[ROZHOVOR] Občas máme na stretnutí s lekárom pocit ako pri komunikácii počas manželskej krízy

Mnoho čitateľov pozná spoločnosť SEPEA ako firmu, ktorá testuje potravinové intolerancie. Mohla by si priblížiť Tvoj osobný príbeh, prečo si sa rozhodla venovať práve potravinovým intoleranciám?

Príbeh je dlhý. Všetko sa začalo v lete 1997 zdravotnými problémami môjho dvojmesačného syna. Išlo prevažne o problém s neznášanlivosťou umelého dojčenského mlieka (to som však vtedy nevedela).

Jeho stav bol tak vážny, že sme skončili v nemocnici. Ani jedna z diagnóz, ktoré by mohli spôsobovať tieto ťažkosti, sa však nepotvrdila a poslali nás domov. Išlo napríklad o podozrenie na cystickú fibrózu a kto vie, čo táto diagnóza znamená, určite chápe, čo som prežívala.

Na jednej strane som pociťovala úľavu, no nevedela som čo ďalej. Výraz intolerancia sa používal maximálne v súvislosti s neschopnosťou tráviť mliečny cukor – laktózu. Odvtedy však uplynulo viac ako 20 rokov a výskum napreduje.

Netušila som, že synove problémy spôsobuje práve mlieko a vyvíjajúce sa detské trávenie mu bolo každý deň vystavované.

Takže časom pribudli aj problémy s pokožkou a úporné bolesti hlavy a  brucha. Tým ale nechcem menovať mlieko ako univerzálneho škodcu.

Nie sú mi blízke extrémne riešenia a určite nikomu neodporúčam paušálne odstraňovanie mlieka alebo napríklad lepku zo stravy pokiaľ nie je jasné, či to je vôbec potrebné. Nakoniec, intolerancia lepku sa vôbec neukazuje tak často, ako by sme čakali.

Až v roku 2009 (môj syn už mal 12 rokov) mi dala priateľka tip na test potravinovej intolerancie. Nikdy predtým som o niečom takom nepočula.

Mali sme za sebou negatívne alergologické testy a to bola pre mňa alfa a omega. Test intolerancie však ukazoval niečo iné. Problém s vajíčkom, lepkom a kravským mliekom.

Foto: KATEŘINA TŮMOVÁ

 

Na jednej strane som bola doslova zaskočená, keď ekzém a bolesti hlavy zmizli v rekordne krátkom čase. Zároveň som bola rozladená z toho, čo všetko som musela ustáť, kým som sama nenašla pre syna riešenie.

Keďže som zdravotník a aj v rodine mám lekárov ktorí sa nebránia vzdelávať, konzultovala som svoj zámer šíriť testy ako možnosť pre ľudí, ktorí si dlhodobo nevedia nájsť cestu zo svojho problému.

Odvtedy uplynul nejaký čas a mne sa mnohokrát potvrdilo, že to, čo robím má svoj význam.

Najviac ma teší, keď mi klient napíše, že po odstránení jedinej potraviny zo svojho jedálneho lístka sa mu konečne po rokoch napríklad zlepšil ekzém.

 

Si matka detí, ktoré majú potravinové intolerancie. Ako zvládajú každodenné stravovanie?

Dobrá otázka. Ako som spomenula, najstarší syn – dnes má 22r. trpí už od detstva pomerne silnou intoleranciou troch základných potravín. Skúste urobiť napríklad palacinky bez mlieka, vajec a lepku (zdôrazním, že nie je celiatik).

Druhý syn neznáša vajíčko a mlieko. Intolerancia sa prejavila ako chronický zápal očných spojiviek. Dlho mi trvalo, kým som zistila príčinu. V podstate náhodou, vďaka tomu že moja sestra je lekárka.

Dcéra neznášala dojčenské mliečne formule, no kozie mlieko od drobného kontrolovaného chovateľa toleruje veľmi dobre. Základné suroviny kupujem domáce. Hlavne vajíčka a kozie mlieko. Chalani ale ani kozie netolerujú. Tak pijú orieškové, ryžové a pod.

Foto: KATEŘINA TŮMOVÁ

 

Keď vidím svoje deti bez ekzému a mladšieho syna s bielymi bielkami očí, motivácia skúšať nové recepty je dostatočná. No aj my zhrešíme.

Deti sú dobrý „lakmusový papierik“ a  keď ich neustrážim, bolesť hlavy alebo zapálené oči sa prejavia pomerne rýchlo. Vtedy je mi jasné, čo sa deje. Mám to za tie roky odsledované.

Ako vnímaš Ty osobne problematiku potravinových intolerancii? Myslíš si, že sa jej v našom zdravotníctve venuje dostatočná pozornosť?

Nedávno mi istá lekárka pôsobiaca vo výskume vysvetlila, čo som si ja na začiatku svojej práce celkom neuvedomila. Kým odborná verejnosť začne uznávať nové poznatky, trvá obyčajne desiatky rokov. Ja som sa len v duchu zamračila, keď som si predstavila, aký kvalitný život by prežil môj syn za tie desiatky rokov.

Lebo všetky testy na alergie mal negatívne. Žiaľ, niekedy sa zo strany odborných lekárov stretávame s tvrdým odmietnutím. Keďže ide o pomerne novú oblasť výskumu, lekári sa o potravinovej intolerancii v škole neučia v takých súvislostiach, ako je známa v posledných rokoch.

Intoleranciu mnohí dodnes spájajú výhradne s enzýmovou nedostatočnosťou a občas máme na stretnutí s lekárom pocit ako pri komunikácii počas manželskej krízy.

Najhoršie je, keď v rozdielnych názoroch počujeme už len seba, zaslepene vidíme len seba, chránime si vlastné EGO. Pritom by stačilo tak málo. Zastaviť a zamyslieť sa. Cieľom by mala byť vyššia kvalita života pacientov. Bez zbytočnej arogancie.

Našťastie, sa to ale netýka všetkých. Záleží na tom, ako sa kto k problematike postaví. Máme za tie roky veľa podporujúcich lekárov. Praktických, pediatrov, gynekológov, reumatológov, aj alergológov.

Vyžiadajú si štúdie, pýtajú sa, zaujímajú sa, vyhľadávajú spoluprácu. Hlavne už po prvých testoch sami vidia, že fungujú. V týchto prípadoch sa buduje dobrý partnerský vzťah.

Foto: KATEŘINA TŮMOVÁ

Ako som už spomenula, moja sestra je lekárka , študovala vo Viedni, pôsobí vo Viedni, jej manžel je uznávaný rakúsky lekár s dlhoročnou praxou. Obaja sa zhodnú v názore, že je potrebné sa neustále vzdelávať a nestrácať pokoru. Zďaleka nevieme všetko. Nech je výskum akokoľvek ďaleko.

Laboranti z firmy SEPEA vytestovali potravinové intolerancie už niekoľkým tisícom ľudí, ktorí mali zdravotné problémy. Aké sú referencie zo strany pacientov po tom, čo u nich nastala eliminačná diéta?

Rozhodne nikomu netvrdím, že ide o univerzálne riešenie všetkých problémov. No veľmi poteší každý ďakovný mail. Napríklad, nedávno nám písala pani, ktorá trpela pred testami tým istým problémom ako ja sama. Po kravskom mlieku (v mojom prípade to bola smotana do kávy) mala kožné problémy vo forme veľkých vredov.

Bolo jasné, že nejde o klasické akné ako ho poznajú dermatológovia. Pani už je v strednom veku. A vedela že to nie je ani alergia. Absolvovala rôzne odborné vyšetrenia, krvné testy, gastroskopiu, kupovala len bezlaktózové mlieko, nepomáhalo. Mala však stále pocit, že problém spôsobuje nejaká potravina, ktorú nedokáže identifikovať.

Citujem: ,,Stravujem sa podľa výsledkov, vylúčila som tri základné potraviny a akné sa „ zázrakom „ prestalo tvoriť. “ – Toto sú pre nás najlepšie referencie. A priznám sa, najlepší pocit. Vždy mám krajší deň, keď nám klient napíše niečo také.

 

Čo je podľa Teba najväčšou prekážkou pre človeka, ktorý by mal začať eliminačnú diétu?

Ako som uviedla už v predchádzajúcej odpovedi. Najväčšou prekážkou sa môže ukázať zneváženie tohto testovania niektorými lekármi, ak sa za nimi prídete poradiť, či sa testovať alebo nie.

Ďalšou prekážkou môže byť ich reakcia po testovaní.

Neodporúčame chodiť s naším reportom k lekárovi. Neštudoval výživu, ale medicínu. Mňa napríklad detská gastroenterologička vyhodila, keď som sa k nej prišla poradiť, čo by mal môj syn jesť. Podľa jej slov žiadnu diétu nepotreboval. Bolo to pred desiatimi rokmi. Ide o oblasť, ktorej treba rozumieť.

Ďalšou prekážkou je nedostatočné vzdelávanie samotných výživových poradcov v tejto oblasti. Nie je poradca ako poradca. Aj tá najlepšia diéta ak sa paušalizuje, môže byť kontraproduktívna, keď sa ňou snažíte riešiť problém s črevom, no zároveň mu v strave dodávate to, čo mu najviac škodí.

A nakoniec vnímam ako veľkú výzvu prekročenie určitých komfortných zón. Ide o zmenu postoja k sebe samému aj k svojmu životu. O prebratie zodpovednosti za svoj život. Je jednoduchšie ísť do obchodu nakúpiť x-krát striekanú zeleninu, vajíčka z klietkového chovu, mlieko, ktoré už ani nie je mliekom.

Potom, keď mám problém, prísť k lekárovi, aby mi predpísal „nejakú pilulku“, ktorú zjem a budem opäť fit. Dieťa si ponatieram kortikoidmi a ekzém sa stratí.

Mnohým z nás sa v tej rýchlosti v akej žijeme, nechce zaoberať kvalitou potravín ktoré jeme. Veď je dokázané že aj svojim deťom venujeme denne sotva viac ako pár minút času. Možno niekto povie že zveličujem, ale ja to tak vnímam. Trend je z môjho pohľadu hrozivý.

Sama som mamou troch detí a viem, čo znamená stihnúť každodenné dostihy. Riešením je zastaviť sa, zamyslieť sa nad tým, čo má naozaj význam. Treba to robiť vedome. Každý deň.

Foto: KATEŘINA TŮMOVÁ

Je podľa Teba eliminačná diéta na základe testu potravinových intolerancii z dlhodobého hľadiska udržateľná ako životný štýl?

Určite áno. Často je to nutné. Keď viem, že moje dieťa neznáša vaječný bielok a aj po rokoch má problém, keď neustrážim diétu, je mi jasné, že už vždy budem dávať veľký pozor z akého zdroja suroviny kúpim. Dnes možnosti sú. Ale chce to celkovú zmenu postoja k vlastnému zdraviu, ako som už písala vyššie.

Obyčajne je hlavným problémom zopár základných potravín. Niekedy len jediná.

Ak niekto povie, že ide o ohrozenie zdravia diétou, lebo klient mal v reporte mnoho potravín, ide o základné nepochopenie problému.

Ak je v reporte veľké množstvo potravín, treba riešiť komplexný problém. Ale ignorovať neznášanlivosť a zároveň tvrdohlavo riešiť len napr. bakteriálne osídlenie čreva, je ako viesť auto zabrzdené ručnou brzdou. Na jednej strane by sme chceli liečiť a druhej strane stále dodávame škodlivinu.

 

Ako testovanie potravinových intolerancii prebieha?

Laboratórne, zo vzorky kapilárnej krvi detekuje laborant určité protilátky, ktoré sú iné ako pri alergii. Teda opäť zdôrazním že intolerancia nie je slabšia alergia. Tvoria sa pri nej iné protilátky.

Od roku 2009, keď som sa začala venovať týmto testom, ubehol dosť dlhý čas. Pretože testy pomohli mnohým, začalo sa šíriť dobré meno značky. Či už ide o test Food Print alebo SEPEA testy, všetky sú vysoko spoľahlivé a profesionálne vyhodnotené najnovšími metódami v certifikovanom laboratóriu.

Tieto testy patria medzi svetovú špičku. Dnes už sa o problematike dosť hovorí a testuje ju kadekto rôznymi spôsobmi. Treba si dať na to pozor.

Sama som urobila pokus a objednala som sa do jedného z centier biorezonancie. Na internete deklaruje aj službu testovania potravinových intolerancii. Vopred som sa objednala výhradne na toto vyšetrenie.

Na otázku spoľahlivosti tejto metódy mi pani odpovedala, že garantujú zhodný výsledok s laboratórnym testovaním. Keďže som mala v ruke čerstvý laboratórny report, mohla som hneď porovnávať. Žiaľ, výsledok bol diametrálne odlišný. Testovala som svojho syna, u ktorého mám overený pozitívny efekt eliminačnej diéty.

Vylúčením potravín na základe biorezonancie (vaječný žĺtok, banány a pod.) sa jeho stav nezlepšil a tieto odporúčania boli v rozpore s laboratórnym reportom.

Nemám nič proti tomu, aby každý robil svoju prácu, keď jej verí. No, považujem za neseriózne deklarovať zhodu s profesionálnym testom, len aby sme uspokojili klienta. Jednoducho vidím že ide vlna testovania intolerancii, prečo by som sa neskúsil zviezť.

Treba si dávať pozor, pýtať sa akým spôsobom sa testuje, keď už sa niekto pre testovanie rozhodne. Ak pôjde o laboratórny test Food Print, niektorý z certifikovaných SEPEA testov, spoľahlivý výsledok môžem garantovať.

Adela Sedláková

www.sepea.eu

Téma potravinových intolerancii je stále viac diskutovaná aj vďaka mojej viac ako desaťročnej práci.

Donedávna som si celkom úzkostlivo chránila súkromie. Dlho som sa bránila spolupráci s facebookom. Ale dobehlo ma to. Už nejaký čas bol na mňa z môjho okolia vyvíjaný tlak, aby som konečne začala písať o tom, čomu sa roky venujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.