Nebolo to tak dávno, čo som sa chystala zarobiť rozkvas na kváskový bezlepkový chlieb, ktorý pravidelne pečiem. Keď mi môj syn nechtiac rozbil pohár s niekoľko mesiacov zarobeným kváskom, nebola som z toho nadšená. Malé dieťa na rukách, črepy zo skla všade okolo mňa. Niektoré navyše zabalené do acetónom páchnuceho kvásku, ktorý už dlhšie potreboval prikŕmiť.
,,Už nepotrebuje“ – povedala som si v duchu.
Priznám sa, aj keď rada kváskujem, pri takmer ročnom dieťati ma to celý ten fermentačný proces začal unavovať. Chcela som ho urýchliť. Preto som sa už dlhšie pohrávala s myšlienkou pripraviť chlieb bez kvásku. Skúšala som rôzne druhy, ale ani jeden mi nechutil. Nevedela som ako na to. Teraz som ale situáciou bola doslova prinútená nájsť alternatívu pre chlieb môj každodenný.
Prvé pokusy o írsky chlieb
O írskom chlebe som počula už dávnejšie aký je chutný. Neviem, čo som robila zle, ale asi všetko, pretože nielen chuťovo ale aj konzistenčne bol vždy po mojej príprave jedna katastrofa. Moje pokusy o jeho bezlepkovú verziu s pomocou vegánskeho jogurtu a sódy bikarbóny nedopadli slávne. Chuť jedlej sódy prerážala všetky ingrediencie, cesto aj po upečení bolo nedopečené. Jednoducho, jedna írska katastrofa na alternatívny spôsob! Navyše bolo problematické zohnať vyhovujúci jogurt pri mojej intolerancii na bielkovinu živočíšneho mlieka, ryžu, mandle. Väčšina dostupných jogurtov je plná škrobov (zemiakový či kukuričný), ktoré tiež veľmi netolerujem.
Bolo potrebné ísť na to inak. Popravde, verím, že všetko má ideálny čas a to platí niekoľkonásobne aj na tento recept.
Vegánsky jogurt bez škrobov s probiotickými kultúrami
Keďže sa venujem výžive a mám potravinové obmedzenia, svojím spôsobom ma moje zdravotné bremeno núti hľadať alternatívy. Patrí k tomu aj investovanie peňazí do produktov, ktoré síce nie sú najlacnejšie, ale majú kvalitné zloženie. A tak to bolo aj s jogurtom od Wild and Coco. Priznám sa, produkty od nich som začala kupovať už koncom leta, keď sme slávili sviatky v našej rodine. Miesto torty sme si chceli pochutnať na čerstvých kokosových orechoch. A tak sa mi naskytla možnosť ochutnať jogurt Natural Symbiotic Cocoguard BIO. Vedela som, že už nechcem jesť žiaden iný jogurt.
Dokonca som našla na ich stránke možnosť výroby domáceho kokosového jogurtu z kokosovej vody, dužiny a vegánskych probiotík. Malo to ale jeden háčik – chýbal mi stolový mixér. S tyčovým sa krásna jemná textúra ťažko dosiahne. Vesmír však zaúradoval a ja som jeden taký dostala ešte pred Vianocami. Hneď prvá vec, ktorú som v ňom skúšala pripraviť bol domáci kokosový jogurt. Ten sa po čase stal dôležitou ingredienciou v mojom chlebe.
Chlieb bez kvásku nie je chlieb
Rada by som sa pristavila pri jednom stereotype, ktorému som dlho verila: chlieb bez kvásku nie je chlieb. Je to asi také ako keď vám niekto povie, že najlepší syr je ovčí alebo že bez kravského mlieka nebudete mať dostatok vápnika. Je to naozaj iba uhol pohľadu a projekcia vlastnej reality. Možno aj strach z vybočenia zo zabehnutých koľajničiek. Aj ja som dlho verila, že ten najlepší chlieb je môj kváskový z jednodruhových múk.
Keď na niečom lipneme, bojíme sa toho vzdať. Niekedy situácie ako rozbitý dlho vypestovaný kvások berieme ako tragédiu, ktorá v skutočnosti bola požehnaním, aby sme mohli vyskúšať niečo nové, lepšie.
S úsmevom na tvári píšem tieto riadky. Pred pár hodinami som dopiekla totiž ,,ten môj“ najjednoduchší a chutný chlieb, ktorý zvládnete aj pri malom pobehujúcom dieťati 🙂
Ingrediencie:
♦️ 270 g domáceho kokosového jogurtu od Wild and coco
♦️ 180 g cirokovej múky
♦️ 200 g tapiokovej múky
♦️ 150 g pšenovej múky
♦️ 200 ml vody + 2 PL psýllia
♦️ 8 g kypriaceho prášku do pečiva z DM
♦️ 1/2 KL jedlej sódy
♦️1 PL citrónovej šťavy
♦️8 g xantánovej gumy
♦️ soľ
♦️ rasca (voliteľné)
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.