Recept na jednoduchý bezlepkový chlieb bez kvasníc

Hľadáte recept na jednoduchý bezlepkový chlieb bez kvasníc? Tento recept si potom zamilujete. Mám pre vás skvelý tip na veľmi jednoduchý chlieb z pohánkovej múky, ktorý musíte vyskúšať. Tento postup nie je zďaleka namáhavý ako bežné chleby, pri ktorých kváskujete a musíte cesto miesiť alebo preklápať.

 

Nenáročný recept = úspora času

Odkedy som sa stala mamou, začala som milovať rýchle a fakt jednoduché recepty. Napríklad také, pri ktorých si nezašpiním prsty, dosku na vaľkanie cesta, jednoducho, praktické recepty v čo najväčšej ľahkosti. Moji klienti často riešia aký chlieb si majú upiecť pri potravinovej intolerancii na lepok, kukuricu a ryžu. Istotne mi dáte za pravdu, že väčšina bezlepkových zmesi obsahuje práve ryžu a kukuricu. Tým pádom je výber celkom obmedzený.

Samozrejme, viete kúpiť aj hotové chleby, ktoré sa ale cenovo pohybujú celkom vysoko. Tento recept je fakt zlatý pomer a čo je super, chuťovo je naozaj výborný.

Bezlepkový chlieb bez kukurice

 

Pohánkový chlieb bez lepku

Jedna moja klientka ma počas kurzu Sprievodca náhradami potravín išpirovala receptom na pohánkový chlieb od Pohánkový mlyn značky Šmajstrla. Tento recept som vyskúšala, ale priznám sa, že postup a ani pomer ingrediencií mi veľmi nesadol. Na môj vkus bol chlieb príliš tekutý a musela som ho dopekať. Recept a postup som si preto upravila podľa seba a vznikol tento jednoduchý bezlepkový chlieb bez kvasníc. Volám ho aj chlieb na počkanie pre lenivcov, pretože sa naozaj pri ňom nenamakáte a prakticky si ani nezašpiníte ruky.

 

Moja verzia bezlepkového pohánkového chlebíka a potrebné ingrediencie

500 g pohánkovej múky značky Šmajstrla z mechanicky lúpanej pohánky >>> (pozor, nie celozrnná!)

2 PL psýllia >>>

2 PL konopných semienok lúpaných >>> alebo 2 PL bezlepkových ovsených vločiek >>>

2 PL chia semienok >>>

1 PL rasce (voliteľné)

1 PL ružovej jemnej himalájskej soli >>>

1 KL guarovej gumy >>> (môžete vynechať, ale s ňou je chlebík hustejší a menej sa rozteká)

800 ml vody

Ingrediencie na pečenie

olivový olej na potretie formy na pečenie

múku na vysypanie formy

Bezlepkový chlieb bez kvasníc, kukurice a ryže

 

Postup

1. Pripravte si veľkú misu s uzatvárateľným vekom. Osobne používam sklenenú. Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie ideálne metličkou na šľahanie, aby sa všetko dostatočne premiešalo a zapracovalo. Pridajte vodu a zamiešajte. Vznikne vám kompaktné a husté cesto. Misu zatvorte a umiestnite blízko radiátora (nie priamo naň). Nechajte cesto takto zatvorené 24 hodín odpočívať.

2. Po 24 hodinách cesto jemne naberie na objeme. Predhrejte si rúru na cca 45 °C. Ja zvyčajne robím tak, že nastavím rúru na 50 °C a zapnem horný a spodný ohrev. Keď má rúra požadovanú teplotu, program aj teplotu vypnem. Misu s cestom následne do nej vložím bez veka na 2 hodiny. Cesto opäť naberie na objeme a to je to, čo potrebujeme. Má kyslastú kváskovú chuť

Po dvoch hodinách misu s cestom z rúry vyberte.

V tejto fáze si rúru predhrejte na 250 °C. Pokiaľ máte rúru s programom steam bake (pečenie s parou), nalejte na spodok rúry vodu (cca 280 ml). Alebo pečte so záparou. V prípade pečenia so záparou je postup následovný: Položte nádobu s vodou na dno rúry – nádobu vyberajte takú, ktorá viete, že znesie teplotu 250 °C a nepraskne vám. Pokiaľ program steam bake nemáte, zvoľte horný a spodný ohrev a pečte pri 250 °C so záparou.

 

Zápara zaručí, že chlebík bude mať peknú chrumkavú kôrku.

 

Teraz budete potrebovať nádobu, v ktorej chlebík upečiete. Ja vzhľadom k veľkému objemu cesta používam tortovú formu s bočným otváraním s priemerom 20 cm (šírka) x 6,5 cm (výška).  Výhodou tejto formy je, že chlebík z nej ide krásne a priam ukážkovo vyklopiť.

Spodok formy vysteliete papierom na pečenie a bočné strany zaklapnete akoby ste do nej chceli naliať cesto. Takto pripravenú formu vložte do rúry. Tento krok ja robím tesne po tom, čo nastavím program na 250 °C.

Keď je rúra predhriatá na 250 °C, vyberte z nej formu na pečenie a vnútorné bočné kraje formy potrite olivovým olejom a vysypte múkou. Cesto prelejte do nádoby na pečenie a pečte 20 minút.

Po uplynutí času je potrebné zmeniť program a čas. Pokiaľ ste mali program nastavený na steam bake, v tejto fáze je načase zmeniť ho na spodný a horný ohrev a stiahnuť teplotu na 230 °C. Pečte takto 45 minút.

Pokiaľ nemáte program steam bake, a mali ste nastavený horný a spodný ohrev so záparou, teplotu stiahnite na 230 °C a pečte 45 minút. Po uplynutí času chlebík vytiahnite. Ideálne je, keď približne 10 minút od vytiahnutia z rúry dáte z neho formu dole, aby sa zbytočne nezaparil. Odporúčam položiť ho na mriežku, aby mohol vychladnúť pekne na vzduchu.

Najlepší je samozrejme čerstvo po vychladnutí. Keď som ho prvýkrát piekla, za hodinu sme zjedli takmer celú polovicu. Určite ho vyskúšajte a napíšte mi do komentára, ako sa vám podaril. Takto vyzerá po upečení v tortovej forme.

Bezlepkový chlieb bez kukurice a ryže

TIP ako a kde skladovať chlieb:
Z tohto cesta vznikne naozaj bohaté množstvo chleba, preto by som vám ešte na záver dala tip ako tento chlebík skladovať. Tento chlebík vám vydrží približne 4-5 dní. Ja preto robím tak, že jeden alebo dva dni po upečení chlebík nakrájam a dám do mrazničky. Následne vytiahnem koľko kusov potrebujem a rozmrazujem v rúre, keďže mikrovlnku nemáme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.