Tento recept vznikol ešte v čase, keď som bola tehotná. Niet divu, že mnou lomcovali rôzne chute a potreba vyskúšať nové recepty.
Pamätám si ako sa mi vybavili všetky tie čokoládky, ktoré som nejedla dlhý čas… A napriek tomu, že nejem bežný cukor a sladím s mierou medom, chcela som vyskúšať niečo nové. Túžila som sa a aj pri tomto recepte vyhnúť bežnému cukru a to tak, že nahradím sacharózu čistou fruktózou s vanilkou.
Tak vznikli tieto božské CITRÓNOVO-KOKOSOVÉ CRINKLES 🍋🥥bez vajíčka z dvojzrnky:
Ingrediencie:
🔸 240 g hladkej múky z ekologicky pestovanej pšenice dvojzrnky
🔸 8 g kypriaceho prášku z DM
🔸 100 g strúhaného kokosu
🔸 Kôra z BIO citróna (používame iba tú žltú časť)
🔸 Šťava z jedného citróna
🔸 100 ml kokosového mlieka + 2 pl psýllia
🔸 100 g medu (ak chcete vegan verziu, použite agáve sirup)
🔸 50 g rastlinného tuku Alsan
🔸 10 g kokosového oleja
🔸 1 ČL Bourbon vanilkového prášku
🔸 Vanilková fruktóza
Postup:
Múku zmiešame s kokosom, kypriacim práškom do pečiva z DM a nastrúhanou kôrou z chemicky neošetreného citróna. Pridáme citrónovu šťavu, med, zmäknuté maslo s kokosovým olejom a medom. Rukami vymiešame kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme aspoň 5 hodín odležať v chladničke.
Cesto vytiahneme, na plech si rozložíme papier na pečenie a rúru dáme predhriať na 170°C (ja mám elektrickú). Z cesta odtrhávame a tvarujeme malé guličky, ktoré obalíme vo fruktóze. Postupne s približne 3 cm odstupmi ich poukladáme na plech. Pečieme približne 15 minút.
Fruktóza sa rozpustí a na guličkách sa vytvorí glazúra, môžeme ich nechať takto alebo ak chcete, môžete tak, ako som ja urobila, opäť obaliť vo fruktóze 🙂
Dobrú chuť! 🙂

Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.