedy som chvíľku mohla vypnúť od varenia a užívať si more a pláž plnými dúškami. Avšak, náš posledný pobyt na Sardínii ma presvedčil o tom, že až taká veľká výhra to v skutku nie je.

Rozhodli sme sa pre trojhviezdičkový hotelový komplex Marmorata pod Korzikou neďaleko mesta Santa Teresa di Gallura. Čo sme však nečakali, bolo že jedna hviezdička urobí v stravovaní tak veľký rozdiel. Ako človek s citlivosťou na lepok, kravské, ovčie a kozie mlieko, vaječný bielok a žĺtok ma nepotešili každodenné raňajky v štýle: hora koláčikov, praženica na 3 spôsoby a jogurt z vločkami.

Naokolo žiadna civilizácia, len malé potraviny, ktoré o sójových výrobkoch nikdy nepočuli a hotel, ktorý pojal vyše 3000 ľudí.

Nerátam k tomu obmedzenie, že človek ako som už vyššie uviedla je fixovaný byť na jednom mieste, pretože má zaplatené aj obedy aj večere a doprava v Taliansku je asi najväčšou prekážkou.

Je to však moja skúsenosť a moja voľba. Radšej si však do budúcna vyberiem slobodu v poznávaní sveta a v pýtaní sa na ingrediencie ako prijať malé množstvo výberu, s ktorým spokojná nie som.

 

A čo preferujete vy? All inclusive alebo si radšej navaríte? 🙂

Som žena, ktorá sa rozhodla zobrať zdravie do svojich rúk a zbaviť sa zdravotných problémov pomocou stravy. Už viac ako dva roky nahrádzam potraviny, ktoré mi škodia. Mojou vášňou je varenie, vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Som autorka eBookov: Zatočte s potravinovou intoleranciou - Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov >>, Zbavená ekzému pomocou stravy a Ako variť a piecť bez lepku. >> Vďaka mojim skúsenostiam sa naučíte variť a nahrádzať potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti a hlavne si vysvetlíme, čo čím nahrádzať, aby ste si svoje jedlá vedeli naozaj vychutnať. Viac o mne si prečítate tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů