Tieto sušienky mi spontánne napadli z lásky k samotnej škorici. Keďže rada experimentujem, recept som si vymyslela a využila som pri ich tvorení krásne vzory pečiatok z domácich potrieb Orion. Táto sada navyše obsahuje aj vykrajovač v kruhovom tvare spolu so 4 druhmi vzorov pečiatok zo silikónu, ktoré sa dajú vymieňať a ľahko pripevniť na drevené razítko. Osobne sa mi to zdá veľmi praktické, keďže nemusíte kupovať separátne každú vecičku zvlášť a máte všetko v jednom peknom balení.
Tým pádom, že sú sušienky bez lepku, mlieka, vajíčka, vychutnajú si ich aj vegáni. Navyše sú bez orechov a pridaného cukru, ak nepočítame ten, čo už bol v kupovanej čokoláde. Poďme sa pozrieť, čo na ich prípravu budete potrebovať:
Cesto:
❤ 3 banány
❤ 100 g tapiokovej múky
❤ 100 g bezlepkovej ovsenej múky
❤ 70 g kokosovej múky
❤ 50 g múky zo zelených banánov
❤ 50 g cirokovej múky
❤ 2 čl mletej Cejlon škorice
❤ 1 čl perníkového korenia
❤ 1 čl Bourbon vanilkového prášku
❤ 2 čl sušenej citrónovej kôry (najlepšie v BIO kvalite)
❤ 125 g rastlinného tuku Alsan
Ak nepoznáte vyššie uvedené bezlepkové múky, neviete ako sa s nimi pracuje, stiahnite si zdarma môj eBook Ako variť a piecť bez lepku – Sprievodca bezlepkovými múkami >>>
Postup:
Banány roztlačíme vidličkou na kašu. Vo veľkej mise zmiešame všetky suché ingrediencie (múky, perníkové korenie, mletú škoricu, Bourbon vanilku, sušenú citrónovú kôru). Pridáme roztlačené banány, roztopený rastlinný tuk a vypracujeme cesto. Konzistenciou je podobné cestu na medovníky. Prikryjeme ho fóliou na pečenie a odložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny. Ak ho zarábate večer, kľudne ho nechajte celú noc v chladničke 🙂
Cesto po odležaní vytiahneme a necháme na stále zakryté na kuchynskej linke, aby dosiahlo izbovú teplotu.
Rúru si predhrejeme na 170°C. Rozdelíme si cesto nožíkom na 4 časti. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme pomocou formy kruhy, na ktoré odtlačíme pečiatky podľa ľubovoľného štýlu. Ideálny je rovný plech s papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne poukladáte sušienky. Sušienky ja osobne pred pečením potieram roztopeným kokosovým olejom. Pečieme ich 13-14 minút v elektrickej rúre. Ak sa vám podaria vyvaľkať tenšie kusy ako 1 cm, je pravdepodobne, že sa vám môžu mierne pripiecť.
Po vytiahnutí ich necháme vychladnúť, aby mali izbovú teplotu.
Na ovocnú náplň budeme potrebovať:
250 ml Pijo Bio ovocnej šťavy s príchuťou čučoriedka- jablko
2 čl tapiokového škrobu
V pohári si zmiešame ovocnú šťavu s tapiokovým škrobom. Aby som predišla hrudkám, používam tyčový mixér. V malej rajnici si zohrejeme šťavu zmiešanú so škrobom za stáleho miešania. Keď dosiahne zmes bod varu, sama zmení farbu na lesklú. Konzistencia by mala byť veľmi lepivá.
Vezmeme si sušienku, otočíme ju pečiatkovou stranou nadol a rovný povrch resp. spodok na ktorom sa sušienky piekli, potrieme malým množstvom čučoriedkovo-jablkovej plnky. Nevešajte hlavu, ak ich nebudete vedieť pekne rozotrieť, pomôžte si nožíkom alebo vydutou stranou lyžice. Postup zopakujeme, pokým nemáme všetky sušienky natreté. Ideálne je, keď sa nám sušienky vzájomne nedotýkajú, aby sa nezlepili.
Počkáme cca hodinku, pre urýchlenie môžeme poukladať sušienky do chladničky.
Čokoláda:
140 g kvalitnej 70% horkej čokolády
150 ml kokosového mlieka
Vo vodnom kúpeli roztopíme horkú čokoládu a kokosové mlieko. Čokoláda nemá byť ani hustá, ale ani riedka, niečo medzi tým. Čaká nás trochu babravej fázy, kedy si zašpiníme aj prsty 🙂 Sušienky budeme lepivou stranou (tou, na ktorú sme rozotierali plnku) namáčať do roztopenej čokolády. Vždy necháme trošku odkvapkať, aby neboli príliš čokoládové.
Postup zopakujeme pokiaľ nebudeme mať všetky sušienky polomáčané v čokoláde. Čokoládu necháme vychladnúť.
Pri zahryznutí by mala vynikať škorica, ovocná plnka a čokoláda 🙂
TIP
Sušienky poliate čokoládou môžete posypať napr. sušeným kokosom, konopným semienkom či lyofilizovaným ovocím.
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.
Jedna odpoveď
Vyskúšam. Vyzerajú mňam.