Príprava lineckého na Vianoce ma vždy desila. Jednak preto, že sa mi zatiaľ linecké koláčiky bez lepku, mlieka a vajec nepodarili natoľko, aby som bola s nimi spokojná. Vždy sa cesto drolilo a nedržalo spolu. A to je frustrujúce, keď si zoberieme, že tieto ingrediencie nie sú najlacnejšie.
Pri príprave môjho online kurzu Sprievodca náhradami potravín sa mi podarilo nájsť bezlepkovú zmes na linecké, ktorá spĺňala požiadavky mojej eliminačnej diéty.
Prvá várka lineckých koláčikov sa podarila na výbornú, akurát, že som mala pokazenú váhu a nevedela som odhadnúť presný pomer ingrediencií. Rozhodla som sa preto odložiť to na neskôr. Ten správny čas prišiel vtedy, keď som chcela pripraviť môjmu malému škôlkárovi na olovrant niečo chutné do škôlky. Tieto koláčiky sme preto pripravovali spolu a musím povedať, že sa podarili na výbornú.
Ingrediencie:
280 g zmesi na linecké koláčiky Farmilion >>>
1 plná PL Veggs (náhrada vajíčok) >>> + zmiešať s 50 ml vody
20 g mandľovej múky
90 g kokosového cukru
2 PL tuhého kokosového oleja
2 PL kokosového vegan jogurtu
Na potieranie čučoriedkový džem Mountberry >>>
Postup:
Do veľkej misy vysypeme všetky suché ingrediencie a premiešame, aby neboli žiadne hrudky. V malom hrnčeku zmiešame náhradu vajíčok Veggs s vodou a pridáme k zmesi spolu s kokosovým olejom a vegan jogurtom. Vznikne nám kompaktné cesto – ak sa príliš lepí, odporúčam pridať viac mandľovej múky.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať 30 minút v chladničke. Po uplynutí cesto vytiahneme.
Rúru predhrejeme na 175 °C.
Budeme potrebovať drevenú alebo bambusovú dosku na vaľkanie cesta a ja osobne som použila pri celom tomto procese tri papiere na pečenie (jeden na poukladanie koláčikov na plech a dva na vaľkanie cesta)
Cesto si rozdelíme na štyri časti teda na 4/4. Jednu časť zoberieme a s ňou začneme pracovať.
Medzi dva papiere na pečenie položíme jednu 1/4 cesta a vaľkáme na 0,5 cm. Vaľkanie bolo pre mňa osobne trošku náročnejšie, lebo sa mi papier šmýkal. Ak si viete uchytiť papiere o dosku, je to ideálne, aby sa vám cesto dobre vaľkalo. A začneme vykrajovať formičkami určenými na linecké koláče. Poukladáme na plech na pečenie a pečieme približne 8-9 minút. Po vychladnutí koláčiky potrieme džemom.
Dajte mi v komentároch vedieť ako sa vám podarili 🙂
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.