Bezlepková pizza bez kvásku a kvasníc

Milujem prípravu nových jedál. V poslednom čase ale viac ako experimenty v kuchyni oceňujem skutočne rýchle jedlá, obzvlášť pri eliminačnej diéte a malom dieťati. Pizzu som doteraz považovala za pokrm, pri ktorom sa človek namaká. Možno kváskujete ako ja a teda poznáte ten scenár: pripraviť rozkvas, nechať vykvasiť, zamiesiť cesto s rozkvasom, nechať vykvasiť a následne vyvaľkať a prekladať. A držať si palce, aby vám ingrediencie nepopadali na zem.

Úprimne, zapotila som sa až na zadku pri predstave, že budem musieť toto všetko absolvovať pri mojom synovi 🙈

Ako to urýchliť a vyhnúť sa stresu?

Mala som doma kúpenú hookaido tekvicu a pri pohľade na ňu mi to napadlo. Pripravím pizzu z nej. Viem, znie to šialene, ale tá pizza je fakt výborná a nie je na nej poznať tekvicová chuť. A dá sa navyše pripraviť aj pri malom dieťati, ktoré to poňalo ako zábavu 🙂 Preto nádych a výdych, dokonalosť z krásneho cesta stranou a vyskúšajte pizzu aj vy z tekvice hokkaido 🙂 Ja som to zvládla aj v priestoroch malej kuchyni, kedy som cesto vaľkala na zemi na drevenej doske 😀

 

Čo budete na prípravu pizze potrebovať?

(Cesto na cca 4 pizze)

➡️ 1 hokkaido tekvica (moja kúpená mala v očistenom stave bez jadierok 850 g)

➡️ 1 hrnček gaštanovej múky >>>

➡️ 1 hrnček cícerovej múky >>>

➡️ 1 a 1/2 hrnčeka tapiokovej múky >>>

➡️ 1 hrnček ovsenej bezlepkovej múky >>>

➡️ 1/2 hrnčeka pšenovej múky

➡️ štipka soli

 

(Ingrediencie pizza)

➡️ základ na pizzu paradajkový pretlak >>>

➡️ sušené oregano >>>

➡️ šunka, sardinky, vegánsky syr, cibuľa, paradajky (čokoľvek, čo ľúbite a na čo máte chuť) 🙂

➡️ rukola alebo šalátový mix s obsahom rukoly

 

Postup (cesto):

Hokkaido očistíme od jadierok (šupku nechávam) a nakrájame na kocky. V parnom hrnci uvaríme vodu a tekvicu sparíme. Keď je tekvica mäkká, popučíme ju pučidlom na zemiaky. Pridáme múky, soľ a vymiešame cesto. Osobne som cesto vypracovala rukami. Pripravené cesto rozdelíme na tri časti.

 

Keď budete cesto ochutnávať, nezľaknite sa výraznej strukovinovej chuti z cícerovej múky. Pečením sa chuť takmer stratí.

 

V tejto časti si predhrejeme rúru na 230 ° C.

Na pracovnú dosku položíme papier na pečenie a pridáme jednu časť cesta. Prikryjeme ju druhým papierom na pečenie a vyvaľkáme valčekom alebo zavaraninovým pohárom cesto na hrúbku cca 0,5 cm. Aby som zachovala okrúhly tvar pizze, vyvaľkané cesto som si obkreslila formou na pizzu. Zvyšok cesta som vyrezala a použila na ďalšiu pizzu. Kruh cesta, ktorý mi zostal na papieri na pečenie som opatrne preniesla spolu so s papierom na pečenie na pizzovú formu. Cesto potrieme paradajkovým pretlakom, posypeme oreganom a pridáme ľubovoľné ingredience (šalát ako rukola a podobne odporúčam pridať až po upečení – v rúre by vám zvädol).

Pečieme 12 – 15 minút.

TIP:

Osobne som využila funkciu steambake pri pečení, teda pečenie na pare s použitím 250 ml vody.

 

 

 

Napíšte mi, ako sa vám pizza podarila 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.