Láskavé prečistenie pečene 3:6:9 + BONUS

Keď som prvýkrát držala v rukách knihu o pečeni, hovorila som: Waaaw, ako niekto dokáže venovať viac ako 400 strán iba jednému orgánu? Čo je na ňom také úžasné a prečo vlastne robíme detox pečene?

V tomto článku nájdete:

1. Hľadanie otázok a odpovedí vo svojom tele

2. Anthony William a jeho zelerová šťava

3. Medicínske médium a záchrana pečene

4. Pečeň a jej kamarátka glukóza

5. Nie je cukor ako cukor – ktorý je ten prospešný?

6. Pečeň a jej liečebné prečistenie 3:6:9

7. Prvá fáza liečebného prečistenia (3) – príprava pečene

8. Druhá fáza liečebného prečistenia (6) – uvoľnenie toxínov

9. Tretia fáza liečebného prečistenia (9) – cítime sa lepšie

BONUS pre ženy: V ktorej cyklickej fáze robiť kúru?

from: pexels

Hľadanie otázok a odpovedí vo svojom tele

Je pravda, že odkedy som sa rozhodla venovať problematike potravinových intolerancií na základe mojej vlastnej skúsenosti, začala som skúmať aj ďalšie oblasti, ktoré mi pomáhajú pri mojej práci hľadať hlbšie súvislosti medzi našou stravou, telom, orgánmi, emóciami či životnými postojmi, ktoré nás nevedome udržujú chorými.

A tu by som na chvíľu zastala. Som človek, ktorý sa neopiera o jeden životný štýl nazerania na zdravotné problémy. Nerazím preto žiadnu jednotnú filozofiu alebo smer, za ktorý by som sa bila do pŕs, že práve ten je univerzálne najlepší alebo najsprávnejší a oproti iným ten jedinečný a už vôbec nie, že by dokázal vyriešiť akýkoľvek zdravotný problém.

V akomkoľvek skúmaní zastávam názor, že treba mať zdravú pokoru a pristupovať vedome a otvorene ako k starším a osvedčeným alternatívnym riešeniam, tak aj k novým nepreskúmaným. Snažím sa hľadať v živote balans medzi informáciami a vedome si vyberať z každého rožku trošku. Pretože v opačnom prípade by to nebolo o pomoci druhým, ale iba o  neutíšenom veľkom EGU.

Jeden z mojich veľkých učiteľov, Alberto Villoldo, povedal krásnu myšlienku, s ktorou sa ja osobne veľmi stotožňujem:

Západná veda skúma všetko pomocou mikroskopu. Čo ak sa ale na svet pozeráme nesprávnym koncom mikroskopu a uniká nám tak celkový pohľad?

from: pexels

from: pexels

Čím viac som sa totiž zaoberala iba potravinovou intoleranciou, tým viac som si uvedomila, že to nie je iba o nej. Pri písaní mojej knihy Z lásky k vlastnému telu som niekoľko mesiacov intenzívne skúmala zahraničné vedecké štúdie, ktoré poukazovali na to ako ADHD, Poruchy autistického spektra (PAS), migrény, nadváha, reumatoidná artritída, ekzémy či neplodnosť súvisia práve s potravinovou intoleranciou.

Napriek tomu, že spojitosť medzi potravinovými intoleranciami a vyššie vymenovanými diagnózami sa vo viacerých prípadoch preukázala, tvrdiť, že za nimi stojí iba potravinová intolerancia by bolo klamstvo a zavádzanie. Je to iba časť jednej veľkej mozaiky. A to bol dôvod, prečo som sa aj ja rozhodla začať pozerať na svoje telo tou druhou stranou mikroskopu, aby mi neunikal zvyšok.

Anthony William a jeho zelerová šťava

Rada by som vopred upozornila, že pokiaľ nemáte radi Anthonyho Williama alebo akokoľvek nesympatizujete s jeho alternatívami, ktoré svetu ponúka, tento článok nečítajte ďalej. Naozaj, nebude pre vás.

Pokiaľ ale Anthonyho zatiaľ nepoznáte a zvedavosť vás dohnala až sem, čítajte ďalej. Možno práve vám tento článok zmení život a pomôže vám nájsť odpovede na mnohé otázky týkajúce sa vášho zdravotného stavu.

Keď som o Anthonym prvýkrát počula, myslela som si, že mi nemá, čo ponúknuť, pretože razí teóriu, ktorej som sama skrz vlastné ego naklonená nebola. Zameriava sa napr. na liečbu rôznych dlhotrvajúcich ochorení pomocou zelerovej šťavy, ktorej venoval celú jednu knihu.

Nakrájaný stopkový zeler

Stopkový zeler

Nejako som tento zelerový ošiaľ pred rokom uzavrela s tým, že toto pre mňa asi nebude. O pár mesiacov neskôr, keď som pri písaní mojej vlastnej knihy oslovovala na spoluprácu viacerých odborníkov naklonených nielen západnej medicíne, ale aj alternatívnej liečbe, opäť Anthonyho meno zarezonovalo v mojich ušiach. Bolo mi doporučené, aby som si niektoré jeho knihy v rámci pochopenia hlbších súvislostí zohnala a prečítala.

Čím viac som sa začala otvárať novým možnostiam liečby a začala som prepájať rôzne poznatky, prišla som na to, že sa nemôžem úzkoprso zameriavať iba na potravinovú intoleranciu, ale musím skúmať aj jej príčiny. A to ma opäť doviedlo k Anthonymu.

Kto je vlastne Anthony William?

 

Jeho príbeh začal, keď sa mu v štyroch rokoch zjavil istý duch, ktorý mu povedal, aby položil ruky na svoju babičku a nahlas vyslovil: Babička má rakovinu pľúc.
Prirodzene, jeho rodina nerozumela odkiaľ malý štvorročný chlapec výraz rakovina vôbec počul, ale nedalo im to. O dva týždne zobrali teda babičku do nemocnice, kde sa potvrdilo, čo malý takmer nehovoriaci chlapec povedal pri rodinnej večeri. Jeho babička mala skutočne rakovinu pľúc.

Odvtedy s touto bytosťou alebo ako on hovorí: s týmto duchom zostal v kontakte. Vďaka tomuto spojeniu obdržal od neho mnoho informácií, ktoré dnes už pomohli nespočetnému množstvu ľudí. Pomohol im uzdraviť sa z ochorení, na ktoré západná medicína neponúkala riešenie.

Napriek tomu, že viacerí odborníci k jeho osobnosti pristupujú skepticky vďaka jeho nezvyčajnému daru a informáciám, ktoré ešte nie sú vedou overené a teda ani štúdiami potvrdené, svojich priaznivcov si získal, pretože po zavedení jeho doporučení do praxe sa skutočne obrovskému množstvu ľudí zlepšil zdravotný stav. Moje sympatie si popri čítaní knihy a zavedenia Liečebného prečistenia pečene 3:6:9 získal takmer okamžite.

Medicínske médium a záchrana pečene

Na Vianoce a narodeniny, ktoré mám od seba vzdialené v horizonte necelých dvoch týždňov, som dostala dve knihy: Prvá bola Medicínske médium a druhá Záchrana pečene (v češtine – Játra a jejich léčba). Vlastne ani neviem prečo, ale môj vnútorný pocit mi hovoril, aby som si najskôr prečítala tú o pečeni. Poslúchla som svoju intuíciu a začítala som sa do knihy, ktorá ma svojím obsahom neskutočne obohacovala. Hltala som doslova každé jedno slovo.

Knihy o liečbe tela

Medicínske médium a záchrana pečene

Upozorňujem, že táto kniha nie je román, ktorý za týždeň prečítate. Úprimne, mne to trvalo skoro 4 mesiace. Napriek tomu túto knihu radím medzi rodinné poklady, ktoré by v knižnici nemali chýbať.

Keď si ju pozorne prečítate, dôjde vám zrazu veľa vecí a začnete sa na svoju pečeň a telo pozerať inak. S úctou? Rešpektom? Priateľskejšie? Sama neviem, tých pozitívnych prívlastkov by som priradila podstatne viac. Každopádne, prišlo mi až neuveriteľné, ako môže niekto venovať vyše 400 strán jednému orgánu, o ktorom mnohí síce vieme, že ho tam niekde v tele máme, ale u väčšiny z nás naše poznatky o pečeni týmto končia.

Hneď na úvod ma zaujalo s akými diagnózami a ochoreniami sa spája práve pečeň:

  • Ekzém
  • Psoriáza
  • Cukrovka
  • Streptokok
  • Akné
  • Nafukovanie
  • Obličkové kamene
  • SIBO - syndróm bakteriálneho prerastania čreva
  • Autoimunitné ochorenia
  • Precitlivenosť na chemikálie a potraviny

Práve prvé a posledné sa ma ako ekzematika s viac ako 30 potravinovými intoleranciami dotýkali skutočne hlboko. Povedzme si však niečo o pečeni.

Pečeň a jej kamarátka glukóza

Aj keď je to pre niekoho zanedbateľný orgán, pečeň skutočne pracuje 24/7, čo znamená, že aj v čase kedy spíme alebo oddychujeme. Na rozdiel od nás, pečeň si, jednoducho, nemôže zobrať dovolenku či vyložiť nohy. Napriek tomu jej nevenujeme prílišnú pozornosť a vlastne ani mnohí nevieme, čo jej ako orgánu robí dobre.

from: tourism Australia

Ak máte doma šuflík, v ktorom zhromažďujete zásoby pre tzv. ,,strýčka Príhodu“, možno sa v ňom nachádzajú rôzne dobroty a suroviny, ktoré sa vám budú hodiť práve v momentoch, kedy nebudete mať možnosť ísť na nákup čerstvého ovocia alebo zeleniny. Takýto šuflík je práve vaša pečeň, ktorá má naškrečkované zásoby, aby mohla neskôr telu dodať určité živiny a znovu vstrebať ďalšie iné.

Okrem iného zadržiava v sebe škodlivé látky, čím chráni ostatné orgány a tým pádom aj váš život. Je obrovskou zásobárňou glukózy, vďaka ktorej žijeme.

Glukóza nám neudržuje iba vyrovnanú hladinu cukru v krvi, ale je doslova nevyhnutným palivom pre pečeň. Potreba prijímať glukózu začína už v období dojčenia, kedy v materskom mlieku, ktoré má vysoký obsah cukru, je práve glukóza nevyhnutnou zložkou napr. pri tvorbe svalov, pri správnom vývoji mozgu, pečeni a samozrejme aj srdca.

Bez glukózy ale nedokážeme fungovať ani v dospelosti. Zažili ste niekedy pocit, keď ste boli nahnevaní alebo ste čelili veľkej výzve alebo vám išli prasknúť nervy? To sú presne tie momenty, keď si potrebujete dať niečo sladké (glukózu), aby ste upokojili mozog. Samozrejme, aj v dospelosti má glukóza svoje nevyhnutné miesto pri tvorbe svalov, fungovaní srdca, mozgu a v neposlednom rade aj pečene.

Nie je cukor ako cukor - ktorý je ten prospešný?

Na rovinu poviem: potom, čo som sa v roku 2019 stala cukorfree, bol aj med u mňa na čiernej listine kvôli Candide, až pokým som si neprečítala Anthonyho knihu o pečeni. Áno, v tejto knihe je aj Candida vysvetlená z iného uhla pohľadu, ale tomu sa teraz venovať nechcem. Dôležité je, že k medu som sa vrátila, ale na rovinu: nie všetky cukry sú skutočne prospešné.

(pexels)

K tým neprospešným môžeme radiť napr. tie, na ktoré sa neviažu živiny a teda pre naše telo nemajú žiadny prínos a naopak naše zdravie oslabujú. Patrí sem napr. rafinovaný cukor či kukuričný škrob s vysokým obsahom fruktózy. Vysoko prospešné cukry pre telo sú napr. cukry z ovocia, surového medu, sladkých zemiakov, tekvice či kokosovej vody.

Anthony sám vo svojej knihe Záchrana pečene vyvracia mýtus, ktorý v našej spoločnosti pretrváva a to je, že cukor sa mení na tuk. Pečeň potrebuje živiny obklopené dobrým cukrom, pretože cukry podporujú jej činnosť a vďaka ním sú živiny poháňané krvou a dostávajú sa v tele do jednotlivých orgánov, kam potrebujú. Tuk však túto schopnosť nemá. Zdravé tuky samozrejme obsahujú živiny, ale nedistribuujú ich takým spôsobom, ako to robia práve cukry.

from: pexels

Pečeň a jej liečebné prečistenie 3:6:9

Naša pečeň je roky zaťažená či už ťažkými kovmi, pesticídmi, chemickými výparmi a v neposlednom rade aj alkoholom. Možno ste už dávno zabudli na alkožúr spred niekoľkých rokov, ale vaša pečeň, bohužiaľ, nie. Tým pádom, že v sebe zadržiava nahromadenú skládku rôznych toxínov, s ktorou sa denne stretávame či už na benzínovej pumpe, keď tankujeme benzín alebo v kúpeľni, keď si lakujeme vlasy a iba dané výpary inhalujeme, naša pečeň vie, že tieto látky sú škodlivé a nechce, aby sa nám usádzali rôzne po tele. Aby nás ochránila, všetko v sebe hromadí a zadržiava ako skládku odpadu.

Keď je preťažená, nedokáže sa správne detoxikovať, čo jej spôsobujeme zlou životosprávou, stresom, chemikáliami či adrenalínom. Aj keby preto chcela, v takomto stave nás nedokáže dostatočne chrániť.

Anthony uvádza vo svojej knihe krásny exemplár, ktorý si dovolím použiť:

Predstavte si to asi tak, že by k vám do bytu prišli niekoľkokrát denne smetiari a vysypali vám skládku smetí priamo vo vašej obývačke. Mali by ste čo robiť, aby ste sa jednej skládky zbavili a zrazu by prišla ďalšia a ďalšia nálož. A presne takto sa cíti aj naša pečeň, keď ju zaťažujeme napr. nevhodnou stravou.

Je to úžasný orgán, ktorý však potrebuje od nás trochu viac než parkrát v roku popíjať čaj z pestreca mariánskeho. Aby vás mohla ochrániť, potrebuje mať prísun potravín, ktoré jej pomáhajú. A to bol vlastne dôvod, prečo som sa vrhla na liečebné prečistenie pečene 3:6:9.

from: pexels

Sama som toto prečistenie nazvala láskavé a zamilovala som si ho, pretože sa v tomto smere pristupuje k pečeni s veľkým rešpektom a ohľadom. O pečeni, mýtoch, čo jej škodí a čo miluje by sa dalo veľa napísať, ale to by bolo nadlho a pokiaľ vás aj tieto detaily zaujímajú, radšej vám v tomto smere odporučím prečítať si celú jeho knihu o pečeni, ktorá vás do problematiky zasvätí skutočne detailnejšie než moja skúsenosť. Verte mi, nebudete ten čas ľutovať, pokiaľ to sami so sebou a svojou pečeňou myslíte úprimne.

Liečebné prečistenie 3:6:9 je deväťdenný stravovací plán zložený z troch trojdňových fáz, ktoré postupne pripravia vašu pečeň na vylúčenie toxínov.

V tomto smere je dôležité povedať, že sa to nezaobíde bez tzv. ranného liečebného prečistenia, ktoré pozostáva z 500 ml citrónovej vody ihneď po prebudení. Tá totiž pomáha preplachovať nielen tráviaci trakt ale aj samotnú krv. Táto hydratácia tela hneď z rána dokáže krásne naštartovať vašu pečeň.

Podľa Anthonyho je toto liečebné prečistenie vhodné nielen ak vás trápia vyššie uvedené diagnózy, ale aj vtedy ak by ste chceli preventívne podporiť svoju pečeň.

Tým pádom, že liečebné prečistenie pečene je rozdelené do troch častí, prvá fáza je akousi prípravnou, ale je nevyhnutným prvotným krokom, než sa pohnete ku zvyšným dvom.

Pre zaujímavosť:

Názov 3:6:9 má svoju číselnú štruktúru a nevznikol len tak náhodou. Anthony v knihe pečeň opisuje z hľadiska anatomickej a fyziologickej funkcie, v ktorej je mnoho pečeňových buniek zoskupených do trojuholníkov so zaoblenými rohmi. Pečeňové laloky majú zase šesťuholníkový tvar a samotná funkcia pečene spočíva v neobjavenom cykle deviatich tepov: po každom deviatom tepe pečeňou preteká dostatok krvi spolu s množstvom čerstvých živín, kedy zároveň vyplachuje odpad.

Najviac ma očarilo, že sa budem po tomto prečistení cítiť úžasne. A za ten pocit to predsa stojí, nie?

Ako presne moje liečebné prečistenie pečene 3:6:9 prebiehalo? Celý presný postup nájdete prirodzene v jeho knihe Záchrana pečene alebo na jeho webových stránkach v anglickom jazyku.

Prvá fáza liečebného prečistenia (3) - príprava pečene

Túto fázu môžeme nazvať prípravnou fázou, ktorú nemožno vynechať. Pečeň jednoducho treba láskavým spôsobom pripraviť na to, čo bude nasledovať.

Každé ráno hneď po prebudení som začínala so 400 ml citrónovej vody.

from: pexels

Raňajky, obedy a večere boli v tejto fáze voliteľné, ale prirodzene mali svoje pravidlá, ktoré pozostávali z výberu jedál bez obsahu lepku, mliečnych výrobkov, jahňaciny či bravčového mäsa.

Ďalšia podmienka bola zníženie radikálnych tukov o 50%. Môžeme sem priradiť orechy, semienka, kokosový orech, oleje či živočíšne proteíny.

Ak som mala chuť na mäso, v knihe sa odporúčalo dať si ho v čase večere a nie obeda, ako sme mnohí zvyknutí. Zároveň som každým dňom zaraďovala do jedálnička viac zeleniny, listovej zeleniny a ovocia. Po obede zväčša nasledovali dve jablká a zopár ďatli. Jablko ma však sprevádzalo aj po večeri spolu s ibištekovým čajom a 400 ml citrónovej vody.

Pitný režim je v tomto prípade naozaj nevyhnutný.

Prvý deň prečistenia som nepostrehla žiadne veľké zmeny. Tie sa dostavili až na druhý deň vo forme silnej bolesti hlavy a extrémneho hladu, kedy sa moje telo bránilo niečomu novému. Mala som silnú potrebu vrátiť sa k pôvodnému spôsobu stravovania.

Ak ste niekedy zažili abstinenčné príznaky, poznáte protichodnosť vašich vlastných myšlienok, kedy vám mozog servíruje všetky možné výhovorky, aby ste neblbli a vrátili sa k pôvodnému spôsobu stravovania, ale zároveň chcete zmenu pre svoje zdravie. Presne to som prežívala ja.

Navyše sa mi vrátil v tieto dni ekzém, čo bolo znakom toho, že sa telo začína čistiť.

Druhá fáza liečebného prečistenia (6) - uvoľnenie toxínov

V tejto fáze dochádza k vnútornému čisteniu, kedy pečeň uvoľňuje niektoré staré zásoby tukov, vírusov a toxínov, ktoré pečeň roky zadržiavala. Očista v tomto štádiu prebieha na hlbšej úrovni než zvyčajne.

V tejto fáze došlo k 100% vyradeniu radikálnych tukov.

Každé ráno po prebudení som začínala citrónovou vodou. Po polhodine som pila každé ráno cca 400 ml zelerovej šťavy. Po nej liečivé smoothie, samozrejme, opäť s polhodinovým odstupom.

Liečivé smoothie malo dve varianty. Skladalo sa z kombinácie banánov, čerstvej papaji alebo manga, 1 stopky stopkového zeleru, klíčkov, limetky alebo čučoriedok. Hlavná ingrediencia celého smoothie bolo dračie ovocie, ktoré som ja, žiaľ, v čase liečebného prečistenia nikde nezohnala.

from: pexels

Prečo dračie ovocie?

Ako Anthony uvádza vo svojej knihe, každá z vyššie uvedených potravín má, samozrejme, pre posilnenie a prečistenie pečene svoju funkciu, ale červený pigment v pitayi (dračom ovocí) pomáha pečeni rýchlejšie vytvárať bunky potrebné pre jej regeneráciu. Naša pečeň je zložená z troch vrstiev: vonkajšia, podpovrchová a vnútorné jadro. Dračie ovocie spomaľuje a zastavuje proces starnutia pečene tým, že pôsobí práve v jej vnútornom jadre, kde sa vo väčšine prípadov  rozvinie ochorenie, pokiaľ je táto časť dlhodobo zanedbaná.

from: pexels

Obed pozostával z liečivého šalátu, ktorý mal opäť dve varianty. Bol zložený z kombinácie paradajok, uhoriek, stopkového zeleru, fialovej kapusty, koriandru, jarnej cibuľky, mrkvy, špargle, reďkoviek, jabĺk a akejkoľvek listovej zeleniny. Tento šalát dopĺňala varená špargľa a v posledný deň aj ružičkový kel.

Obedný snack pozostával z dvoch jabĺk a niekoľkých ďatli. Večera bola rovnaká ako obed: liečivý šalát s ružičkovým kelom alebo špargľou.

from: pexels

Prečo práve špargľa?

Ja viem, asi vám mnohým napadlo, že to po mne na záchode po konzumácií špargle asi veľmi nevoňalo. Za to je zodpovedný enzým, ktorý štiepi kyselinu asparagovú. Pri tomto procese sa totiž tvoria zlúčeniny obsahujúce síru.

Špargľa obsahuje obrovské množstvo flavonoidov, ktoré majú veľmi silné protizápalové účinky. Ich účinok je podobný aspirinu a upokojuje preťaženú pečeň, čím sa výrazne zlepšuje jej čistiaca schopnosť. Špargľa navyše posilňuje imunitný systém pečene. Pomáha uvoľňovať a vylučovať tukové bunky z pečene a regenerovať jej vnútorné jadro.

Na čo sa môžete pripraviť?

V tejto fáze sa moje bolestivé ataky hlavy vystupňovali do veľkých rovín, kedy som sa s príšernou bolesťou hlavy zobúdzala a zároveň aj zaspávala. Ďalším nepríjemným poznatkom boli pre mňa vyeskalované abstinenčné príznaky. Už niekoľko rokov nechodím do žiadnych fastfoodov a zrazu som si detailne vybavovala ako chutí BIG MAC z McDonaldu. Ani si nepamätám, kedy som ho naposledy jedla, ale môj mozog si presne pamätal chuť tohto jedla v tak živej spomienke, až to bolo neúnosné.

Hovorila som si, že viem, prečo to robím a snažila som sa tú chuť zajesť šalátom. Bolelo to… Naozaj, šialene…

Po tejto skúsenosti sa opäť prehĺbilo moje vlastné pochopenie a súcit voči tým, ktorí bojujú sami so sebou či už aby sa zbavili návyku od cigariet, alkoholu, drog alebo chcú zmeniť životný štýl. Voči tým, ktorých príbeh nepoznáme a často ich odsúdime skôr, než by sme sa jeden deň mali prejsť v ich topánkach a v ich vlastnej koži.

Toto štádium bolo samo o sebe pre mňa najťažšie.

Tretia fáza liečebného prečistenia (9) - cítime sa lepšie

V tejto záverečnej fáze sa z pečene do krvi vylučuje nahromadený odpad z tela von. Toto je presne ten moment, kedy sa dejú zázraky a zdravotný stav sa mení k lepšiemu.

Ako to teda prebiehalo?

Posledné tri dni som opäť každý deň začínala citrónovou vodou. V týchto dňoch sa pitie zelerovej šťavy stupňovalo. Príjemnou zmenou bol obed v podobe špenátovej polievky s nakrájanou uhorkou v podobe rezancov. Prvý deň tejto poslednej fázy som uvítala príjemnú zmenu na pare pripravovanej tekvice so špargľou.

from: pexels

A samozrejme neoddeliteľnou súčasťou boli jablká.

Posledný deň tohto detoxu pozostával z pitia zelerovej šťavy dvakrát denne a veľkého množstva vody. V tento deň sa doporučuje aj rozmixovaný melón, ktorý som ja k dispozícií nemala, preto som sa zaobišla bez neho.

Prečo práve jablká a zelerová šťava sú kľúčové v celej tejto kúre?

Jablká obsahujú ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú čistiť pečeň takým spôsobom, že rozpúšťajú toxický povrch na vnútornej strane skladovacích priestorov pečene. Navyše dokážu prečistiť pečeň a črevá od baktérií, plesní, hub, kvasiniek a vírusov. Dosť dobré na potravinu, ktorá je bežne dostupná, že?

Liečivý šalát od Anthonyho Williama s jablkami

Liečivý šalát s jablkami

Zelerová šťava obsahuje neobjavené podskupiny sodíka, ktoré chránia membrány pečeňových buniek a bránia v tom, aby sa vírusy, plesne a baktérie množili. Tieto podskupiny sodíka na seba viažu voľné jedy a toxíny v pečeni, odvádzajú ich do krvi a bezpečne vylúčia von obličkami alebo cez črevá. Zeler navyše reguluje horúčosť pečene, čím ju vlastne čistí. Z čriev a pečene odstraňuje hlien a navyše rozptyľuje tukové bunky v pečeni.

Ako som sa posledné tri dni cítila?

V tejto fáze sa mi stratil ekzém. Nastala vo mne neuveriteľná spokojnosť a vyrovnanosť. Ten stav sa ťažko opisuje, ale prirovnala by som ho k dokonalej harmónií a vyrovnanosti. Tešila som sa každý deň na svoje jedlo, ktoré som si neuveriteľne vychutnávala a cítila som sa ako ešte nikdy predtým – absolútne plná energie.

Už len kvôli tomu pocitu, ktorý prišiel v tejto fáze by som si chcela celú túto kúru zopakovať. Som typ človeka, ktorý keď nemá k dispozícií jedlo, prejavujú sa u neho priam až agresívne sklony. Preto bolo prekvapujúce s akým pokojom som zvládla posledný deň. Napriek tomu, že som celý deň bola iba na šťavách a uhorkovo-jablkovej šľave, nemala som k dispozícií potrebný melón, ktorý by ma zasýtil a cítila som hlad, bola som veľmi spokojná a umiernená.

Už len kvôli tomuto pocitu blaženosti si plánujem celú kúru zopakovať, pretože po prekonaní absťákov, bolesti hlavy, zhoršených kožných prejavov, prišla dokonalá harmónia, kedy som začala vnímať svoju pečeň ako najlepšieho kamaráta.

Hovorí sa, že keď je pečeň preťažená, prejavuje sa to emóciami ako je hnev, frustrácia či podráždenosť. Predstavte si stav, v ktorom tieto emócie nie sú. Presne do takého blaha som sa dostala a prajem ho zažiť každému jednému z vás 🙂

Hovorí sa, že keď je pečeň preťažená, prejavuje sa to emóciami ako je hnev, frustrácia či podráždenosť. Predstavte si stav, v ktorom tieto emócie nie sú. Presne do takého blaha som sa dostala a prajem ho zažiť každému jednému z vás 🙂

Ako pokračujem po tejto kúre?

Osobne som zaradila do svojho jedálnička podstatne viac ovocia a zeleniny, než som bola doteraz zvyknutá. Samozrejme, na to, aby som sa s pečeňou a vlastným telom dokázala viac prepojiť, nestačí iba prečítať knihu a vykonať jednu kúru. Vyžaduje si to pravidelnosť a zmenu z lásky k vlastnému telu. Určite doporučujem však knihu, v ktorej je detailne popísané všetko to, čo som ja do článku nestihla zhrnúť.

Čo odporúčam vám?

Ak sympatizujete s posilnením a prečistením pečene, určite vám odporúčam investovať svoj čas do prečítania tejto knihy ešte skôr ako sa pustíte do samotnej kúry. Berte to však tak, že aj tento článok je iba jeden malý dielik jednej obrovskej neprebádanej mozaiky akou je naše zdravie. Na to, aby sme vlastnému telu porozumeli, potrebujeme sa pozerať tou druhou stranou mikroskopu, pretože ak sa zameriame iba na detaily, bude nám unikať celok.

BONUS pre ženy: V ktorej cyklickej fáze robiť kúru?

Ak ste v štádiu, kedy prispôsobujete svoje telo, pracovné či športové výkony svojim cyklickým fázam, určite vás zaujíma, kedy je ideálne robiť túto očistu.

Ako mnohé viete náš cyklus je podobne ako ročné obdobia rozdelený do štyroch fáz. Pokiaľ máte pravidelný 28-dňový cyklus, každý váš týždeň je podmienený inou cyklickou fázou.

from: pexels

V prípade, že beriete hormonálnu antikoncepciu, tieto fázy máte pravdepodobne potlačené. Pokiaľ ale využívate iný druh antikoncepcie bez hormónov, určite sa nájdete v niektorých z nižšie uvedených popisoch 🙂

1. Zima (fáza rozjímania)

Ráta sa od prvého dňa menštruačného cyklu až po siedmy deň. S obľubou toto obdobie nazývam obdobie hibernácie, kedy väčšinou nikoho nepotrebujeme vidieť a sme uzavreté samé v sebe. Je dobré si dopriať odpočinok a nenútiť sa do vecí, ktoré môžu počkať.

from: pexels

2. Jar (dynamická fáza)

Začína ôsmym dňom od začatia menštruačného cyklu až po 14. deň. V tejto fáze sme veľmi akčné, máme skvelé manažérske schopnosti a to, čo sme v kreatívnej fáze a fáze rozjímania nestihli, dokážeme vykonať ľavou zadnou. Sme veľmi energické, ale málo empatické, čo sa týka komunikácie.

from: pexels

3. Leto (fáza prejavu)

Táto fáza začína približne v 15. deň od začatia menštruačného cyklu až po 21. deň. V tomto období sme naopak veľmi empatické, máme výborné vyjadrovacie schopnosti a dokážeme riešiť s veľmi vyrovnanou hlavou partnerské nezhody.

4. Jeseň (kreatívna fáza)

Začína 22. dňom od začatia menštruačného cyklu a vrcholí 28. deň. V tomto období sme veľmi kreatívne a máme skvelé nápady a myšlienky. Čo je, žiaľ, horšie rovnako, ako sa správa príroda na jeseň, aj my ženy v tejto fáze začíname byť viac unavené a klesá nám energia. Zároveň, sme podráždené, citlivé a samozrejme, idú na nás všemožné nevysvetliteľné chute. Určite to poznáte 🙂

Sme jednoducho ženy a muži môžu byť radi, že vlastne za jeden mesiac majú až štyri rôzne partnerky 🙂 Ale späť k detoxu. Tieto fázy a ich prejavy som vymenovala primárne preto, aby ste si zvedomili vlastné telo a zároveň jeho cyklické možnosti a limity.

Ktorý čas som si ja osobne zvolila na túto očistu?

Osobne som nepovažovala za ideálny čas púšťať sa do tejto kúry vo svojej kreatívnej fáze, nakoľko nedokážem svoje chute takmer nikdy ovládať. Moja intuícia sa mi potvrdila a to som ani netušila, že ma chytí taký absťák.

Zvolila som si preto tretí alebo štvrtý deň mojej fázy rozjímania (menštruácie). Bola som v jemnom štádiu hibernácie a zároveň ma prešli šialené chute. Pekne som sa prehupla do svojej dynamickej fázy, ktorú som nechala prívalom veľkej energie doznieť.

Pokiaľ trpíte silnou a miestami bolestivou menštruáciou, ako napr. ja, zaznamenáte počas nasledujúceho cyklu od tejto očisty veľmi slabú menštruáciu. Sama som z toho bola milo prekvapená a schválne som bola zvedavá, ako to bude o mesiac pri ďalšej menštruácií, ktorá bol silná s rovnakou intenzitou ako mnohé predtým.

Utvrdilo ma to v tom, že keď urobíme v tele jednu zmenu, dotkne sa to aj ďalších zmien v našich orgánoch. Nemôžeme sa preto na naše telo pozerať zlou stranou mikroskopu, lebo nám potom uniká celok. Všetko je so všetkým prepojené, nielen vo Vesmíre, ale aj v našom tele.

Je potrebné vnímať naše telo ako celok komplexnebyť nablízku vlastným myšlienkam, obavám či bolestiam, ktoré ak nie sú spracované, začnú sa prejavovať na tele. Nielen pečeň, ale celé telo si zaslúži lásku, pozornosť a nehu, ktorú si vieme dopriať iba my sami 🙂

Som žena, ktorá sa rozhodla zobrať zdravie do svojich rúk a zbaviť sa zdravotných problémov pomocou stravy. Už viac ako dva roky nahrádzam potraviny, ktoré mi škodia. Mojou vášňou je varenie, vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Som autorka eBookov: Zatočte s potravinovou intoleranciou - Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov >>, Zbavená ekzému pomocou stravy a Ako variť a piecť bez lepku. >> Vďaka mojim skúsenostiam sa naučíte variť a nahrádzať potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti a hlavne si vysvetlíme, čo čím nahrádzať, aby ste si svoje jedlá vedeli naozaj vychutnať. Viac o mne si prečítate tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.