Zemiakové placky boli v našej domácnosti častým jedlom, kým sa mi nepotvrdila IgG senzitivita na samotné zemiaky a vajíčko. Dlho som sa im vyhýbala a nekonzumovala ich. Odkedy si pravidelne čistím telo od ťažkých kovov a aplikovala som na seba odporúčania v knihách od Anthonyho Williama, zemiaky som opäť začala tolerovať. Vajíčku sa ale naďalej vyhýbam.
Zemiaky áno alebo nie?
Čím ďalej sa zaoberám výživou, potravinovou senzitivitou a súvislosťami s jednotlivými orgánmi v našom tele, tým viac som presvedčená, že naše telo nereaguje na samotný zemiak. Reaguje na to, čím je ten zemiak (ako rastlina) na povrchu postriekaný a tým, čo sa následne dostáva aj do pôdy. To môže kontaminovať samotný plod. Pesticídy sú doslova živná pôda pre vírusy a patogény v našom tele ako je napríklad Streptokok, Epsteinov-Barrovej vírus (EBV) a podobne. EBV sa podľa informácií z kníh od Anthonyho Williama živí vajíčkami, mliečnymi výrobkami, lepkom, toxickými ťažkými kovmi, nadmerným adrenalínom, ťažkými kovmi, chemickými postrekmi (pesticídmi, fungicídmi ) a pod.
Po pôrode môjho syna som zemiakom dala šancu a zistila som, že mi nespôsobujú žiadne zdravotné ťažkosti. Ani bolesti brucha, ani kožné problémy.
,,Zemiaky vraj prispievajú obezite, cukrovke, rakovine, prerastaniu baktérie Candida a k mnohým ďalším ochoreniam, hoci v skutočnosti dokážu tieto zázračné hľuzy zvrátiť spomínané choroby.“ (Anthony William, Liečivá sila potravín, s. 178)
V tomto smere sa stotožňujem s autorom vyššie uvedeného citátu. Problematické nie sú zemiaky, ale syrová omáčka, ktorou môžu byť poliate, kravské maslo, mlieko, smotana alebo tuk, na ktorom sú vysmážané. ,,Proces smaženia a vysoký obsah tukov a cukrov v mliečnych výrobkoch podnecujú inzulínovú rezistenciu a hodnotu A1C hemoglobínu smerujúcu k hranici cukrovky.“ (Ibidem)
Odkedy konzumujem zemiaky, pripravujem ich zásadne bez oleja, buď v parnom hrnci, uvarené vo vode alebo so šupkou v rúre. Šupka obsahuje veľké množstvo aminokyselín, bielkovín a fytochemikálií. Samotný zemiak je bohatý na draslík, vitamín B6, aminokyseliny (obzvlášť lyzín, ktorý je účinný proti rakovine, problémom s pečeňou). Táto aminokyselina je protizápalová a protivírusová, bojuje aj proti samotnému vírusu EBV a pásovému oparu.
Podľa informácii od Anthonyho Williama z knihy Liečivá sila potravín konzumácia zemiakov posilňuje pečeň a obličky, uvoľňuje tráviaci systém a dokáže zvrátiť aj Crohnovu chorobu, kolitídu, IBS či žalúdočné vredy. Zemiaky obsahujú výživové spolupôsobiace faktory a koenzýmy a bioaktívne zlúčeniny, ktoré potláčajú stres. Podporujú činnosť mozgu, sústredenie a uvažovanie.
Je ale dôležité konzumovať zemiaky, ktoré boli pestované organicky a bez chemického postreku!
Tieto placky sú bez lepku, vajíčka, mlieka a navyše aj bez tuku 🙂
Ingrediencie:
1,5 kg zemiakov
6 strúčikov cesnaku
5 PL tapiokovej múky >>>
6 PL cícerovej múky >>>
1 PL majoránky >>>
soľ
mleté čierne korenie:
Rúru predhrejeme na 220 °C na spodný a vrchný ohrev.
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame (osobne som zvolila strednú časť strúhadla). Šťavu, ktorú zemiaky pustili vylejeme. Pridáme majoránku, cez lis pretlačený cesnak, tapiokovú a cícerovú múku, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne zamiešame. Konzistencia by nemala byť ani príliš hustá a ani príliš riedka.
Budeme potrebovať airfry drôtený rošt (na foto) a dva kusy papieru na pečenie, v prípade, že nemáte airfry mriežku, postačí aj plech na pizzu s dierkami, prípadne rovný plech.
Papier rozložíme na air fry rošt, prípadne plech a lyžicou vytvarujeme placky (na jednu plochu sa zvyčajne vojdu 2 placky). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 12 minút. Po uplynutí času placky s plechom vytiahneme. Osobne som robila tak, že som si placku prilepenú na papier zložila z plechu a na plech som položila nový papier na pečenie. Placku s prvým papierom na pečenie som položila vrchnou stranou smerom na dol a papier som odlepila. Placky ostali krásne neporušené a papier, na ktorom sa piekli som mohla opakovane použiť.
Opäť pečieme 12 minút.
Z várky vám vyjde približne 6 – 7 placiek. Záleží od toho aké veľké placky sa rozhodnete piecť.
INGREDIENCIE NA TENTO RECEPT ZOŽENIETE NA STRÁNKE WWW.BIOGREAT.SK
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.