Láskavé prečistenie pečene 3:6:9 + BONUS

Keď som prvýkrát držala v rukách knihu od Anthonyho Williama o pečeni, hovorila som: Waaaw, ako niekto dokáže venovať viac ako 400 strán iba jednému orgánu? Čo je na ňom také úžasné a prečo vlastne robíme detox pečene?

 

from: pexels

Hľadanie otázok a odpovedí vo svojom tele

Je pravda, že odkedy som sa rozhodla venovať problematike potravinových intolerancií na základe mojej vlastnej skúsenosti, začala som skúmať aj ďalšie oblasti, ktoré mi pomáhajú pri mojej práci hľadať hlbšie súvislosti medzi našou stravou, telom, orgánmi, emóciami či životnými postojmi, ktoré nás nevedome udržujú chorými.

A tu by som na chvíľu zastala. Som človek, ktorý sa neopiera o jeden životný štýl nazerania na zdravotné problémy. Nerazím preto žiadnu jednotnú filozofiu alebo smer, za ktorý by som sa bila do pŕs, že práve ten je univerzálne najlepší alebo najsprávnejší a oproti iným ten jedinečný a už vôbec nie, že by dokázal vyriešiť akýkoľvek zdravotný problém.

 

V akomkoľvek skúmaní zastávam názor, že treba mať zdravú pokoru a pristupovať vedome a otvorene ako k starším a osvedčeným alternatívnym riešeniam, tak aj k novým nepreskúmaným. Snažím sa hľadať v živote balans medzi informáciami a vedome si vyberať z každého rožku trošku. Pretože v opačnom prípade by to nebolo o pomoci druhým, ale iba o  neutíšenom veľkom EGU.

 

Jeden z mojich veľkých učiteľov, Alberto Villoldo, povedal krásnu myšlienku, s ktorou sa ja osobne veľmi stotožňujem:

Západná veda skúma všetko pomocou mikroskopu. Čo ak sa ale na svet pozeráme nesprávnym koncom mikroskopu a uniká nám tak celkový pohľad?

from: pexels
from: pexels

Čím viac som sa totiž zaoberala iba potravinovou intoleranciou, tým viac som si uvedomila, že to nie je iba o nej. Pri písaní mojej knihy Z lásky k vlastnému telu som niekoľko mesiacov intenzívne skúmala zahraničné vedecké štúdie, ktoré poukazovali na to ako ADHD, Poruchy autistického spektra (PAS), migrény, nadváha, reumatoidná artritída, ekzémy či neplodnosť súvisia práve s potravinovou intoleranciou.

Napriek tomu, že spojitosť medzi potravinovými intoleranciami a vyššie vymenovanými diagnózami sa vo viacerých prípadoch preukázala, tvrdiť, že za nimi stojí iba potravinová intolerancia by bolo klamstvo a zavádzanie. Je to iba časť jednej veľkej mozaiky. A to bol dôvod, prečo som sa aj ja rozhodla začať pozerať na svoje telo tou druhou stranou mikroskopu, aby mi neunikal zvyšok.

 

Anthony William a jeho zelerová šťava

Rada by som vopred upozornila, že pokiaľ nemáte radi Anthonyho Williama alebo akokoľvek nesympatizujete s jeho alternatívami, ktoré svetu ponúka, tento článok nečítajte ďalej. Naozaj, nebude pre vás.

Pokiaľ ale Anthonyho zatiaľ nepoznáte a zvedavosť vás dohnala až sem, čítajte ďalej. Možno práve vám tento článok zmení život a pomôže vám nájsť odpovede na mnohé otázky týkajúce sa vášho zdravotného stavu.

Keď som o Anthonym prvýkrát počula, myslela som si, že mi nemá, čo ponúknuť, pretože razí teóriu, ktorej som sama skrz vlastné ego naklonená nebola. Zameriava sa napr. na liečbu rôznych dlhotrvajúcich ochorení pomocou zelerovej šťavy, ktorej venoval celú jednu knihu.

Nakrájaný stopkový zeler
Stopkový zeler

Nejako som tento zelerový ošiaľ pred rokom uzavrela s tým, že toto pre mňa asi nebude. O pár mesiacov neskôr, keď som pri písaní mojej vlastnej knihy oslovovala na spoluprácu viacerých odborníkov naklonených nielen západnej medicíne, ale aj alternatívnej liečbe, opäť Anthonyho meno zarezonovalo v mojich ušiach. Bolo mi doporučené, aby som si niektoré jeho knihy v rámci pochopenia hlbších súvislostí zohnala a prečítala.

Čím viac som sa začala otvárať novým možnostiam liečby a začala som prepájať rôzne poznatky, prišla som na to, že sa nemôžem úzkoprso zameriavať iba na potravinovú intoleranciu, ale musím skúmať aj jej príčiny. A to ma opäť doviedlo k Anthonymu.

 

Kto je vlastne Anthony William?

Jeho príbeh začal, keď sa mu v štyroch rokoch zjavil istý duch, ktorý mu povedal, aby položil ruky na svoju babičku a nahlas vyslovil: Babička má rakovinu pľúc. Prirodzene, jeho rodina nerozumela odkiaľ malý štvorročný chlapec výraz rakovina vôbec počul, ale nedalo im to. O dva týždne zobrali teda babičku do nemocnice, kde sa potvrdilo, čo malý takmer nehovoriaci chlapec povedal pri rodinnej večeri. Jeho babička mala skutočne rakovinu pľúc.

Odvtedy s touto bytosťou alebo ako on hovorí: s týmto duchom zostal v kontakte. Vďaka tomuto spojeniu obdržal od neho mnoho informácií, ktoré dnes už pomohli nespočetnému množstvu ľudí. Pomohol im uzdraviť sa z ochorení, na ktoré západná medicína neponúkala riešenie.

Napriek tomu, že viacerí odborníci k jeho osobnosti pristupujú skepticky vďaka jeho nezvyčajnému daru a informáciám, ktoré ešte nie sú vedou overené a teda ani štúdiami potvrdené, svojich priaznivcov si získal, pretože po zavedení jeho doporučení do praxe sa skutočne obrovskému množstvu ľudí zlepšil zdravotný stav. Moje sympatie si popri čítaní knihy a zavedenia Liečebného prečistenia pečene 3:6:9 získal takmer okamžite.

 

Medicínske médium a záchrana pečene

Na Vianoce a narodeniny, ktoré mám od seba vzdialené v horizonte necelých dvoch týždňov, som dostala dve knihy: Prvá bola Medicínske médium a druhá Záchrana pečene (v češtine – Játra a jejich léčba). Vlastne ani neviem prečo, ale môj vnútorný pocit mi hovoril, aby som si najskôr prečítala tú o pečeni. Poslúchla som svoju intuíciu a začítala som sa do knihy, ktorá ma svojím obsahom neskutočne obohacovala. Hltala som doslova každé jedno slovo.

Knihy o liečbe tela
Medicínske médium a záchrana pečene

Upozorňujem, že táto kniha nie je román, ktorý za týždeň prečítate. Úprimne, mne to trvalo skoro 4 mesiace. Napriek tomu túto knihu radím medzi rodinné poklady, ktoré by v knižnici nemali chýbať.

Keď si ju pozorne prečítate, dôjde vám zrazu veľa vecí a začnete sa na svoju pečeň a telo pozerať inak. S úctou? Rešpektom? Priateľskejšie? Sama neviem, tých pozitívnych prívlastkov by som priradila podstatne viac. Každopádne, prišlo mi až neuveriteľné, ako môže niekto venovať vyše 400 strán jednému orgánu, o ktorom mnohí síce vieme, že ho tam niekde v tele máme, ale u väčšiny z nás naše poznatky o pečeni týmto končia.

Hneď na úvod ma zaujalo s akými diagnózami a ochoreniami sa spája práve pečeň:

✔ Ekzém
✔ Psoriáza
✔ Cukrovka
✔ Streptokok
✔ Akné
✔ Nafukovanie
✔ Obličkové kamene
✔ SIBO – syndróm bakteriálneho prerastania čreva
✔ Autoimunitné ochorenia
✔ Precitlivenosť na chemikálie a potraviny

Práve prvé a posledné sa ma ako ekzematika s viac ako 30 potravinovými intoleranciami dotýkali skutočne hlboko. Povedzme si však niečo o pečeni.

 

Pečeň a jej kamarátka glukóza

Aj keď je to pre niekoho zanedbateľný orgán, pečeň skutočne pracuje 24/7, čo znamená, že aj v čase kedy spíme alebo oddychujeme. Na rozdiel od nás, pečeň si, jednoducho, nemôže zobrať dovolenku či vyložiť nohy. Napriek tomu jej nevenujeme prílišnú pozornosť a vlastne ani mnohí nevieme, čo jej ako orgánu robí dobre.

from: tourism Australia

Pečeň je zásoba glykogénu – zásobného sacharidu, ktorý sa v prípade hladu a dodania okamžitej energie začne postupne uvoľňovať. Okrem iného zadržiava v sebe škodlivé látky, čím chráni ostatné orgány a tým pádom aj náš život. Je zásobárňou glukózy, vďaka ktorej žijeme  aktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu a CNS (centrálny nervový systém).

Glukóza je monosacharid, ktorý nám neudržuje iba vyrovnanú hladinu cukru v krvi, ale je doslova nevyhnutným palivom pre pečeň. Potreba prijímať glukózu začína už v období dojčenia. Laktóza je disacharid, ktorý je zložený z monosacharidov glukózy a galaktózy. Materské mlieko je preto nevyhnutnou zložkou, pretože glukóza je potrebná napr. pri tvorbe svalov, pri správnom vývoji mozgu, pečeni a samozrejme aj srdca. Viac informácii o glukóze spomenutých aj v knihe Záchrana pečene nájdete tu >>>

Bez glukózy nedokážeme fungovať ani v dospelosti. Zažili ste niekedy pocit, keď ste boli nahnevaní alebo ste čelili veľkej výzve alebo vám išli prasknúť nervy? To sú presne tie momenty, keď si potrebujete dať niečo sladké (glukózu), aby ste upokojili mozog. Samozrejme, aj v dospelosti má glukóza svoje nevyhnutné miesto pri tvorbe svalov, fungovaní srdca, mozgu a v neposlednom rade aj pečene.

 

Nie je cukor ako cukor – ktorý je ten prospešný?

Na rovinu poviem: potom, čo som sa v roku 2019 stala cukorfree, bol aj med u mňa na čiernej listine kvôli Candide, až pokým som si neprečítala Anthonyho knihu o pečeni. Áno, v tejto knihe je aj Candida vysvetlená z iného uhla pohľadu, ale tomu sa teraz venovať nechcem. Dôležité je, že k medu som sa vrátila, ale na rovinu: nie všetky cukry sú skutočne prospešné.

(pexels)

K tým neprospešným môžeme radiť napr. sacharózu. Anthony konkrétne uvádza, že sa jedná o cukry, na ktoré sa neviažu živiny a teda pre naše telo nemajú žiadny prínos, ale naopak naše zdravie oslabujú. Patrí sem napr. rafinovaný cukor či kukuričný škrob s vysokým obsahom fruktózy. Vysoko prospešné cukry pre telo sú napr. cukry z ovocia, surového medu, sladkých zemiakov, tekvice či kokosovej vody.

Osobne ma ako človeka zaoberajúceho sa výživou zaujalo Anthonyho tvrdenie, že cukor sa mení na tuk. V knihe Záchrana pečene spomína, že pečeň potrebuje živiny obklopené dobrým cukrom, pretože cukry podporujú jej činnosť a vďaka ním sú živiny poháňané krvou a dostávajú sa v tele do jednotlivých orgánov, kam potrebujú. Tuk túto schopnosť nemá. Zdravé tuky samozrejme obsahujú živiny, ale nedistribuujú ich takým spôsobom, ako to robia práve cukry.

from: pexels

Pečeň a jej liečebné prečistenie 3:6:9 podľa Anthonyho Williama

Anthony v knihe popisuje pečeň ako orgán, ktorý je roky zaťažený či už ťažkými kovmi, pesticídmi, chemickými výparmi a v neposlednom rade aj alkoholom. Ak sme už pozabudli na alkožúr spred niekoľkých rokov, naša pečeň, bohužiaľ, nie. Tým pádom, že v sebe zadržiava nahromadenú skládku rôznych toxínov, s ktorou sa denne stretávame či už na benzínovej pumpe, keď tankujeme benzín alebo v kúpeľni, keď si lakujeme vlasy a iba dané výpary inhalujeme, naša pečeň vie, že tieto látky sú škodlivé a nechce, aby sa nám usádzali rôzne po tele. Aby nás ochránila, všetko v sebe hromadí a zadržiava ako skládku odpadu.

Keď je preťažená, nedokáže sa správne detoxikovať – tým pádom je narušený metabolizmus.

Anthony uvádza vo svojej knihe Záchrana pečene krásny exemplár:

,,Predstavte si to asi tak, že by k vám do bytu prišli niekoľkokrát denne smetiari a vysypali vám skládku smetí priamo vo vašej obývačke. Mali by ste čo robiť, aby ste sa jednej skládky zbavili a zrazu by prišla ďalšia a ďalšia nálož. A presne takto sa cíti aj naša pečeň, keď ju zaťažujeme napr. nevhodnou stravou.”

 

Je to úžasný orgán, ktorý však potrebuje od nás trochu viac než parkrát v roku popíjať čaj z pestreca mariánskeho. Aby nás mohla ochrániť, potrebuje mať prísun potravín, ktoré jej pomáhajú. A to bol vlastne dôvod, prečo som vyskúšala sama na sebe liečebné prečistenie pečene 3:6:9 podľa Anthonyho Williama.

from: pexels

Sama som toto prečistenie nazvala láskavé a zamilovala som si ho, pretože sa v tomto smere pristupuje k pečeni s veľkým rešpektom a ohľadom. O pečeni, mýtoch, čo jej škodí a čo miluje by sa dalo veľa napísať, ale to by bolo nadlho a pokiaľ vás aj tieto detaily zaujímajú, radšej vám v tomto smere odporučím prečítať si celú jeho knihu o pečeni, ktorá vás do problematiky zasvätí skutočne detailnejšie než moja skúsenosť s jeho kúrou. Verte mi, nebudete ten čas ľutovať, pokiaľ to sami so sebou a svojou pečeňou myslíte úprimne.

Liečebné prečistenie 3:6:9 je deväťdenný stravovací plán zložený z troch trojdňových fáz, ktoré postupne pripravia vašu pečeň na vylúčenie toxínov.

 

V tomto smere je dôležité povedať, že sa to nezaobíde bez tzv. ranného liečebného prečistenia, ktoré podľa Anthonyho pozostáva z 500 ml citrónovej vody ihneď po prebudení. Citrónová voda nalačno totiž pomáha preplachovať nielen tráviaci trakt ale aj samotnú krv. Táto hydratácia tela hneď z rána dokáže krásne naštartovať pečeň.

Podľa Anthonyho je toto liečebné prečistenie vhodné nielen ak vás trápia vyššie uvedené diagnózy, ale aj vtedy ak by ste chceli preventívne podporiť svoju pečeň.

Tým pádom, že liečebné prečistenie pečene je rozdelené do troch častí, prvá fáza je akousi prípravnou, ale je nevyhnutným prvotným krokom, než sa pohnete ku zvyšným dvom.

 

Pre zaujímavosť

Názov 3:6:9 má svoju číselnú štruktúru a nevznikol len tak náhodou. Anthony v knihe pečeň opisuje z hľadiska anatomickej a fyziologickej funkcie, v ktorej je mnoho pečeňových buniek zoskupených do trojuholníkov so zaoblenými rohmi. Pečeňové laloky majú zase šesťuholníkový tvar a samotná funkcia pečene spočíva v neobjavenom cykle deviatich tepov: po každom deviatom tepe pečeňou preteká dostatok krvi spolu s množstvom čerstvých živín, kedy zároveň vyplachuje odpad.

 

Najviac ma očarilo, že sa budem po tomto prečistení cítiť úžasne. A za ten pocit to predsa stojí, nie?

Ako presne moje liečebné prečistenie pečene 3:6:9 prebiehalo? Celý presný postup nájdete prirodzene v jeho knihe Záchrana pečene alebo na jeho webových stránkach v anglickom jazyku.

 

Prvá fáza liečebného prečistenia (3) – príprava pečene

Túto fázu popisuje Anthony ako prípravnú fázu, ktorú nemožno vynechať. Pečeň bolo potrebné láskavým spôsobom pripraviť na to, čo by malo nasledovať.

Každé ráno hneď po prebudení som začínala so 400 ml citrónovej vody.

from: pexels

Raňajky, obedy a večere boli v tejto fáze voliteľné, ale prirodzene mali svoje pravidlá, ktoré pozostávali z výberu jedál bez obsahu lepku, mliečnych výrobkov, či vynechania určitého druhu mäsa.

Ďalšia podmienka bola zníženie radikálnych tukov o 50%. Môžeme sem priradiť orechy, semienka, kokosový orech, oleje či živočíšne proteíny. Snažila som sa postupovať podľa návodu v jeho knihe Záchrana pečene.

Ak som mala chuť na mäso, v knihe sa odporúčalo dať si ho v čase večere a nie obeda, ako sme mnohí zvyknutí. Zároveň som každým dňom zaraďovala do jedálnička viac zeleniny, listovej zeleniny a ovocia. Po obede zväčša nasledovali dve jablká a zopár ďatli. Jablko ma však sprevádzalo aj po večeri spolu s ibištekovým čajom a 400 ml citrónovej vody.

Zvýšený pitný režim bol v tomto prípade naozaj nevyhnutný.

Prvý deň prečistenia som nepostrehla žiadne veľké zmeny. Tie sa dostavili až na druhý deň vo forme silnej bolesti hlavy a extrémneho hladu, kedy sa moje telo bránilo niečomu novému. Mala som silnú potrebu vrátiť sa k pôvodnému spôsobu stravovania.

Ak ste niekedy zažili abstinenčné príznaky, poznáte protichodnosť vašich vlastných myšlienok, kedy vám mozog servíruje všetky možné výhovorky, aby ste neblbli a vrátili sa k pôvodnému spôsobu stravovania, ale zároveň chcete zmenu pre svoje zdravie. Presne to som prežívala ja.

Navyše sa mi vrátil v tieto dni ekzém, čo bolo znakom toho, že sa telo začínalo čistiť.

 

Druhá fáza liečebného prečistenia (6) – uvoľnenie toxínov

Podľa Anthonyho v tejto fáze dochádza k vnútornému prečisteniu, kedy pečeň uvoľňuje niektoré staré zásoby tukov, vírusov a toxínov, ktoré pečeň roky zadržiavala. Očista v tomto štádiu prebiehala na hlbšej úrovni než zvyčajne.

V tejto fáze došlo k 100% vyradeniu radikálnych tukov.

Každé ráno po prebudení som začínala citrónovou vodou. Po polhodine som pila každé ráno cca 400 ml zelerovej šťavy. Po nej liečivé smoothie, samozrejme, opäť s polhodinovým odstupom.nHlavná ingrediencia celého smoothie bolo dračie ovocie, ktoré som ja, žiaľ, v čase liečebného prečistenia nikde nezohnala.

from: pexels

Prečo dračie ovocie?

Anthony vo svojej knihe uvádza, že ,,červený pigment v pitayi (dračom ovocí) pomáha pečeni rýchlejšie vytvárať bunky potrebné pre jej regeneráciu”. Naša pečeň je zložená z troch vrstiev: vonkajšia, podpovrchová a vnútorné jadro. Dračie ovocie spomaľuje a zastavuje proces starnutia pečene tým, že pôsobí práve v jej vnútornom jadre, kde sa vo väčšine prípadov rozvinie ochorenie, pokiaľ je táto časť dlhodobo zanedbaná.

from: pexels

Obed pozostával z liečivého šalátu, ktorý mal opäť dve varianty. Bol zložený z kombinácie paradajok, uhoriek, stopkového zeleru, fialovej kapusty, koriandru, jarnej cibuľky, mrkvy, špargle, reďkoviek, jabĺk a akejkoľvek listovej zeleniny. Tento šalát dopĺňala varená špargľa a v posledný deň aj ružičkový kel.

Obedný snack pozostával z dvoch jabĺk a niekoľkých datli. Večera bola rovnaká ako obed: liečivý šalát s ružičkovým kelom alebo špargľou.

from: pexels

Prečo práve špargľa?

Ja viem, asi vám mnohým napadlo, že to po mne na záchode po konzumácií špargle asi veľmi nevoňalo. Za to je zodpovedný enzým, ktorý štiepi kyselinu asparagovú. Pri tomto procese sa totiž tvoria zlúčeniny obsahujúce síru.

Špargľasilné protizápalové účinky, ktoré sú podobné aspirinu a upokojujú preťaženú pečeň. Tým sa výrazne zlepšuje jej čistiaca schopnosť. Špargľa navyše posilňuje imunitný systém pečene. Pomáha uvoľňovať a vylučovať tukové bunky z pečene a regenerovať jej vnútorné jadro.

Na čo sa môžete pripraviť?

V tejto fáze sa moje bolestivé ataky hlavy vystupňovali do veľkých rovín, kedy som sa s príšernou bolesťou hlavy zobúdzala a zároveň aj zaspávala. Ďalším nepríjemným poznatkom boli pre mňa vyeskalované abstinenčné príznaky. Už niekoľko rokov nechodím do žiadnych fastfoodov a zrazu som si detailne vybavovala ako chutí BIG MAC z McDonaldu. Ani si nepamätám, kedy som ho naposledy jedla, ale môj mozog si presne pamätal chuť tohto jedla v tak živej spomienke, až to bolo neúnosné.

Hovorila som si, že viem, prečo to robím a snažila som sa tú chuť zajesť šalátom. Bolelo to… Naozaj, šialene…

Po tejto skúsenosti sa opäť prehĺbilo moje vlastné pochopenie a súcit voči tým, ktorí bojujú sami so sebou či už aby sa zbavili návyku od cigariet, alkoholu, drog alebo chcú zmeniť životný štýl. Voči tým, ktorých príbeh nepoznáme a často ich odsúdime skôr, než by sme sa jeden deň mali prejsť v ich topánkach a v ich vlastnej koži.

Toto štádium bolo samo o sebe pre mňa najťažšie.

 

Tretia fáza liečebného prečistenia (9) – celkové zlepšenie

Podľa Anthonyho sa v tejto záverečnej fáze z pečene do krvi vylučuje nahromadený odpad z tela von. Toto je presne ten moment, kedy sa dejú ,,zázraky” a zdravotný stav sa mení k lepšiemu.

Ako to teda prebiehalo?

Posledné tri dni som opäť každý deň začínala citrónovou vodou. V týchto dňoch sa pitie zelerovej šťavy stupňovalo. Príjemnou zmenou bol obed v podobe špenátovej polievky s nakrájanou uhorkou v podobe rezancov. Prvý deň tejto poslednej fázy som uvítala príjemnú zmenu na pare pripravovanej tekvice so špargľou.

from: pexels

A samozrejme neoddeliteľnou súčasťou boli jablká.

Posledný deň tohto detoxu pozostával z pitia zelerovej šťavy dvakrát denne a veľkého množstva vody. V tento deň sa doporučuje aj rozmixovaný melón, ktorý som ja k dispozícií nemala, preto som sa zaobišla bez neho.

Prečo práve jablká a zelerová šťava sú kľúčové v celej tejto kúre?

Podľa Anthonyho ,,jablká obsahujú ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú čistiť pečeň takým spôsobom, že rozpúšťajú toxický povrch na vnútornej strane skladovacích priestorov pečene.” Navyše dokážu prečistiť pečeň a črevá od baktérií, plesní, hub, kvasiniek a vírusov. Dosť dobré na potravinu, ktorá je bežne dostupná, že?

Liečivý šalát od Anthonyho Williama s jablkami
Liečivý šalát s jablkami

Najzaujímavejším prvkom bola pre mňa zelerová šťava, ktorá podľa Anthonyho: ,,obsahuje neobjavené podskupiny sodíka, ktoré chránia membrány pečeňových buniek a bránia v tom, aby sa vírusy, plesne a baktérie množili. Tieto podskupiny sodíka na seba viažu voľné jedy a toxíny v pečeni, odvádzajú ich do krvi a bezpečne vylúčia von obličkami alebo cez črevá. Zeler navyše reguluje horúčosť pečene, čím ju vlastne čistí. Z čriev a pečene odstraňuje hlien a navyše rozptyľuje tukové bunky v pečeni.”

Ako som sa posledné tri dni cítila?

V tejto fáze sa mi stratil ekzém. Nastala vo mne neuveriteľná spokojnosť a vyrovnanosť. Ten stav sa ťažko opisuje, ale prirovnala by som ho k dokonalej harmónií a vyrovnanosti. Tešila som sa každý deň na svoje jedlo, ktoré som si neuveriteľne vychutnávala a cítila som sa ako ešte nikdy predtým – absolútne plná energie.

Už len kvôli tomu pocitu, ktorý prišiel v tejto fáze by som si chcela celú túto kúru zopakovať. Som typ človeka, ktorý keď nemá k dispozícií jedlo, prejavujú sa u neho priam až agresívne sklony. Preto bolo prekvapujúce s akým pokojom som zvládla posledný deň. Napriek tomu, že som celý deň bola iba na šťavách a uhorkovo-jablkovej šľave, nemala som k dispozícií potrebný melón, ktorý by ma zasýtil a cítila som hlad, bola som veľmi spokojná a umiernená.

Už len kvôli tomuto pocitu blaženosti si plánujem celú kúru zopakovať, pretože po prekonaní absťákov, bolesti hlavy, zhoršených kožných prejavov, prišla dokonalá harmónia, kedy som začala vnímať svoju pečeň ako najlepšieho kamaráta.

Hovorí sa, že keď je pečeň preťažená, prejavuje sa to emóciami ako je hnev, frustrácia či podráždenosť. Predstavte si stav, v ktorom tieto emócie nie sú. Presne do takého blaha som sa dostala a prajem ho zažiť každému jednému z vás 🙂

Hovorí sa, že keď je pečeň preťažená, prejavuje sa to emóciami ako je hnev, frustrácia či podráždenosť. Predstavte si stav, v ktorom tieto emócie nie sú. Presne do takého blaha som sa dostala a prajem ho zažiť každému jednému z vás.

 

Ako pokračujem po tejto kúre?

Osobne som zaradila do svojho jedálnička podstatne viac ovocia a zeleniny, než som bola doteraz zvyknutá. Samozrejme, na to, aby som sa s pečeňou a vlastným telom dokázala viac prepojiť, nestačí iba prečítať knihu a vykonať jednu kúru. Vyžaduje si to pravidelnosť a zmenu z lásky k vlastnému telu. Určite doporučujem však knihu, v ktorej je detailne popísané všetko to, čo som ja do článku nestihla zhrnúť.

 

Čo odporúčam vám?

Ak sympatizujete s posilnením a prečistením pečene, určite vám odporúčam investovať svoj čas do prečítania tejto knihy ešte skôr ako sa pustíte do samotnej kúry. Berte to však tak, že aj tento článok je iba jeden malý dielik jednej obrovskej neprebádanej mozaiky akou je naše zdravie. Na to, aby sme vlastnému telu porozumeli, potrebujeme sa pozerať tou druhou stranou mikroskopu, pretože ak sa zameriame iba na detaily, bude nám unikať celok.

(Pozn. Tieto informácie a metóda sú parafrázované a citované z knihy Játra a jejich léčba od Anthonyho Williama (z angl. originálu Liver Rescue) spolu s ďalšími informáciami ako sú recepty, postupy uverejnené a verejne dostupné na jeho stránkach www.medicalmedium.com v anglickom jazyku)

BONUS pre ženy: V ktorej cyklickej fáze robiť kúru?

Ak ste v štádiu, kedy prispôsobujete svoje telo, pracovné či športové výkony svojim cyklickým fázam, určite vás zaujíma, kedy je ideálne robiť túto očistu.

Ako mnohé viete náš cyklus je podobne ako ročné obdobia rozdelený do štyroch fáz. Pokiaľ máte pravidelný 28-dňový cyklus, každý váš týždeň je podmienený inou cyklickou fázou.

from: pexels

V prípade, že beriete hormonálnu antikoncepciu, tieto fázy máte pravdepodobne potlačené. Pokiaľ ale využívate iný druh antikoncepcie bez hormónov, určite sa nájdete v niektorých z nižšie uvedených popisoch 🙂

1. Zima (fáza rozjímania)

Ráta sa od prvého dňa menštruačného cyklu až po siedmy deň. S obľubou toto obdobie nazývam obdobie hibernácie, kedy väčšinou nikoho nepotrebujeme vidieť a sme uzavreté samé v sebe. Je dobré si dopriať odpočinok a nenútiť sa do vecí, ktoré môžu počkať.

from: pexels

2. Jar (dynamická fáza)

Začína ôsmym dňom od začatia menštruačného cyklu až po 14. deň. V tejto fáze sme veľmi akčné, máme skvelé manažérske schopnosti a to, čo sme v kreatívnej fáze a fáze rozjímania nestihli, dokážeme vykonať ľavou zadnou. Sme veľmi energické, ale málo empatické, čo sa týka komunikácie.

from: pexels

3. Leto (fáza prejavu)

Táto fáza začína približne v 15. deň od začatia menštruačného cyklu až po 21. deň. V tomto období sme naopak veľmi empatické, máme výborné vyjadrovacie schopnosti a dokážeme riešiť s veľmi vyrovnanou hlavou partnerské nezhody.

4. Jeseň (kreatívna fáza)

Začína 22. dňom od začatia menštruačného cyklu a vrcholí 28. deň. V tomto období sme veľmi kreatívne a máme skvelé nápady a myšlienky. Čo je, žiaľ, horšie rovnako, ako sa správa príroda na jeseň, aj my ženy v tejto fáze začíname byť viac unavené a klesá nám energia. Zároveň, sme podráždené, citlivé a samozrejme, idú na nás všemožné nevysvetliteľné chute. Určite to poznáte 🙂

Sme jednoducho ženy a muži môžu byť radi, že vlastne za jeden mesiac majú až štyri rôzne partnerky 🙂 Ale späť k detoxu. Tieto fázy a ich prejavy som vymenovala primárne preto, aby ste si zvedomili vlastné telo a zároveň jeho cyklické možnosti a limity.

Ktorý čas som si ja osobne zvolila na túto očistu?

Osobne som nepovažovala za ideálny čas púšťať sa do tejto kúry vo svojej kreatívnej fáze, nakoľko nedokážem svoje chute takmer nikdy ovládať. Moja intuícia sa mi potvrdila a to som ani netušila, že ma chytí taký absťák.

Zvolila som si preto tretí alebo štvrtý deň mojej fázy rozjímania (menštruácie). Bola som v jemnom štádiu hibernácie a zároveň ma prešli šialené chute. Pekne som sa prehupla do svojej dynamickej fázy, ktorú som nechala prívalom veľkej energie doznieť.

Pokiaľ trpíte silnou a miestami bolestivou menštruáciou, ako napr. ja, zaznamenáte počas nasledujúceho cyklu od tejto očisty veľmi slabú menštruáciu. Sama som z toho bola milo prekvapená a schválne som bola zvedavá, ako to bude o mesiac pri ďalšej menštruácií, ktorá bol silná s rovnakou intenzitou ako mnohé predtým.

Utvrdilo ma to v tom, že keď urobíme v tele jednu zmenu, dotkne sa to aj ďalších zmien v našich orgánoch. Nemôžeme sa preto na naše telo pozerať zlou stranou mikroskopu, lebo nám potom uniká celok. Všetko je so všetkým prepojené, nielen vo Vesmíre, ale aj v našom tele.

Je potrebné vnímať naše telo ako celok komplexne a byť nablízku vlastným myšlienkam, obavám či bolestiam, ktoré ak nie sú spracované, začnú sa prejavovať na tele. Nielen pečeň, ale celé telo si zaslúži lásku, pozornosť a nehu, ktorú si vieme dopriať iba my sami 🙂

8 Odpovedí

  1. Možno by bolo vhodné za parafrázy aj napísať zdroj, t.j. stranu a autora, hlavne v prvej časti článku. Ide totiž takmer o doslovné citovanie knihy Očista pečene, len premenené do ženského rodu a písane v 1. osobe jednotného čísla ( ja žena ).

    1. Pekný deň prajem, Iva,

      ďakujem za váš komentár. Podľa § 5 a Autorského zákona sa za predmet autorského práva nepovažuje spôsob, metóda, koncept, informácia, ktorá bola opísaná, vysvetlená alebo zahrnutá do diela. V článku som využila metódu, ktorú som aplikovala na seba a popísala svoju vlastnú skúsenosť s odkazom na knihu Záchrana pečene pána Williama a jeho stránku http://www.medicalmedium.com, kde sú všetky informácie uvedené v článku spolu s presnými postupmi receptov, informáciami o potravinách a ich účinkoch verejne dostupné a na túto skutočnosť celý čas vo svojom článku poukazujem prostredníctvom URL odkazov v jednotlivých pasážach s presným odkazom na anglicky originál.

      Hneď v úvode je spomenuté, že sa jedná o jeho knihu. Bohužiaľ, wordpressove rozhranie editora neumožňuje poznámky pod čiarou, preto vo väčšine textu uvádzam, že sa jedná zásadne o informácie z knihy Záchrana pečene a odkazujem pritom na stránky http://www.medicalmedium.com, odkiaľ som zdroj čerpala.

      Navyše, podľa § 37 Autorského zákona (1) nezasahujem do diela tým, že používam formou citácie zverejnené dielo alebo jeho časť na účel recenzie či kritiky daného diela. Ak ste čítali informácie knihu Záchrana pečene od pána Williama, viete že informácie, ktoré popisuje má od Vyššieho zdroja a v knihe sa neodvoláva na žiadnu použitú literatúru. Z vedeckého hľadiska nie je preto ani možné dané informácie overiť a uviesť konkrétny zdroj podložený štúdiami. Je teda možné odvolávať sa na dielo či už prostredníctvom citácie alebo parafrázy ako som to urobila ja. Vo svojej knihe navyše sám nabáda k tomu, aby sa čitateľ podelil o svoju skúsenosť s ostatnými, čo potvrdzuje aj svojimi postupmi, receptami, metódami, živými prenosmi, príspevkami na jeho sociálnych sieťach a verejnom zdieľaní príbehov ľudí s využitím jeho informácií či poskytovaní ďalších slobodných informácií, ktoré sú na jeho stránke http://www.medicalmedium.com verejne dostupné a na ktoré aj ja v rámci článku odkazujem.

  2. Dobry den, prosim Vas je vhodne zacat precistenim pecene ak ma trapi celiakia, histaminova intolerancia, alergia na kravsku bielkovinu, ekzemy, krcove zily a autoimunitne ochorenie stitnej zlazy a jej znizena funkcia? Mozem bez obav konzumovat vsetko? Lebo pri histaminovej intolerancii je dost obmedzeni.. dakujem

    1. Dobrý deň, pečeň je v našom tele veľmi dôležitý orgán a keď je zaťažená, nemôže správne detoxikovať. Ja osobne som bola veľmi spokojná s týmto prečistením pečene. Dokonca som do dvoch mesiacov od skončenia prečistenia otehotnela 🙂 Každopádne, určite by som Vám pred začatím tohto detoxu odporučila prečítať si knihu Záchrana pečene od Anthonyho Williama – je tam celý postup detailne rozpísaný + doporučenia liečby pri jednotlivých diagnózach. Možno sa potom aj na Vami uvedené príznaky (HIT, ekzémy, alergie, ochorenie štítnej žľazy) začnete pozerať inými očami. Kniha je naozaj výborne písaná a stojí za to investovať čas do jej prečítania 🙂

  3. Dobrý deň Dagmar. Kde prosim na medicalmedium.com je možné nájsť postup a zásady očisty? Nemôžem sa k tomu dopátrať. Ďakujem

  4. Ako ste postupovali pri spenatovej polievke s uhorkovymi rezancami. Varili ste to, spolu… ako

    1. Dobrý deň, úplne si presne už nepamätám či som tú polievku varila, ale mám skôr pocit, že nie a uhorkové rezance som nastrúhala pomocou špeciálnej škrabky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.