Odkedy som na eliminačnej diéte moje pokusy o bábovku buď skončili v koši alebo boli nasilu zjedene. Niekedy mi totiž bolo ľúto vyhodiť celý ten výsledok – extrémne množstvo času, energie a peňazí investované do niečoho, čo sa nepodarilo. Buď bola konzistencia v poriadku, ale chuť nestála za nič. Druhý extrém bol, keď sa bábovka neudržala a hrozne chutila.
Konečne sa mi takmer siedmych rokoch od začatia eliminačnej diéty podarila bábovka, ktorá je naozaj chutná a konzistenčne fakt krásna 🙂 Jej hlavnou ingredienciou je tekvica hokkaido. Ak ste si povedali, že toto teda neskúsite, prídete o veľa. Tekvicu v nej vôbec nie je cítiť a garantujem vám, že bude chutiť aj náročným fajnšmekrom 🙂
Na prípravu bábovky budete potrebovať:
270 g hladkej celozrnnej pohánkovej múky (ja som použila Pernerku, zoženiete v Tescu alebo tu >>>)
50 g mandľovej múky >>>
100 g tapiokovej múky >>>
1 PL (12 g) jedlej sódy >>>
1 ČL mletej Cejlon škorice >>>
2 ČL mletého perníkového korenia >>> (ak dáte 3 čl, bude chutiť viac ako perník – ja som dala 3 ČL)
1 štipka Bourbon vanilkového prášku >>>
Štipka soli
1 celé balenie jablkového pyré (360 g) >>>
400 g tekvicového pyré (350 g tekvice hokkaido + 2 dcl kokosového mlieka)
200 g kokosového cukru >>>
110 ml kokosového oleja >>>
Začneme tekvicovým pyré:
Osobne som mala zmrazenú na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido (cca 350 g). Tú som priamo z mrazničky vytiahla, rozložila na plech s papierom na pečenie a piekla som ju 45 minút pri 200 ° C pri spodnom a hornom ohreve. Ak máte tekvicu v surovom stave, pečte menej cca 25 minút pri tej istej teplote.
Po upečení dajte tekvicu do stolného mixéra, prilejte kokosové mlieko a rozmixujte na turbo programe. Dôležité je, aby nezostali hrudky a tekvica mala konzistenciu pyré.
Postup na zvyšok cesta:
Rúru opäť predhrejeme na 180 ° C.Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie spolu s kokosovým cukrom. Dôkladne premiešajte, aby sa nevznikli v ceste v hrudky. Pridajte jablkové pyré, tekvicové pyré, roztopený kokosový olej. Všetko dôkladne premiešajte ideálne mixérom. Bábovkovú formu vymažeme kokosovým olejom, posypeme kokosom a nalejeme bábovku. Pečieme 55 minút pri spodnom a hornom ohreve. Bábovku z rúry vytiahnite, nechajte vychladnúť a až potom vyklopte. Ak chcete, môžete ju ozdobiť roztopenou čokoládou a konopným semienkom 🙂
Dobrú chuť 🙂
Ak hľadáte ďalšie inšpiratívne recepty, v mojich eBookoch nájdete mnoho zaujímavých receptov pri neznášanlivosti na rôzne potraviny. EBooky nájdete v tomto odkaze >>>
Budem rada, keď sa podelíte v komentároch ako sa vám bábovka podarila 🙂
Ingrediencie na tento recept nájdete v online biopotravinách BIOGREAT.
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.