Naším každoročným zvykom pred letom je samozber jahôd. Nadšenie z nazbieraného množstva ale vždy vystrieda otázka: no dobre, ale čo z toho všetko pripravím? Väčšinou ich mrazíme, ale v našej mrazničke za posledné obdobie akosi došlo miesto 🙂
Chvíľu sme si pripravovali jahodové smoothies, ale chcelo to skúsiť aj nejaký koláčik.
V zásobe som mala iba dva druhy múk a zopár ingrediencií. Tie určili bublaninu za jednoznačného víťaza. Tento recept je nový, nakoľko kombináciu pšenovej a ovsenej bezlepkovej múky som použila prvýkrát. Cesto však vyšlo výborne. Dokonca až tak, že som za necelý deň už pripravovala druhú dávku s väčším množstvom múk.
Nemala som však pri druhej dávke už dostatok kypriaceho prášku potrebného pre ten krásny prebublany efekt, ktorý sa mi ale podaril pri prvej dávke. Píšem o tom schválne, aby ste nepodcenili množstvo kypriaceho prášku. Naozaj budete potrebovať celé jedno balenie na prípravu cesta 🙂
Ingrediencie
300 g pšenovej múky alebo ryžovej polohrubej múky
100 g kokosovej múky
110 g bezlepkovej ovsenej múky
1 KL Bourbon vanilkového prášku
850 ml rastlinného kokosového nápoja s vápnikom
20 plných PL datlového prášku (nezľaknite sa toho množstva, datlový prášok má nízky glykemický index a je potrebné pridať ho viac, aby prebil chuť jedlej sódy, ktorá sa pri pečení začne uvoľňovať)
1 KL vínneho kameňa
1 KL jedlej sódy
3 PL kokosového oleja alebo iného rastlinného oleja
1 ČL citrónovej šťavy
jahody
Voliteľné:
vanilková fruktóza na posypanie bublaniny alebo stéviovy cukor
Postup:
Rúru predhrejeme na 180°C. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie (múky, vanilku, prášok do pečiva a soľ). Pridáme citrónovú šťavu, sladidlo a kokosový olej. Všetko spolu vymiešame. Cesto by nemalo byť ani príliš riedke a ani príliš husté (zlatý stred).
Cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vopred vopred vystlali papierom na pečenie.
Ak použijete príliš široký plech, cesto po vypečení bude tenšie. Je preto vhodnejšie používať užší plech.
Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na polovičky, ktoré rovnomerne poukladáme do cesta. Pečieme cca 50 minút. Po upečení necháme cesto úplne vychladnúť. Pri podávaní môžeme bublaninu posypať vanilkovou fruktózou alebo cukrom zo stévie.
Dobrú chuť! 🙂
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.