Tekvicová bábovka bez lepku (VEGAN)

Odkedy som na eliminačnej diéte moje pokusy o bábovku buď skončili v koši alebo boli nasilu zjedene. Niekedy mi totiž bolo ľúto vyhodiť celý ten výsledok – extrémne množstvo času, energie a peňazí investované do niečoho, čo sa nepodarilo. Buď bola konzistencia v poriadku, ale chuť nestála za nič. Druhý extrém bol, keď sa bábovka neudržala a hrozne chutila.

Konečne sa mi takmer siedmych rokoch od začatia eliminačnej diéty podarila bábovka, ktorá je naozaj chutná a konzistenčne fakt krásna 🙂 Jej hlavnou ingredienciou je tekvica hokkaido. Ak ste si povedali, že toto teda neskúsite, prídete o veľa. Tekvicu v nej vôbec nie je cítiť a garantujem vám, že bude chutiť aj náročným fajnšmekrom 🙂

Na prípravu bábovky budete potrebovať:

270 g hladkej celozrnnej pohánkovej múky (ja som použila Pernerku, zoženiete v Tescu alebo tu >>>)

50 g mandľovej múky >>>

100 g tapiokovej múky >>>

1 PL (12 g) jedlej sódy >>>

1 ČL mletej Cejlon škorice >>>

2 ČL mletého perníkového korenia >>> (ak dáte 3 čl, bude chutiť viac ako perník – ja som dala 3 ČL)

1 štipka Bourbon vanilkového prášku >>>

Štipka soli

1 celé balenie jablkového pyré (360 g) >>>

400 g tekvicového pyré (350 g tekvice hokkaido + 2 dcl kokosového mlieka)

200 g kokosového cukru >>>

110 ml kokosového oleja >>>

3 PL kakaa (voliteľné) >>>

Kokosový olej a sušený strúhaný kokos >>> (na vymazanie a vysypanie bábovkovej formy)

 

Začneme tekvicovým pyré:

Osobne som mala zmrazenú na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido (cca 350 g). Tú som priamo z mrazničky vytiahla, rozložila na plech s papierom na pečenie a piekla som ju 45 minút pri 200 ° C pri spodnom a hornom ohreve. Ak máte tekvicu v surovom stave, pečte menej cca 25 minút pri tej istej teplote.

Po upečení dajte tekvicu do stolného mixéra, prilejte kokosové mlieko a rozmixujte na turbo programe. Dôležité je, aby nezostali hrudky a tekvica mala konzistenciu pyré.

 

Postup na zvyšok cesta:

Rúru opäť predhrejeme na 180 ° C.Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie spolu s kokosovým cukrom. Dôkladne premiešajte, aby sa nevznikli v ceste v hrudky. Pridajte jablkové pyré, tekvicové pyré, roztopený kokosový olej. Všetko dôkladne premiešajte ideálne mixérom. Bábovkovú formu vymažeme kokosovým olejom, posypeme kokosom a nalejeme bábovku. Pečieme 55 minút pri spodnom a hornom ohreve. Bábovku z rúry vytiahnite, nechajte vychladnúť a až potom vyklopte. Ak chcete, môžete ju ozdobiť roztopenou čokoládou a konopným semienkom 🙂

Dobrú chuť 🙂

 

Ak hľadáte ďalšie inšpiratívne recepty, v mojich eBookoch nájdete mnoho zaujímavých receptov pri neznášanlivosti na rôzne potraviny. EBooky nájdete v tomto odkaze >>>

Budem rada, keď sa podelíte v komentároch ako sa vám bábovka podarila 🙂

 

Ingrediencie na tento recept nájdete v online biopotravinách BIOGREAT

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.