Pri akomkoľvek pobyte v Taliansku ste ju určite aspoň raz v živote ochutnali a napadlo vám, aká je neskutočne chutná. Áno, talianska focaccia je jednoducho nezameniteľná a natoľko špecifická, že som sa snažila o jej obdobnú podobu, kedy som miesto droždia použila kvások. Je teda pre vás vhodná, ak máte intoleranciu na pivovarské alebo pekárenské kvasnice. Obe totiž pochádzajú z jedného a toho istého organizmu.
Pokiaľ ste niekedy jedli focacciu, viete, že je (akoby povedali Taliani): morbida, morbida – čo v preklade znamená veľmi mäkká. Keďže pre čoraz častejšiu intoleranciu na kukuričnú a ryžovú múku vymýšľam nové verzie jedál, pokúsila som sa o focacciu z jednodruhových múk. Focaccia je, prirodzene, najlepšia, keď je čerstvo upečená. Nezľaknite sa preto, keď tá vaša postupne po jednom či dvoch dňoch začne tvrdnúť. Je ideálne preto podeliť sa s celou rodinou a zjesť ju čím skôr 🙂
Čo na jej prípravu budete potrebovať?
Ingrediencie:
♥ 3 PL aktívneho kvásku
♥ 200 g pšenovej celozrnnej múky
♥ 200 g cirokovej hladkej múky
♥ 70 g tapiokovej múky
♥ 30 g ovsenej bezlepkovej múky
♥ 110 g amarantovej múky
♥ 1 PL agáve sirupu alebo medu
♥ 2,3 dcl vody
♥ 3 PL psýllia zmiešané v 400 ml vody
♥ 1 ČL himalájskej soli
♥ olivový olej
♥ 45 ml olivového oleja
Vrch focaccie:
♥ 0,4 dcl olivového oleja
♥ 1 vetvička rozmarínu
♥ cherry paradajky
♥ 3 PL konzervovaných olív bez kôstky
♥ maldónska alebo iná hrubozrnná soľ
Ak nepoznáte vyššie uvedené bezlepkové múky, neviete ako sa s nimi pracuje, kde ich zohnať, stiahnite si zdarma môj eBook Ako variť a piecť bez lepku – Sprievodca bezlepkovými múkami >>>
Postup:
Do vody nasypeme psýllium a premiešame. Psýllium necháme pôsobiť aspoň 10 minút, aby sa vytvoril gél.
Do veľkej misy nasypeme pšenovú, cirokovú, tapiokovú, ovsenú bezlepkovú a amarantovú múku. Všetky múky spolu vidličkou premiešame. Pridáme med, kvások, vodu so psýlliom, vodu, himalájsku soľ a olivový olej.
Všetky ingrediencie dôkladne premiešame buď v kuchynskom robote alebo ako mám ja vo zvyku, rukami. Ja osobne mám rada priamy kontakt s cestom, kedy môžem postláčať všetky hrudky a vnímať jeho konzistenciu. Všetko cesto treba dôkladne premiešať a ak ho miesite rukami, tak ho skutočne postláčajte, aby vám každá vytvorená hrudka múky zanikla. Je to celkom makačka 🙂
Ak by sa vám zdalo cesto až príliš lepivé, prilejte ešte 1 PL oleja.
Cesto si očistíme z rúk, misu zakryjeme potravinárskou fóliou a vložíme do vypnutej na 50° vyhriatej rúry.
TIP
Ja ešte do rúry vložím na prvé 3 hodiny hrnček s horúcou vodou. Vyzerá to následovne: Do strednej časti rúry vložím misu s cestom zakrytú potravinárskou fóliou alebo zabalenú do igelitového vrecka a na spodok rúry položím hrnček s horúcou vodou. Rúru zavriem a nechám v nej hrnček s vodou približne 3 hodiny.
Robím to preto, lebo kvások má rád teplé a vlhké prostredie, čo spôsobí, že cesto mierne zväčší svoj objem a vytvoria sa v ňom bublinky.
Po troch hodinách, keď vyberáme hrnček, môžeme na vnútornej strane fólie zaznamenať kvapky zo zápary.
Je to v poriadku a cesto necháme pracovať ďalej. V letných mesiacoch sa doba kysnutia cesta skracuje skoro o polovicu, čo znamená, že keby nám cesto kyslo 12 hodín v zime, v lete musíme čas skrátiť niekedy na 6-9 ho-dín.
Ja som focacciu nechala ešte ďalších 6 hodín odpočívať v teple (spolu s 3 hodinami s horúcim hrnčekom teda 9 hodín v letných mesiacoch). Ak si ju budete pripravovať v zime, nechajte ju kysnúť 12 hodín.
Po 8 hodinách si cesto odkryjeme, malo by byť vláčne a voňať jemne nakyslo po kvásku.
Olivovým olejom a štetcom si rozotrieme vnútro plechu, na ktorom budeme focacciu piecť. Ja som zvolila veľkosť plechu 38×24 cm. Cesto vložíme na vymastené dno a rukami ponaťahujeme jeho okraje, aby siahalo až do rohov plechu.
Prikryjeme ho opäť potravinárskou fóliou a vložíme opätovne do vypnutej na 50° vyhriatej rúry a necháme odpočívať ešte 1 hodinu.
Po hodine plech s cestom vytiahneme a predhrejeme si rúru na 180°.
Olivovým olejom si namastíme ruky a bruškami prstov vytvoríme v ceste dierky. Následne polejeme cesto olivovým olejom. Posypeme jednu časť lístkami rozmarínu, do ďalšej časti jemne zatlačíme paradajky a do poslednej časti vložíme na kolieska nakrájané olivy. Samozrejme, výber je plne na vás.
Cesto rovnomerne posypeme maldónskou alebo inou hrubozrnnou soľou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme v teplovzdušnej rúre 45 minút pri 180° a pridáme na záver ešte 5 minút, s tým, že teplotu zvýšime na 250°, aby cesto jemne zhnedlo.
Každá rúra samozrejme pečie inak a posledných 5 minút bola iba moja voľba pre dosiahnutie zlatej farby.
TIP: Focacciu si najviac vychutnám s cez lis pretlačeným cesnakom a olivovým olejom, ktorý spolu s cesnakom po vychladnutí rovnomerne rozotriem po povrchu focaccie.
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.