Keď som v roku 2017 začínala s kváskovaním, priznám sa otvorene, mala som sto chutí to vzdať hneď po prvom neúspešnom pokuse. Prvý kvások z pohánkovej múky mi po 10 dňoch splesnivel. Druhý zo pšenovej múky detto. Mala som pocit, že kváskovanie patrí iba vyvoleným a nie začiatočníkom ako som ja. Úprimne, myslela som si, že sa to nikdy nenaučím.
Možno to poznáte, keď sa intenzívne snažíte niečo dosiahnuť a Vesmír vám akoby naschvál posiela prekážky do cesty, aby si otestoval, či o svoj sen skutočne stojíte.
V mojom prípade tých prekážok bolo hneď niekoľko v podobe intolerancii na:
× PŠENICU
× GLIADÍN (pšeničný proteín)
× RYŽU
× ZEMIAKY
× KUKURICU
× PIVOVARSKÉ KVASNICE
Asi sa pýtate, čo majú vlastne pivovarské kvasnice spoločné s pizzou? V prípade intolerancie na pivovarské kvasnice je potrebné vyhnúť sa aj droždiu, nakoľko tento druh kvasníc pochádza z rovnakého druhu organizmu ako pekárenské kvasnice.
Výnimku však tvorí kváskovanie, keďže pri ňom sa tvorí kyselina mliečna, čo je prirodzený fermentačný proces, ktorý naopak nedráždi črevnú sliznicu pri tomto druhu intolerancie.
Aby som to však uviedla na správnu mieru, na ryžu a zemiaky som mala zaznamenané iba hraničné protilátky, čo v tomto prípade znamená, že pri opätovnom zaradení do jedálnička som mohla začínať práve nimi.
S potravinovými intoleranciami je to však komplikované, pretože na niektoré potraviny si telo aj po rokoch dokáže tvoriť protilátky, čo niekedy môže viesť aj ku skríženým reakciám potravín s podobným proteinovým zložením.
Túžba okúsiť kváskovanie bola silnejšia a priznám sa bez mučenia, že vyše dvoch rokov som si pizzu odopierala. Jediné, čo mi zostalo v pamäti bola spomienka na chrumkavé okraje a úžasne prepečené cesto.
Pokiaľ ste sa niekedy stretli s potravinovými intoleranciami a kváskujete, viete že, je skutočne náročné vypestovať si kvások z inej ako ryžovej či kukuričnej múky. Bezlepkové zmesi plné škrobov v mojom prípade neprichádzali do úvahy.
Našťastie, po niekoľkých rokoch môžem naozaj s kľudom v duši a s rukami bez ekzémov povedať, že eliminačná diéta má zmysel a pri opätovnom zaradení ryže naspäť do jedálnička som si práve z celozrnnej ryžovej múky vypestovala kvások. Po čase a prekonaní prvotného odporu z nových informácii o kváskovaní vznikol recept na túto úžasnú pizzu, na ktorú sa vždy teším, keď ju pripravujem:
Ingrediencie na 4 pizze:
Rozkvas:
♥ 200 g cirokovej hladkej múky
♥ 200 ml vody
♥ 2 PL bezlepkového kvásku
Zarobenie cesta:
♥ 50 g tapiokovej múky
♥ 100 g amarantovej múky
♥ 50 g pšenovej múky
♥ 100 g ryžovej celozrnnej múky alebo 100 g cirokovej múky
♥ 50 g teffovej múky
♥ 1 ČL himalájskej soli
♥ 3 PL olivového oleja
♥ 3 dcl teplej vody + 2 PL psýlia
♥ teffová múka na pomúčenie plochy
Ingrediencie na pizzu:
♥ 200 g paradajkového pretlaku
♥ sušené oregáno
♥ čerstvá rukola
♥ mozzarella di bufala (voliteľné)
♥ vegánsky syr (voliteľné)
♥ prosciutto crudo
Postup:
Vo veľkej mise si zarobíme rozkvas z cirokovej múky, vody a bezlepkového kvásku. Všetko dôkladne lyžicou premiešame. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou alebo igelitovým vreckom a necháme odpočívať (v letných mesiacoch 6 hodín; v zimných 10-12 hodín).
Pol hodinu pred zarobením cesta si do vody dáme psýlium, ktoré pridáme ku rozkvasu. Po uplynutí času pridáme do rozkvasu múky, psýlium, soľ, olej a v kuchynskom robote alebo rukami vymiesime cesto. Dôkladne cesto postláčame, aby nezostali hrudky múky až nám vznikne jedno kompaktné cesto.
Predhrejeme si rúru na maximálne 50°, ktorú vypneme vložíme do jej strednej časti hrnček s horúcou vodou. Cesto v miske opäť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do rúry vedľa hrnčeka. Necháme odpočívať 3,5 hodín.
Po 3,5 hodinách hrnček s vodou a misu s cestom vytiahneme. Cesto si nožíkom rozdelíme na 4 rovnaké časti. Predhrejeme si rúru na 250° a vložíme do nej plech, na ktorom budeme piecť pizzu.
Je to z toho dôvodu, že keby dáme piecť pizzu na studený plech, cesto by bolo rozmočené.
Počas toho, čo sa rúra predhrieva si na drevenej doske vypracujeme cesto. Jednu časť vezmeme a valčekom na cesto vyvaľkáme. Preložíme ho na trikrát a vytvarujeme z neho malý bochník, ktorý rozvaľkáme na približne 0,5 cm. Vezmeme si papier na pečenie a cesto naň opatrne preložíme, aby sa nepotrhalo.
Ja vždy ešte zohnem nepravidelné časti, aby mi vznikol kruh.
Do stredu cesta nalejeme 5 PL paradajkového pretlaku a spodkom lyžice rovnomerne rozotrieme po celom strede (okrem okrajov). Posypeme oreganom a poukladáme kúsky prosciutta, pridáme natrhané kúsky mozzarelly alebo nastrúhaný vegánsky syr a čakáme, kým sa rúra na potrebnú teplotu rozohreje.
Následne vytiahneme plech, na ktorý preložíme aj s papierom na pečenie našu pizzu a vložíme do rúry na 15 minút. Počas toho, čo sa pizza pečie si opäť rozvaľkáme ďalšiu časť cesta. Zvolíme ľubovoľné ingrediencie.
Tento recept spolu s ďalšími viac ako 50 bezlepkovými receptami nájdete v mojom eBooku Jedlo ako liek – 50+ receptov pri potravinovej intolerancii. Ebook nájdete v tomto odkaze >>>
Ak by ste sa chceli inšpirovať, ako som pripravila pizzu ja, pozrite si moje video na Instagrame.
Napíšte mi, ako sa vám podarila! 🙂
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.
2 Responses
Dobrý deň, akou múkou môžem nahradiť teffovú? túto jedine doma nemám. ďakujem
Pekný deň prajem, ak nemáte teffovú múku, pokojne použite napr. cirokovú alebo pšenovú v rovnakom pomere 🙂