Vegan cukorfree jablkový mrežovník

Ty ideš ten koláč pripraviť bez medu, bez agáve, bez akéhokoľvek sladidla? Ako docieliš sladkosť, ktorú ten koláč potrebuje mať?

Áno, ak ste čakali odo mňa cukorfree koláč, kde bude miesto cukru nejaké iné ,,menej škodlivé“ sladidlo, sklamem vás. Keď bez cukru, tak aj bez medu a iných náhrad.

Pokiaľ ste však práve niečo echt iba sladené ovocím hľadali, čítajte ďalej.

Mám pre vás skvelý recept, ktorý si zamilujete a navyše, naozaj nepotrebujete ani čajovú lyžičku medu. Život vie byť sladký aj bez cukru 😍

 

Ingrediencie cesto:

❤️‍ 200 g pšenovej múky

❤️‍ 5 PL tapiokovej múky

❤️‍ 4 PL ovsenej bezlepkovej múky

❤️‍ 4 PL teffovej múky

❤️‍ 4 PL kokosovej múky

❤️‍ 2 dcl vody zmiešané s 1 PL psýllia

❤️‍ 125 g rastlinného veganskeho tuku

❤️‍ 1/2 kávová lyžička himalájskej soli

 

Pokiaľ nepoznáte vyššie zmienené múky a neviete ako sa s nimi pracuje, stiahnite si zdarma moju digitálnu knihu Ako variť a piecť bez lepku - kde nájdete všetky potrebné informácie ako sa tieto múky pri pečení správajú, kde ich zohnať a koľko stoja 😉

 

Ingrediencie na jablkovú plnku:

❤️‍ 2 veľké jablká

❤️‍ 2 banány

❤️‍ 1 ČL škorice

❤️‍ 1 KL kardamónu

❤️‍ 2,5 dcl kokosového mlieka

❤️‍ 2 PL tapiokovej múky

❤️‍ 2 PL konopného semienka

❤️‍ (hrozienka sultánky – podľa chuti 😉)

 

Rastlinný tuk rozpustíme, aby mal tekutú konzistenciu a ľahšie sa nám tak zapracoval do cesta. Všetky ingrediencie spolu zmiešame v kuchynskom robote alebo rukami a vytvoríme kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme odpočívať aspoň 30 minút v chladničke.

Medzitým si okrúhly plech na koláč s priemerom 27 cm vystelieme papierom na pečenie a okraje vymastíme kokosovým olejom alebo iným rastlinným tukom.

Predhrejeme si rúru na 180°C.

Následne po uplynutí času cesto z chladničky vyberieme a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1 cm. Vystelieme ním spodok a okraje plechu. Zvyšok si odložíme bokom a použijeme neskôr ako mriežku.

Korpus vložíme do rúry a pečieme 20 minút. Po upečení vytiahneme a necháme mierne vychladnúť.

Ošúpeme, očistíme a nastrúhame si 2 veľké jablká, ktoré dáme do rajnice. Zmes za stáleho miešania zohievame, pokým sa nezačnú jemne pripekať. Pridáme vidličkou popučené 2 banány a zmes dôkladne premiešame.

V pohári zmiešame kokosové mlieko s tapiokovou múkou a vlejeme do rajnice s jablkami a banánmi. Dôkladne premiešame, pridáme škoricu s kardamónom, konopné semienko a hrozienka. Varíme pokým zmes nezhustne. Kokosové mlieko dodá príjemnú sladkú chuť.

Túto zmes nalejeme do upečeného korpusu a rovnomerne rozotrieme.

Zvyšné cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1cm a vložíme a rozložíme na formu na mriežku, ktorú prevaľkáme valčekom. Cesto sa nám tak dostane dnu do formy, ktorú vyklopíme nad korpusom s pripravenou zmesou.

Pečieme približne 40 minút pri 180°C.

 

Upgrade pre fajnšmekrov 😊

Tento koláč je podľa mňa dokonalý, ale korunku krásy a skvelej chuti v jednom mu pridáva zmrzlina a lesné ovocie. Neveríte?

Skúste:

Na vegan cukorfree zmrzlinu budete potrebovať iba tieto 3 ingrediencie:

❤️‍ 3 banány

❤️‍ 1 dcl kokosového mlieka

❤️‍ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku

 

Banány nakrájajte a dajte minimálne na 4 hodiny do mrazničky (ideálne však cez noc).

Zmrznuté banány rozmixujeme spolu s kokosovým mliekom a vanilkovým práškom. Podávame s čerstvo upečeným koláčikom, aby sa na ňom zmrzlina krásne začala topiť. Nezabudnite ozdobiť lesným ovocím (maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody).

A hlavne sa pochváľte v komentároch ako sa vám podaril 🤗.

Ak by ste chceli viac cukorfree inšpirácie, sledujte ma na mojom Instagrame @jedla_recepty_pre_alergikov:

Som žena, ktorá sa rozhodla zobrať zdravie do svojich rúk a zbaviť sa zdravotných problémov pomocou stravy. Už viac ako dva roky nahrádzam potraviny, ktoré mi škodia. Mojou vášňou je varenie, vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Som autorka eBookov: Zatočte s potravinovou intoleranciou - Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov >>, Zbavená ekzému pomocou stravy a Ako variť a piecť bez lepku. >> Vďaka mojim skúsenostiam sa naučíte variť a nahrádzať potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti a hlavne si vysvetlíme, čo čím nahrádzať, aby ste si svoje jedlá vedeli naozaj vychutnať. Viac o mne si prečítate tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů