Milujete perník a hľadáte alternatívu k bežnej pšenici siatej? Vyskúšajte recept na tento lahodný perník z ekologicky pestovanej pšenice dvojzrnky, ktorý je navyše bez mlieka a vajec. Je nadýchaný a zároveň jemný, cesto sa po upečení nedrolí a krásne drží pokope. A navyše je skutočne jednoduchý na prípravu.
Čo je dvojzrnka?
Dvojzrnka je starobylá pšenica, ktorá sa geneticky odlišuje od súčasnej modernej pšenice siatej. Z nutričného hľadiska je dvojzrnka bohatá na vlákninu, nakoľko sa pri jej spracovaní používa celé zrno spolu so šupkami. Je vzácna obzvlášť pre vysoký podiel zinku, železa a horčíka.
Kedy môžete jesť dvojzrnku?
Aj keď dvojzrnka obsahuje iný podiel lepku než bežná pšenica siata, dvojzrnke by ste sa mali vyhnúť, pokiaľ máte potvrdenú celiakiu. Pokiaľ trpíte intoleranciou na bežnú pšenicu siatu, alternatívou pre vás môže byť práve dvojzrnka. Lepok, ktorý sa nachádza v ekologicky pestovanej pšenici dvojzrnke je odlišný od toho, ktorý sa nachádza v súčasnej pšenici siatej. Detailne o problematike lepku píšem v mojej knihe Z lásky k vlastnému telu >>>. Ukážku z knihy si môžete ZDARMA stiahnuť v tomto odkaze >>>
Dvojzrnka a intolerancie
Osobne som sa rozhodla dvojzrnku konzumovať napriek mojej intolerancii na bežnú pšenicu siatu a problém s lepkom. Zistila som, že ju veľmi dobre tolerujem a ako učím aj ľudí, ktorých na konzultáciách sprevádzam: Skúšajte a overujte si informácie sami na sebe. Skutočne, nie je lepok ako lepok a nie je pšenica ako pšenica.
Na prípravu jedného plechu budeme potrebovať
400 g hladkej dvojzrnky
650 ml rastlinného nápoja (ja používam mandľový alebo kokosový) + 2 a 1/2 PL psýllia
160 g kokosového cukru
3 PL medu
1 a 1/4 balenia prášku do pečiva z DM (obsahuje tapiokový škrob)
1 ČL jedlej sódy
1 a 1/2 PL perníkového korenia
1 ČL mletej Cejlon škorice
2 PL kakaa
130 g rastlinného tuku Alsan (zelené balenie)
1 PL citrónovej šťavy
Na potretie po upečení:
džem (odporúčam ríbezľový)
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C na spodný a horný ohrev.
Do odmernej nádoby si nalejeme rastlinné mlieko a zmiešame ho spolu so psýlliom. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie (múky, korenie, kakao, škoricu, kypriaci prášok a cukor z kokosových kvetov). Premiešame. Prisypeme sódu, ktorú pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame. Pridáme rastlinný nápoj so psýlliom. Pridáme roztopený rastlinný tuk, med a všetko zmiešame. Vznikne nám kompaktné cesto – nie je ani riedke a ani príliš husté.
Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne vylejeme. V prípade potreby zarovnáme lyžicou alebo špachtličkou. Pečieme 35 minút.
Po upečení cesto necháme vychladnúť a potrieme džemom.
Budem veľmi rada, ak recept vyskúšate a podelíte sa v komentároch ako sa vám podaril a či vám chutil 🙂 My ho ako rodina radíme k top sladkým receptom, ktoré u nás nesmú chýbať!

Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.