Môj príbeh

,,Dovoľte jedlu stať sa vaším liekom."

Dagmar Rakovická Čanigová

Volám sa Dagmar, milujem jedlo a viem si ho vychutnať bez toho, aby som sa bála, že mi ublíži.

Z varenia sa stala záľuba a zo záľuby činnosť, ktorá inšpiruje ďalších a dáva im odpovede na otázky typu: ,,Ako sa mám plnohodnotne stravovať pri potravinovej intolerancii?"

Som spokojná, sebavedomejšia, plná energie a hlavne už nemusím v lete nosiť dlhé oblečenie, aby mi zakrývalo ekzém.

Ešte pred pár rokmi to tak nebolo

Veľmi dobre si pamätám na obdobie, kedy som nevedela, čo presne je príčinou môjho dlhoročného ekzému, ktorý ma sprevádzal na lakťoch a lekári mi pomôcť nevedeli. Cítila som sa hrozne, kupovala som si maste z lekárni, odskúšala som ,,babské rady" na internete a v lete som musela nosiť dlhé svetre, aby som zakryla to, čo každý videl a za čo som sa hanbila. Nič mi nepomáhalo a ekzém sa stále zväčšoval.

Hanbila som sa za tie červené ložiská, ktoré ma všade sprevádzali a svrbeli a každým týždňom sa zväčšovali.

Rozhodla som sa v máji v roku 2016 zmeniť svoj zdravotný stav. Táto cesta nebola jednoduchá, ale mnohému ma naučila a dnes sama sebe ďakujem za to, že som sa na jej začiatku nevzdala.

Teraz alebo nikdy

Povedala som si v máji v roku 2016.

Rozhodla som sa zmeniť svoj zdravotný stav a nechala som sa prostredníctvom testu potravinových intolerancií vytestovať na viac ako 200 potravín.

Keď mi prišiel report s výsledkami bola som zaskočená: kravské, ovčie, kozie mlieko, kazeín, pšenica, jačmeň, lepok, vajíčka, mandle, pistácie, kešu, ryža, zemiaky, fazuľa, hrášok a ďalšie potraviny, ktoré som dovtedy denne konzumovala. Všetky tieto potraviny, ktoré tvorili moju alfu omegu som musela z jedálničku vylúčiť.

Vedela som, že niekoľkoročná liečba kortikoidmi mi v minulosti celý problém iba odsunula. Neliečila príčinu iba dôsledky. Povedala som si, že urobím akúkoľvek zmenu, ktorá mi nezaťaží iné orgány.

Ok, prestala som jesť tieto potraviny, ale ako som vedela, čo čím nahradiť?

Keď som sa rozhodla prestať jesť všetky potraviny, ktoré mi škodili, približne po dvoch mesiacoch som videla na koži prvé výsledky, prestalo sa mi tvoriť akné, ekzém sa mi zlepšil, jediné čo ma trápilo bola otázka: Čo mám jesť? Čo mám čím nahradiť, aby som nebola hladná a mala plnohodnotnú stravu?

Začala som sa si dôkladne študovať etikety na jednotlivých potravinách a formou pokus-omyl variť jedlá, na ktoré som bola zvyknutá, alebo sa im chuťou aspoň priblížiť. Postupne som prišla na to, že si dokážem zostaviť jedálniček a viem sa najesť aj bez toho, aby som hladovala. Dnes je pre mňa normálne navariť si v podstate čokoľvek, bez toho, aby som svojmu telu opäť ublížila.

Lenže, nie je to iba o spôsobe stravovania, ale o tom ako pristupujeme k svojmu telu a zdraviu

Začala som sa na problematiku potravinových intolerancii pozerať komplexne a neriešiť iba stravu ako primárnu príčinu. Súvisela s tým aj zmena môjho postoja k samej sebe z lásky a úcty k vlastnému telu a zdraviu, ktoré bolo dlhodobo ignorované. Pretože ak liečime dušu, liečime aj telo. Už niekoľko rokov som bez akýchkoľvek liekov a moje telo mi každý deň za to ďakuje.

A tak nastal čas ukázať moju cestu ďalším

Rozhodla som sa o svoje skúsenosti podeliť s ostatnými, ktorí rovnako ako ja pred niekoľkými rokmi riešia problém so zdravotnými problemámi, pasujú sa s novým stravovacím návykom a trápi ich potravinová intolerancia.

Dnes informácie v mojich eBookoch, pomohli mnohým ľuďom, ktorí sa rozhodli zmeniť svoje stravovanie a uľahčiť si život tak, aby:

  • nemuseli siahať po liečbe zaťažujúcej organizmus
  • našli nový spôsob stravovania
  • dokázali nahradiť potraviny, ktoré im spôsobujú zdravotné ťažkosti
  • mali zo stravovania radosť
  • sa mohli cítiť lepšie a sebavedomejšie
  • dovolili jedlu stať sa ich liekom

Stiahnuť eBook ZDARMA

Môžeme sa stretávať na Faceboooku: