Pohánková krupicová kaša s čučoriedkami

Keď sa povie krupicová kaša, vždy si spomeniem na svoje detstvo a na rozprávky, ktoré som pozerala, keď som ju celá zababraná od ucha k uchu jedla pri telke. Doteraz cítim jemnú chuť kakaa, ktorým som si ho posypala a jedla do sýtosti.

 

Spokojnosť… bezstarostnosť… a krupicová kaša všade! 😀

 

V minulosti tak obľúbené jedlo, ktoré bolo akoby odmenou za dobré správanie je dnes pre povinnosti a každodenné starosti trošku zatratené. Nie však len pre povinnosti, ale hlavne preto, že lepok začal viacerým ľuďom škodiť. Niektorým celiakiu potvrdili a iní pšenicu museli načas z jedálnička vylúčiť, pretože ich po jej konzumácii nafukuje.

 

Lepok, s ktorým som sa aj ja kamarátila…

Pred niekoľkými rokmi som aj ja konzumovala pečivo, fornetti či keksíky vo veľkom a hladkou pšeničnou múkou som zahusťovala omáčky. Časom som sa naučila, že život bez lepku nie je taký komplikovaný ako ho vykresľovali obavy a strachy, len je potrebné poznať, čo človek môže jesť a čo naopak nie.

 

Domnienky a názory prečo lepok konzumovať a naopak sa mu vyhýbať sa líšia. Osobne sa mu na základe senzitivity vyhýbam už niekoľko rokov. Na svojej ceste naučila je počúvať vlastné telo a mať dôveru v to, čo sa mi snaží povedať.

 

Niekedy stačí zahľadieť sa do svojho vnútra a všetky odpovede na svoje problémy dokážeme nájsť sami v sebe.

 

Príznaky ako ekzém, bolesť hlavy, brucha, nepravidelná stolica sú kameňom úrazu nejedného človeka a pokiaľ pretrvávajú dlhodobo a nevie sa o ich príčine, je často nevyhnutné absolvovať nepríjemné vyšetrenia ako kolonoskopia alebo gastrofibroskopia, ktoré sú bolestivé a pre niekoho ozajstnou traumou na celý život.

Bez lepku a chutne? Ale veď to sa nedá!

Ale dá 🙂 Veľa razy sa stretnem s názorom, že keď človek prestane jesť, to čo mu škodí, cíti sa totálne stratený. Telo by potrebovalo zmenu, ale hlava si stále ide svoje. Keď sa otrasiete z prvotného šoku a dáte pomyselné ZBOHOM pečivám, je naozaj nepríjemné čeliť množstvám otázok či už vo svojej hlave alebo od okolia a hlavne sa môže dostaviť abstinenčný príznak. Je to podobné ako s cukrom, keď si poviete, že nebudete jesť sladké a zrazu vás punčáky či dobošky prenasledujú a kričia z výkladov v cukrárni: ,,Ale veď len kúsok!”

 

Buďte na seba prísni, ale láskaví zároveň. Ja osobne zastávam názor, že keď si niečo, čo nám škodí odopierame, nie je to tom, že si sami seba nevieme vážiť a nedoprajeme si. Naopak, je to o sebaláske, kedy chcem sama sebe dobre a nechcem si zbytočne ubližovať. Prečo by som mala jesť niečo čo mi ubližuje? Veď to je autodeštrukcia a kontraproduktívne.

 

 

Nahraďte pšenicu pohánkou

Určite ste už počuli o pohánke, ktorá je skvelá najmä preto, že obsahuje veľa železa. Okrem toho, že je bežne dostupná v celozrnnej podobe, predáva sa aj ako krupica. Zohnať ju môžete vo viacerých BIO kamenných predajniach alebo na internete.

Pokiaľ máte kombináciu celiakie a intolerancie na laktózu mám pre vás skvelý mňamkový recept 🙂 a k tomu vegansky!

Pohánková krupicová kaša s čučoriedkami

Ingrediencie:

70 g pohánkovej krupice

250 ml makového mlieka

250 ml kokosového mlieka

1 čajová lyžička Bourbon vanilkového prášku

300 ml kokosovej smotany na šľahanie (ja najradšej používam túto)

trstinový cukor

150 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

1 kávová lyžička mletej škorice

1 kávová lyžička mletého kardamónu

ďatlový sirup alebo iné sladidlo

na ozdobu:

čokoládové kúsky

čerstvé čučoriedky

Postup:

V stredne veľkej rajnici privedieme k varu makové a kokosové mlieko, do ktorého po zovretí postupne nasypeme krupicu. Dôkladne premiešame, nasypeme vanilkový prášok a varíme na miernom ohni približne 5 minút. Odstavíme zo sporáka.

Vo veľkej miske pomocou ručného šľahača vyšľaháme kokosovú smotanu, ktorú postupne vmiešavame do krupicovej kaše. Každú lyžicu smotany dôkladne vmiešame. Podľa toho, či máme smotanu sladkú, pridáme trstinový cukor.

V malej rajnici si popučíme čučoriedky, ktoré v malom množstve vody (približne 1 dcl) so škoricou a kardamónom vyvaríme. (Pokiaľ máme mrazené čučoriedky, vodu neprilievame). Podľa chuti osladíme ďatlovým sirupom.

Zmes servírujeme spolu s čokoládovými kúskami a čerstvými čučoriedkami.

Tento recept spolu s ďalšími inšpiráciami pre zdravšie stravovanie nájdete v mojej digitálnej kuchárskej knihe Jedlo ako liek – 50+ receptov pri potravinovej intolerancii>>.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.