14 tipov na posilnenie imunity a udržanie mentálnej pohody

V poslednom čase majú mnohí z nás pocit, že informácie vo svete sú akoby pokazená platňa, ktorá neustále opakuje v obmenách počet nakazených a vyliečených. Sychravé počasie, stúpajúci strach a stres, neschopnosť odpútať myseľ od toho negatívneho – všetky tieto okolnosti vplývajú na našu mentálnu pohodu a zdravie.

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je ,,zdravie stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo bolesti".

 

Telesná, duševná a sociálna pohoda je tvorená z veľkej časti aj prostredím a jednoznačne, aj spoločnosťou, v ktorej žijeme.

 

Máloktoré mienkotvorné média zameriavajú pozornosť na to, ako si našu imunitu budovať ďalej či už s nosením rúška alebo bez neho. Je preto z veľkej časti na našej osobnej zodpovednosti, aby sme urobili maximum pre svoju duševnú a fyzickú pohodu. Už niekoľko rokov sa snažím svojím životným štýlom inšpirovať mnohých z vás a preto som sa rozhodla podeliť o tipy, ktoré sa osvedčili mne pri budovaní imunity.

Informácie v tomto článku nenahrádzajú zdravotnú starostlivosť a je na mieste vopred konzultovať s lekárom akékoľvek užívanie doporučených prípravkov.

V tomto článku nájdete 14 tipov na zlepšenie imunity a psychickej pohody:

1. Mursalský čaj

2. Rakytník

3. Šípky

4. Med

5. Kapucínka väčšia

6. Extrakt z grepových jadierok

7. Vitamín C

8. Vitamín B12

9. Vitamín D

10. Pohyb a prechádzky

11. Otužovanie

12. Eliminácia stravy, ktorá telu škodí

13. Správny výber myšlienok

14. Meditácia

 

Mursalský čaj

Moje časté návštevy BIO potravín ma už viackrát doviedli ku kúpe mursalského čaju, ktorý si osobne neviem vynachváliť. Pochádza z rastliny zvanej Ránhoj horský a rastie iba na určitých miestach pohoria Rodopy (Bulharsko, Turecko a Grécko). Osobne sa mi na ňom páči, že je plne bez teínu a teda jeho konzumácia nie je ničím obmedzená. Môže sa piť tým pádom aj v tehotenstve.

Je mimoriadne bohatý na antioxidanty ako sú flavonoidy. Má navyše relaxačný účinok, tým pádom pomáha znižovať aj krvný tlak. Bojuje navyše proti baktériám ako E. coli, Stafylokok a kvasinke Candida. Tento čaj pomáha odstrániť príznaky chrípky a urýchľuje zotavenie.

Môže sa piť preventívne, ale aj pri samotnom vírusovom ochorení, nakoľko zmierňuje zapálené sliznice, znižuje pot a pomáha upokojiť kašeľ.

Steblá rastliny Ranhoj horský

Mursalský čaj

Rakytník

Málokto z nás má možnosť vypestovať si rakytník na záhrade. Rakytník obsahuje desaťnásobne väčšie množstvo vitamínu C než citróny. Benefitmi sú navyše vitamíny B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) či provitamín A nazývaný aj betakarotén.Osobne sa mi osvedčilo pitie 100% rakytníkovej šťavy. Pokiaľ vám však vadí jeho kyslejšia chuť, existujú aj rakytníkové sirupy či olej.

Rakytník

Rakytník (Pixabay)

Šípky

Sú veľkým zdrojom vitamínu C, ktorý sa ale sušením, bohužiaľ, vytráca. Aj napriek sušeniu či dlhodobému skladovaniu nám šipky poskytujú kopec vitamínov či minerálov ako napr. fosfor, zinok, draslík, sodík, kalcium, železo a magnézium. Šípky pomáhajú pri liečbe zápalov v tele a vďaka svojim účinkom zlepšujú imunitu. Ideálny čas na zber šípok je práve september. Pokiaľ sa chcete vyhnúť kontaminácii olovom, zvoľte lokalitu, ktorá je vzdialená minimálne 50 metrov od príjazdovej cesty.

Šípky

Šípky (Pixabay)

Med

Nazvala by som ho tekutým zlatom, pretože to, čo predstavuje pre naše zdravie sa nedá ničím vyvážiť. Med svojimi unikátnymi vlastnosťami pomáha ničiť vírusové ochorenia. Pomáha navyše pri chrípkach, nachladnutí či zápaloch ústnej dutiny. Na nervovú sústavu má upokojujúci účinok a je výborným zdrojom rýchlej energie.

Obsahuje kopec minerálov a vitamínov od B1-B6, vitamín C, D a i. Keď si ním budete sladiť napr. čaj, dôležité je, aby vám teplota nápoja klesla pod 50°C, pretože nad touto teplotou sa cenné vitamíny a minerály medu strácajú.

Med

Med (Pixabay)

Kapucínka väčšia

Túto rastlinku môžeme považovať za prírodne antibiotikum, ktoré navyše pomáha aj pri infekcií močových ciest. Je nenáročná na pestovanie a tým pádom si ju každoročne sadím na balkóne do kvetináčov. Jej listy a kvety sú jemne pikantné a pripomínajú chuť reďkovky. Viete ich využiť napr. prípravy tinktúr alebo len tak na priamu konzumáciu či prípravy šalátov.

Kvet kapucínky väčšej

Kapucinka väčšia

 

Extrakt z grepových jadierok

Extrakt z grepových jadierok by som označila za malý zázrak, ktorý ma využitie nielen pri vírusoch, ale aj pri kvasinke Candida Albicans. V jadierkach grapefruitu sa totiž nachádza účinok proti 800 kmeňom vírusov a baktérií, 100 druhom plesní a jednobunkových parazitov. Vďaka tomu sa grepové jadierka považujú za prírodné antivirotikum, antibiotikum a navyše aj antimykotikum. Ich účinok bol vyskúšaný aj pri oslabenej imunite, nakoľko antimikrobiálne látky výrazným spôsobom posilňujú imunitný systém.

V črevnej flóre dokážu brániť patogénom bez toho, aby poškodzovali alebo narúšali črevnú flóru. Počet laktobacilov sa znižuje iba v nevýznamnom množstve.

Grapefruit

Grapefruit

Vitamín C

Viacerí sme určite už v detstve počúvali, aby sme jedli citróny, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Koľkí z nás ale tento rituál dodržujú a pohár citrónovej vody si každé ráno pred raňajkami doprajú? Citrónová voda dokáže pritom úžasne prečistiť tráviaci trakt a hydratovať naše telo. Pokiaľ kupujete citróny s chemicky ošetrenou kôrou, nezabudnite pred akýkoľvek spracovaním poliať citrus horúcou vodou alebo namočiť aspoň na 15 minút do octovej vody. Zbavíte sa tak aspoň čiastočného povrchového chemického ošetrenia. Citróny navyše obsahujú mikrominerálne soli, ktoré ničia škodlivé baktérie, plesne, huby a kvasinky.

Ak vám ale citrusy robia problémy či už pre intoleranciu alebo inú senzitivitu, existuje aj iná účinná podoba vitamínu C. V tomto prípade odporúčam lipozomálny vitamín C. Lipozomálny znamená, že sa účinok bude postupne uvoľňovať.

Ovocie

Vitamín C (Pixabay)

Vitamín B12

Pre správnu funkciu nášho imunitného systému sú potrebné vitamíny skupiny B, ktoré pracujú v tandeme, preto je potrebné dopĺňať ich komplexne. Vitamín B12 pomáha pri prevencií rôznych civilizačných chorôb. Väčšinou výživové produkty B12 obsahujú iba jednu koenzýmovú formu a tou je buď adenosylcobalamin alebo methylcobalamin. Kombinácia oboch týchto koenzýmov je pre telo účinnejšia. Osobnú skúsenosť mám s vitamínom B12 priamo v kombinácií adenosylcobalaminu s methylcobalaminom. Práve kombinácia oboch koenzýmov v tele má schopnosť využiť, spracovať a distribuovať všetky ostatné vitamíny a minerály.

Vitamíny

Vitamín B12 (Pixabay)

Vitamín D

Hovorí sa, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Táto myšlienka súvisí práve s vitamínom D, ktorý oprávnene nesie názov slnečný vitamín. Ten totiž získavame zo slnečného žiarenia a pobyte na slnku, keďže vzniká v koži po ožiarení UV lúčmi. Jeho funkcii sa pripisuje správny vývoj kostí, nakoľko pomáha lepšie vstrebávať vápnik v črevách. Podľa jednej štúdie je nedostatok vitamínu D nezávislým rizikovým faktorom celkovej úmrtnosti v bežnej populácii.

Profesori Anna Strunecká a Jiří Patočka detailnejšie približujú v jednej svojej publikácii účinky vitamínu D, ktorý napomáha k správnej funkcií 36 orgánov a tkanív ľudského tela (žalúdok, tenké a hrubé črevo, kostná dreň, obličky, koža, očná sietnica, pľúca a i.

Výborne pomáha najmä proti prechladnutiu, keďže potláča nežiadúce imunitné reakcie. Pozitívny vplyv sa zaznamenal aj pri autoimunitných ochoreniach. Máloktoré potraviny však obsahujú vitamín D, preto je nevyhnutné dopĺňať ho externe vo forme vitamínových doplnkov.

Slnečný vitamín D

Vitamín D

Pohyb a prechádzky

Denne sa stretávame s psychickým a emočným vypätím, ktoré často nevedome ignorujeme. Stres, ktorý počas dňa nahromadíme nedokážeme správne odbúrať a eliminovať. Mnohí z nás majú sedavé zamestnanie a ak sa premiestňujeme z domu do auta, z auta do práce, takýto pohyb nepredstavuje ani 10%. Netrpí iba naša kostrč ale skutočne celé telo. Nehovoriac o tom, že naše telo aj mozog potrebujú kyslík pre správne fungovanie.

Ak si pohyb nemôžete dopriať priamo v zamestnaní, existuje mnoho online cvičení, ktoré si viete časovo prispôsobiť podľa seba. Pokiaľ máte duševnú činnosť, často aj hodinová prechádzka po lese dokáže robiť zázraky a na svoje problémy sa budete vedieť pozerať s čistou hlavou a zdravým odstupom.

Prechádzka po lese

Prechádzka po lese (Pixabay)

 

Otužovanie

Možno si poviete, že toto nie je pre vás, lebo ste milovníci leta, tepla či horúcej vody ako som aj ja. Chápem ten strach a odpor, ktorý máme spojený so studenou vodou a s prílišným nepohodlím. Nebojte sa, nikto po vás nechce, aby ste sa proti svojej vôli vrhali do ľadovej sprchy.

Niekedy stačí ubrať z vrstvenia oblečenia a rozhodne je lepšie začať vlažnou vodou a postupne sa prepracovať až k tej studenej. Ak vás zaujíma viac ako na to láskavo ísť bez zbytočného odporu, Tereza Kramerová, certifikovaná inštruktorka Wim Hof metódy na túto tému napísala vynikajúci článok, po ktorom si otužovanie skutočne zamilujete.

 

S otužovaním mám od januára 2019 osobnú skúsenosť, preto môžem povedať, že ním:

  • znižujete riziko vírusovej infekcie
  • ak sa pravidelne otužujete, priebeh choroby je ľahší a prechádza rýchlejšie
  • pokiaľ na to pôjdete postupne, budujete si tým imunitu
  • nie je nad ten pocit, keď si dáte studenú sprchu - endorfíny zaručené 🙂

 

Eliminácia stravy, ktorá telu neškodí

Táto časť je veľmi rozporuplná a je ťažké vyznať sa v tom, čo by sme mali jesť, aby sme si zachovali nutričnú hodnotu a telo neochudobňovali. Vyššie som uviedla potraviny a vitamínové doplnky, ktoré sa primárne mne samej osvedčili. Je však skutočnosťou, že pokiaľ dlhodobo organizmus zaťažujeme nevhodnými potravinami, oslabujeme si imunitu.

Ktoré potraviny sú ale tie nevhodné?

1. Potraviny s dlhou zárukou spotreby

Viem, že týmto nepoteším milovníkov dlho trvanlivých potravín, ale treba si uvedomiť:

Jedlo, ktoré sa rýchlo nekazí, má v sebe potravinárske aditíva, ktoré spravidla nemajú žiadnu výživovú hodnotu. Výrobku iba umelo predlžujú život.

 

Jedná sa v prvom rade o priemyselne spracované výrobky, ktoré obsahujú emulgátory, napr:

  • zvýrazňovače chuti
    (najznámejší je glutamát - MSG - monosodium glutamate - sodná soľ kyseliny glutamovej - býva označený ako E 620 - E 625 a figuruje pod označením hydrolizované proteíny, kvasnicový alebo sójový extrakt)
  • stabilizátory a konzervanty
    (predlžujú trvanlivosť potravín)
  • umelé potravinárske farbivá
    (E 102 - E 172 upravujú ich vzhľad)

Tie posledné napr. zhoršujú poruchy autistického spektra (PAS) a ADHD.

 

Želé

Želé cukríky

 

2. Mäso plné antibiotík

V súčasnosti by máloktorý jedinec dal ruku do ohňa za vákuovo balený mäsový výrobok s tvrdením, že je 100% bez antibiotík. Distribútori  ani predajcovia nie sú povinní uvádzať z akej farmy (ak vôbec) pochádza mäso, ktoré si obzeráme v obchodnom reťazci. Zviera, ktorého výrobok si obzeráme bolo chované napr. v Poľsku, zabité v Maďarsku a kupujeme ho na Slovensku. A tak nepoznáme príbeh vlastného jedla.

Žiaľ, nemáme možnosť overiť si u predavačov, ktorí tovar dokladajú, či je mäsový výrobok niečím napustený, aby si zachoval svoju čerstvosť. Súčasná doba nás za posledné roky konzumu prinútila nezamýšľať sa nad tým, čo jeme. Dôležité je rýchlo kupovať, ešte rýchlejšie jedlo skonzumovať a podávať nadmerný pracovný výkon, aby sme mohli platiť hypotéky a účty. Nezaujímame sa o to, čo jeme. Dopujeme sa živočíšnymi bielkovinami v domnienke, že naše telo by bez živočíšnych proteínov skolabovalo.

Nie som vegeteriánka a ani vegánka. Sama mäso konzumujem, ale snažím sa vyberať si a zaujímať sa, odkiaľ mäsový výrobok, ktorý kupujem, pochádza.  Či malo zviera dostatočný výbeh… či obsahuje antibiotiká alebo sa jedná o etický chov. Možno si teraz poviete, že takéto stravovanie je nákladné a povedzme si na rovinu: pokiaľ si sami určujeme kvalitu jedla, vždy niekde zaplatíme.

 

Michael Beckwith v dokumente Heal na túto tému vyslovil myšlienku, s ktorou sa ja osobne stotožňujem:

Jedlo je nevyhnutná vec a väčšina ľudí si ho môže dovoliť. To, čo si nemôžu dovoliť je starostlivosť, ktorú budú potrebovať, pokiaľ budú jesť rýchle občerstvenie, aj keď je veľmi lacné. Takže pokiaľ nezaplatia viac za organické jablko, alebo pomaranč či zeleninu, budú platiť neskôr, keď budú mať artritídu, reumatizmus, cukrovku, vysoký krvný tlak alebo Alzheimera. Niekde za to budú platiť. Vy robíte rozhodnutie, kde to bude.

 

Jablko a hamburger

Výber jedla

 

3. Potraviny, na ktoré si telo tvorí protilátky

V súčasnosti je na internete a bohužiaľ, aj u viacerých ,,odborníkov“ mnoho informácií o tom, ako sa správne stravovať. Každý má svoju univerzálnu teóriu, vlastný filter pravdy vďaka, ktorému interpretuje realitu. To nás akosi necháva, nech si z toho kvanta neomylných faktov vyberieme, čo sa nám podľa aktuálnej situácie hodí. Nepozerám sa preto na to, ako človek bez názoru, ale na základe vlastnej skúsenosti viem, že neexistuje univerzálna rada, ktorá by sadla každému.

Moja osobná skúsenosť s potravinovou intoleranciou mi ukázala, že v dnešnom svete majú média skutočne silný vplyv. To, čo niekedy nezapadá do tabuliek a vymyká sa zavedením normám, je automaticky označované za šarlatánstvo a konšpiráciu. Ľudská skúsenosť s liečbou je často dehonestovaná a jednotlivé kazuistiky prehliadané s opovrhnutím. Patrí k tomu aj povedomie o potravinovej alergií, intolerancií a potravinách, ktoré môžu byť skutočne škodlivé.

Aké sú teda potraviny, ktoré telu škodia?

V súčasnosti je to ťažké odpovedať na túto otázku jednou vetou, pretože pokiaľ sa vo vašom prípade jedná o alergiu III. typu, ktorá býva označovaná ako potravinová intolerancia za prítomnosti nameraných IgG protilátok, vaše príznaky nemusia byť rovnaké ako u ostatných. Prejavy sú u každého z nás individuálne a neprejavujú sa v rovnakom čase.

Pokiaľ vám škodí napr. kravské mlieko alebo jeho najväčšia bielkovina kazeín, prejavy môžete mať niekedy až po 4 alebo 8 alebo 24 hodinách. V niektorých prípadoch až do 72 hodín od skonzumovanej potraviny. U každého človeka je tento mechanizmus iný a individuálny.

Bolesti brucha

Pixabay

 

Možno by ste za potravinovou intoleranciou hľadali iba gastrointestinálne problémy (bolesti brucha, hnačky, či plynatosť). V skutočnosti môže ísť aj o ekzémy, nadváhu, reumatoidnu artritídu, migrény, premnoženú kvasinku Candida Albicans, zhoršené poruchy autistického spektra (PAS), ADHD či napr. aj samovoľné potraty u žien.

Tento typ potravinovej intolerancie však nie je enzýmová nedostatočnosť, akou je napr. laktózová alebo histamínová intolerancia. V súčasnosti je veľkým trendom zvaľovať mnoho neurčitých príznakov, s ktorými si západná medicína nevie dať rady na histamínovú intoleranciu. Odborníci zatiaľ ale bližšie neskúmajú, čo spôsobuje nepomer medzi nahromadením histamínom a neschopnosťou organizmu odbúrať ho.

Mnohým však antihistamínová diéta (vyradenie potravín s vysokým obsahom histamínu) vôbec nepomáha. Jedná sa pritom o neuvážené extrémy, kedy sa doporučuje vylúčiť z jedálnička prospešné potraviny ako napr. špenát či paradajky, ktoré ale vôbec nemusia byť pôvodcami nahromadeného histamínu.

Západná medicína sa však v tomto prípade väčšinou zaoberá iba 2 aspektami:

  1. potravinové alergie I. typu (prítomnosť IgE protilátok)
  2. potravinová intolerancia (enzýmová nedostatočnosť – laktózová alebo histamínová intolerancia)

Pri potravinovej alergii sa aktivujú v tele (mastocyty) žírne bunky, ktoré postupne uvoľňujú histamín, ten však môže byť produkovaný aj pri potravinovej intolerancii (alergií III. typu, ktorú mnoho lekárov neuznáva a priam démonizuje). Málokto vám preto ponúkne komplexné testy potravinovej intolerancie.

V praxi to znamená, že pokiaľ vám testy u imunoalergológa nepotvrdia potravinovú alergiu I. typu z IgE protilátok a váš enzým diaminooxidáza nedostatočne odbúrava histamín, s veľkou pravdepodobnosťou vám diagnostikujú histamínovú intoleranciu. Problém sa u nich uzatvára, nie však u vás.

Tu by som si dovolila tvrdiť, že západná medicína vo väčšine prípadov miesto toho, aby začala stavať mosty medzi informovanosťou verejnosti o potravinových alergiách I. typu, potravinovou alergiou III. typu a enzýmovou nedostatočnosť, vytvára akurát priepasti medzi informáciami, ktoré dokážu laika zbytočne zmiasť.

Potravinová intolerancia, histamínová intolerancia, laktózová intolerancia, potravinová alergia

Bežne používaná terminológia

 

Nedá sa preto dať univerzálna rada, čo by sme mali jesť a naopak, čomu by sme sa mali vyhnúť. Ako človek s osobnou skúsenosťou s potravinovou intoleranciou vám viem ponúknuť iba svoj vlastný pohľad, kedy mi po vylúčení potravín na základe testu potravinových intolerancii zmizla sezónna alergia (jelša, breza, lieska, vŕba), kompletne sa mi vyliečil atopický ekzémmoja imunita je skutočne odolnejšia. O túto skúsenosť sa delím vo svojom knihe Z lásky k vlastnému telu – Dovoľte jedlu stať sa vaším liekom.

Majte na pamäti, že to, čo je pre jedného liekom, pre druhého môže byť jedom. Vyberajte si podľa možností čerstvé a sezónne potraviny. Kúpou výrobkov a potravín od drobných farmárov či pestovateľov pomôžete nielen svojmu zdraviu, ale podporíte aj našu ekonomiku.

Správny výber myšlienok

Žijeme v dobe virtuálnej a neustále sa nám ukazujú hrozby všadeprítomného nebezpečenstva. Večer sú toho živým dôkazom správy, ktoré nám prezentujú svet ako hrozné miesto neustáleho zločinu. Od počtu nakazených cez vraždy až po politické nezhody. A v pozícií pasívnych účastníkov (divákov) sme my ľudia pozerajúci sa na jednu médiami odprezentovanú katastrofu za druhou.

Svet potom vnímame ako nebezpečné miesto, kde vlastne nemôžeme nikomu dôverovať, pretože nemôžeme vedieť, či okoloidúci človek nie je náhodou nakazený nejakým vírusom. Sme viac obozretní, podozrievaví a často sa dobrovoľne sociálne izolujeme od spoločenských aktivít a interakcií v záujme ochrániť seba a naše okolie. V našom tele stúpa strach, bezmocnosť a obavy. A to nám oslabuje imunitu.

Aj keď mnohí vnímajú zdravie iba ako neprítomnosť choroby či bolesti, pre plnohodnotný stav zdravia je potrebné zabezpečiť nielen fyzickú, ale aj duchovnú, duševnú a spoločenskú pohodu.

V mnohých prípadoch si môžeme s dobrým pocitom kupovať výživové doplnky, ale pokiaľ svoju myseľ a dušu kŕmime každý deň strachom, je to ako šoférovať auto so zatiahnutou ručnou brzdou. Ďaleko nezájdeme. Miesto toho, aby sme sa sústredili na to dobré okolo nás, vnímame iba všadeprítomné hrozby. A žiaľ, zodpovednosť za prichádzajúcu katastrofu, ktorá sa v prvom rade odohráva v nás samých, nemôžeme presunúť ani na ministra zdravotníctva, ani na premiéra.

Sme to totiž my sami, kto si určuje kvalitu a výber vlastných myšlienok. Sme to my, kto môže pasívne pred televízorom sedieť a vnímať svet ako jednu veľkú katastrofu, môže vyhľadávať informácie o počte nakazených, alebo sa zameria na to, čo môžeme pre seba a svoje okolie urobiť, aby sa nám v tomto svete žilo ľahšie.

V mnohom prípade to chce ale viac. Vyžaduje si to pozerať sa na svet citlivejšími a vnímavejšími očami. Tešiť sa z maličkostí, objať partnera a svoje deti a ubezpečovať sa, že svet aj keď tak nie je väčšinou prezentovaný, je skutočne bezpečným miestom.

Pozitívna myseľ

Pixabay

Meditácia

Táto časť priamo nadväzuje na predchádzajúce slová, pretože síce nemôžeme ovplyvniť, čo sa deje vo svete, môžeme však ovplyvniť to, ako na tieto informácie budeme my sami reagovať. Môžeme pozorovať, čo sa deje v nás samých. Mnohí vyžadujú toleranciu od druhých, ale sami nie sú schopní tolerovať iné názory a presvedčenia. Vďaka tomu dochádza k polarizácii a vzájomnej nevraživosti.

A práve to je vyvolané všadeprítomným strachom a neistotou. Strachom zo straty zamestnania, zo spoločenskej šikany, z vírusu, zo straty vlastnej slobody a identity

Ako a kde nájsť ten lepší svet?

Aj keď nás to rodičia neučili, v škole a ani na prednáškach sa o tom nehovorilo, každý z nás sám sebe dokáže byť lekárom, keď sa preto vedome rozhodne. Mnohí majú pocit, že na to nemajú právo a ani vzdelanie. Iní naopak chápu, že pokoj a duševnú pohodu si budujeme sami v sebe.

Ako je možné, že sú okolo nás ľudia, ktorých sa životné hrozby nedotýkajú? Sú títo ľudia egoisti alebo sa pozerajú na svet s pokorou a nadhľadom, ktoré mnohým chýbajú?

Nie, títo ľudia nedostali dar pokoja a rozvahy do vienka. Naučili sa stíšiť a hľadať lásku sami v sebe prostredníctvom meditácie.

 

Sama sa snažím každý deň meditovať a pozorujem značné benefity:

 

  • vďačnosť za maličkosti
  • spokojnosť a vyrovnanosť
  • sebalásku
  • pocit, že všetko je poriadku
  • silnejšia odolnosť voči stresu

 

Aj keď si to možno nechceme priznať, vonkajší svet iba zrkadlí naše vnútro. Pokiaľ nevidíme lásku vo svete, je veľmi pravdepodobné, že nám samým chýba. Ak netolerujeme názor druhých, je možné, že sami nie sme tolerantní voči druhým. Nevedome opakujeme vzorce, ktoré sme videli u rodičov a u autorít. Vzorce zranenia, bôľu, zraneného vnútorného dieťaťa, ktoré ostalo v nás uväznené a nevyliečené.

Ak chceme lepší svet, hľadajme ho v prvom rade v samých sebe a pýtajme sa, čoho sa vlastne bojíme? Prečo reagujeme s opovrhnutím, keď niekto s nami nesúhlasí? Prečo nás bolí hlava, žalúdok či iný orgán?

Málokto si uvedomuje, že iba zatvorením očí a vyjadrením vďačnosti svojmu telu si posilňujeme imunitu. Že iba priložením rúk a predstav jemného svetla si posilňujeme jednotlivé orgány. Áno, viem, o týchto veciach sa nepíše. Nestoja totiž žiadne peniaze, iba váš čas. Aj keď na to nemusia existovať vedecké štúdie, ktoré by vás odkázali na konkrétny výskum.

Možno tieto informácie nie sú v súlade s vami a je to tak v poriadku. Máme slobodu voľby, čomu chceme veriť. Ja verím, že keby sa každý na Zemi zaujímal o svoje zdravie nielen na fyzickej, ale aj duševnej úrovni, náš svet by predstavoval krajšie a láskavejšie miesto.

Som žena, ktorá sa rozhodla zobrať zdravie do svojich rúk a zbaviť sa zdravotných problémov pomocou stravy. Už viac ako dva roky nahrádzam potraviny, ktoré mi škodia. Mojou vášňou je varenie, vymýšľanie nových receptov pre ľudí, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Som autorka eBookov: Zatočte s potravinovou intoleranciou - Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov >>, Zbavená ekzému pomocou stravy a Ako variť a piecť bez lepku. >> Vďaka mojim skúsenostiam sa naučíte variť a nahrádzať potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti a hlavne si vysvetlíme, čo čím nahrádzať, aby ste si svoje jedlá vedeli naozaj vychutnať. Viac o mne si prečítate tu >>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.