Každý rok pred Vianocami ma ovládne silná túžba vyskúšať niečo nové. Alebo aspoň staré klasiky s novými múkami. Som v tomto nenapraviteľný snílek a moje experimenty sú toho dôkazom. Vždy si totiž predstavím ako skvele bude môj výtvor vyzerať a ako úžasne bude chutiť. Tento rok tomu nebolo inak.
Plná entuziazmu a v návale silnej eufórie som zmiešala bezlepkovú ovsenú múku s cirokovou a povedala som si, že psýllium s vodou to určite udrží pohromade. Nič nebolo vzdialenejšie pravde ako skutočnosť, že sa to celé drolilo a nedržalo pohromade. Mala som skoro slzy v očiach a predýchavala som vlastnú pohromu.
Mám však ale jednu úžasnú povahovú vlastnosť a to je vytrvalosť. Povedala som si never give up – nikdy sa nevzdávaj a vytvor z tej katastrofy to, čo si plánovala 🙂 Každé jedno bezlepkové pečenie bez vajec je pre mňa brutál výzva a skúška nervov.
Pokiaľ máte senzitivitu na lepok, vajíčko a maslo, viete si predstaviť aké je niekedy náročné a vyčerpávajúce vymyslieť recept, aby sa vám cesto nedrolilo. V opačnom prípade je to naozaj na porazenie a cestu sa ujde pár teplých slov ešte skôr než sa z neho stanú medovníky.
Našťastie som bola pohotová a našla som v skrinke guarovú gumu, ktorá sa odporúča práve pri bezlepkovom pečení, aby cesto držalo pokope. Ideálne je dať ju na začiatok k suchým ingredienciám, ale službu urobila už v hotovom ceste aj s medom. Hneď sa s tým materiálom lepšie pracovalo a ja som si vydýchla, že tie drahé ingrediencie nemusím zahadzovať do koša 🙂
Pokiaľ chcete vyskúšať recept na bezlepkové medovníky bez vajec a mlieka, nezabudnite na guarovú gumu. Čo ďalšie budete potrebovať?
Ingrediencie:
❤️ 350 g ovsenej bezlepkovej múky >>>
❤️ 150 g cirokovej múky >>>
❤️ 8 g prášku do pečiva z DM drogérie >>> alebo 1 KL jedlej sódy >>>
❤️ 8 plných PL tapiokovej múky >>>
❤️ 2 PL pšenovej múky >>>
❤️ 2 ČL guarovej gumy >>>
❤️ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku >>>
❤️ 350 ml vody + 3 PL psýllia >>>
❤️ 10 PL medu
❤️ 4 plné PL tuhého kokosového oleja >>>
❤️ 1 a 1/2 PL perníkového korenia >>>
❤️ 1 PL mletej Cejlonskej škorice >>>
❤️ 1 ČL kakaavého alebo karobového prášku >>>
Ingrediencie na potretie medovníkov:
❤️ 2 PL kokosového oleja
❤️ 2 PL medu
Väčšinu ingrediencií zoženie v bio potravinách BIOGREAT.
Postup na cesto:
Do vody namočíme psýllium.
Všetky suché ingrediencie (múky, koreniny, guarovú gumu, kypriaci prášok, kakao) zmiešame spolu vo väčšej mise. Pridáme roztopený kokosový olej, med a na gél aktivované psýllium.
Vypracujeme kompaktné cesto. Malo by mať pevnú konzistenciu. Keď máme cesto spracované, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho na 24 hodín do chladničky.
Na druhý deň cesto vytiahneme z chladničky, aby sa prispôsobilo izbovej teplote (lepšie sa s ním bude pracovať). Rúru si predhrejeme na 175 °C.
Keď cesto dosiahne izbovú teplotu, odrežeme si požadovaný kus, s ktorým budeme pracovať.
TIP:
Osobne som využila dva papiere na pečenie, medzi ktoré som vložila cesto. Tým pádom nepotrebujete múku na pomúčenie dosky.
Vyvaľkáme na hrúbku 0,7 až 1 cm.
Vykrajujeme podľa požadovaných tvarov. Pred pečením si pripravíme lak z medu a kokosového oleja. Jednotlivé medovníky z vrchnej strany potrieme týmto lakom a dáme piecť. Cesto vložíme do vopred predhriatej rúry a pečieme 11 minút. Po vytiahnutí opäť potrieme vrchnú časť rozpusteným kokosovým olejom s medom. Necháme vychladnúť.
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.