Vegan cukorfree jablkový mrežovník

Ty ideš ten koláč pripraviť bez medu, bez agáve, bez akéhokoľvek sladidla? Ako docieliš sladkosť, ktorú ten koláč potrebuje mať?

Áno, ak ste čakali odo mňa cukorfree koláč, kde bude miesto cukru nejaké iné ,,menej škodlivé“ sladidlo, sklamem vás. Keď bez cukru, tak aj bez medu a iných náhrad.

Pokiaľ ste však práve niečo echt iba sladené ovocím hľadali, čítajte ďalej.

Mám pre vás skvelý recept, ktorý si zamilujete a navyše, naozaj nepotrebujete ani čajovú lyžičku medu. Život vie byť sladký aj bez cukru 😍

 

Ingrediencie cesto:

❤️‍ 200 g pšenovej múky

❤️‍ 5 PL tapiokovej múky

❤️‍ 4 PL ovsenej bezlepkovej múky

❤️‍ 4 PL teffovej múky

❤️‍ 4 PL kokosovej múky

❤️‍ 2 dcl vody zmiešané s 1 PL psýllia

❤️‍ 125 g rastlinného veganskeho tuku

❤️‍ 1/2 kávová lyžička himalájskej soli

 

Pokiaľ nepoznáte vyššie zmienené múky a neviete ako sa s nimi pracuje, stiahnite si zdarma môj eBook Ako variť a piecť bez lepku – kde nájdete všetky potrebné informácie ako sa tieto múky pri pečení správajú, kde ich zohnať a koľko stoja.

Ingrediencie na jablkovú plnku:

❤️‍ 2 veľké jablká

❤️‍ 2 banány

❤️‍ 1 ČL škorice

❤️‍ 1 KL kardamónu

❤️‍ 2,5 dcl kokosového mlieka

❤️‍ 2 PL tapiokovej múky

❤️‍ 2 PL konopného semienka

❤️‍ (hrozienka sultánky – podľa chuti 😉)

 

Rastlinný tuk rozpustíme, aby mal tekutú konzistenciu a ľahšie sa nám tak zapracoval do cesta. Všetky ingrediencie spolu zmiešame v kuchynskom robote alebo rukami a vytvoríme kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme odpočívať aspoň 30 minút v chladničke.

Medzitým si okrúhly plech na koláč s priemerom 27 cm vystelieme papierom na pečenie a okraje vymastíme kokosovým olejom alebo iným rastlinným tukom.

Predhrejeme si rúru na 180°C.

Následne po uplynutí času cesto z chladničky vyberieme a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1 cm. Vystelieme ním spodok a okraje plechu. Zvyšok si odložíme bokom a použijeme neskôr ako mriežku.

Korpus vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Po upečení vytiahneme a necháme mierne vychladnúť.

Ošúpeme, očistíme a nastrúhame si 2 veľké jablká, ktoré dáme do rajnice. Zmes za stáleho miešania zohievame, pokým sa nezačnú jemne pripekať. Pridáme vidličkou popučené 2 banány a zmes dôkladne premiešame.

V pohári zmiešame kokosové mlieko s tapiokovou múkou a vlejeme do rajnice s jablkami a banánmi. Dôkladne premiešame, pridáme škoricu s kardamónom, konopné semienko a hrozienka. Varíme pokým zmes nezhustne. Kokosové mlieko dodá príjemnú sladkú chuť.

Túto zmes nalejeme do upečeného korpusu a rovnomerne rozotrieme.

Zvyšné cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1cm a vložíme a rozložíme na formu na mriežku, ktorú prevaľkáme valčekom. Cesto sa nám tak dostane dnu do formy, ktorú vyklopíme nad korpusom s pripravenou zmesou.

Pečieme približne 40 minút pri 180°C.

 

Upgrade pre fajnšmekrov 😊

Tento koláč je podľa mňa dokonalý, ale korunku krásy a skvelej chuti v jednom mu pridáva zmrzlina a lesné ovocie. Neveríte?

Skúste:

Na vegan cukorfree zmrzlinu budete potrebovať iba tieto 3 ingrediencie:

❤️‍ 3 banány

❤️‍ 1 dcl kokosového mlieka

❤️‍ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku

 

 

Banány nakrájajte a dajte minimálne na 4 hodiny do mrazničky (ideálne však cez noc).

Zmrznuté banány rozmixujeme spolu s kokosovým mliekom a vanilkovým práškom. Podávame s čerstvo upečeným koláčikom, aby sa na ňom zmrzlina krásne začala topiť. Nezabudnite ozdobiť lesným ovocím (maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody).

A hlavne sa pochváľte v komentároch ako sa vám podaril 🤗.

Ak by ste chceli viac cukorfree inšpirácie, sledujte ma na mojom Instagrame @vedoma_laskava_vyziva

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.