Vytrvalosť, neopúšťaj ma!

Poznáte ten pocit, keď si na začiatku roku dáte predsavzatie, že sa budete niečomu venovať? Začnete viac športovať, stravovať sa zdravo, jesť nutrične hodnotnejšie potraviny. Avšak, postupne vaše nadšenie upadá a s ním aj predsavzatie. Nakoniec sa váš sen urobiť pre seba niečo viac rozplynie dostratena.

V januári roku 2018 nás na FIT joge bolo s lektorkou 28 aktívne cvičiacich. Vo februári približne 15. V auguste len 7. Viacerých jednoducho vytrvalosť opustila alebo oni opustili ju?

Samozrejme, sme len ľudia, priority máme každý iné a rovnako aj dôvody, prečo niekedy vytrváme a prečo zlyháme.

Keď som v roku 2016 prestala jesť potraviny, ktoré mi škodili, ľudia sa na mňa pozerali ako na nesvojprávnu. Na niekoho som možno pôsobila akoby som spadla z neba. Jedla som totiž iné veci, než moje okolie. Poznám preto dôverne skúmavé a zvedavé pohľady plné predsudkov a nedôvery.

Veľa razy som sa stretla s nepochopením. Bola to náročná cesta, na ktorej ma nesprevádzali rozkvitnuté lúky. Bližšie to popisujem v mojom eBooku Zbavená ekzému pomocou stravy. Vedela som však, prečo to robím. Aj keď to malé svetielko na konci tmavého tunela sa ku mne spočiatku nepribližovalo. Po čase som prišla na to, že bez mojej nečinnosti ostanem navždy tam, kde som bola.

Pochopila som, že samé od seba nepríde. To ja sa musím priblížiť k nemu.

Držíš diétu? A na čo?

Možno ste sa aj vy stretli s podobnou skúsenosťou. Na začiatku je vždy problém, ktorý vás prinúti rozhodnúť sa.

Budete obeť alebo tvorca – nemôžete byť oboje.

Ak sa rozhodnete prevziať zodpovednosť, nájdete odhodlanie. To vo vás upevní presvedčenie, že vaša cesta je správna. Môžete sa stretnúť s tým, že nie každý bude nadšený z vášho rozhodnutia. Občas sa stanete aj terčom posmechu. Zo začiatku sú žartíky prípustné. Po čase je to už ale nepríjemné. Cítite sa osamelo, že nenachádza podporu okolia.

Podobný príbeh som zažila aj ja. Moji známi, ktorých som v minulosti nazývala priatelia sa mi snažili hádzať pod nohy slovné polená. Obzvlášť vtedy, keď som sa snažila stravovať podľa toho, ako som to cítila. Ľuďom som však ležala v žalúdku možno aj pre môj rýchly metabolizmus.

Moje zdravie však za to stálo a stálo mi aj za falošné priateľstvá. Svojou vytrvalosťou odolávať jedlu, ktoré mi škodilo, som vytáčala do nepríčetnosti viacerých ľudí. Mnohí mali preto potrebu ma zhadzovať a komentovať pomaly každé moje zjedené sústo. Bola to rana, ktorá ma mrzela a bolela. Aj keď som to nedávala najavo.

Nebolo to ale jedlo, ktoré nás rozdeľovalo. Jedlo bola iba zámienka. Rozdeľovala nás vytrvalosť a schopnosť ustáť si svoj nový štýl stravovania napriek prekážkam. Ja som ju mala, ale moje okolie nie.

Vďaka vašej vytrvalosti sa ukáže charakter okolia. To vás buď podporí, alebo potopí.

Verím, že žijeme v realite, ktoré je naším zrkadlom. V jednoduchosti vysvetlené: To, čo nás hnevá na druhých, je iba naše vlastné zrkadlo. Ak závidíme druhým vytrvalosť, zrkadlí to nedostatok našej vlastnej vôle. Keď máme dostatočnú sebareflexiu, vieme naše nedostatky ovplyvniť a pracovať s nimi. Niekedy musíme byť trochu psychológmi, aby sme slovné urážky vedeli správne interpretovať. To nám pomôže odosobniť sa od ich slovného kontextu.

Buďte zodpovední

Osobne vnímam zodpovednosť ako kľúč nielen k lepšiemu zdraviu, ale aj k vzájomnému rešpektu na celom svete.

Vyberajte si zodpovedne, čo budete zajtra jesť. Pripravte sa na večerné hlady. Hlavne prijmite skutočnosť, že za to, čo ste zjedli, ste zodpovední práve vy sami a nikto iný.

Keď som pomaly začala zapracovávať do jedálnička potraviny, ktoré boli označené ako hraničné, začala som s ryžou. Neskôr so zemiakmi. S tými som to urobila celkom rafinovane. Keď si môj manžel raz kúpil solené čipsy, neodolala som a dala som si len jeden. O dva dni som si ich dala dva. Postupne som zvyšovala dávku, aby si telo zvyklo na potravinu, ktorú dlho nemalo.

Čipsy sú veľmi výhodný snack – cenovo dostupný. Intolerancia na zemiaky je ale čoraz častejšia. Ťažko sa odoláva niečomu, čo ste dlho nemali a možno sa vám stane to, čo aj mne:

Keď som už mala pocit, že by som čipsy jesť nemala, hnevala som sa na môjho priateľa, že ich kúpil a pokúšal ma. Miesto toho, aby som si uvedomila, že ma nikto nenútil ich jesť, radšej som hádzala zodpovednosť na neho. On bol ten zlý, kto ich kúpil.

Zemiakové čipsy

Za naše stravovanie sme si zodpovední my sami a nikto iný. Môžeme požiadať ľudí, s ktorými bývame alebo žijeme, aby nás neprovokovali, ale ruku za jedlom načahujeme nakoniec my a nikto iný.

Neplačte za tým, čo nemôžete. Nahraďte to!

Pokiaľ chcete zmenu, musíte vždy začať sami od seba. Nikto iný to za vás neurobí. Rovnako ako aj zemiaky nie sú to jediné, čo sa dá nahradiť, aj iné potraviny majú svoju náhradu. Ide len o to vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a experimentovať.

Keď som chodila s mojím manželom do kina, kupoval si pukance, ktoré chrúmal počas filmu. Keďže v mojom reporte kukurica vyšla ako zvýšená potravina, nejedla som ju. Musela som sa naučiť povedať nie pukancom a čipsom nachos. Zo začiatku som to podceňovala a nenosila som si do kina nič. Neskôr som sa naučila kupovať si čipsy zo zelených banánov PLATANOS, ktoré sú vernou kópiou klasických solených zemiakových čipsov. Alebo som jedla Haribo medvedíkov.

Čipsy zo zelených banánov PLATANOS

Nepozerajte sa dozadu a neriešte to, čo bolo. Vždy sa dá nájsť náhrada a možnosť vydať sa po ceste, ktorá je prípustná pre naše zdravie.

Je to len o výbere. Ako nahrádzať jednotlivé potraviny, učím v eBooku Zatočte s potravinovou intoleranciou – Nahraďte stravu, ktorá vám škodí a zbavte sa zdravotných problémov.

Pozerajte sa dopredu a vytrvajte!

Veľakrát by sme chceli, aby sa zmena udiala za deň. Aby sa cesta, po ktorej kráčame skrátila.

Keď nemáme dostatok informácii, máme pocit, že nemáme možnosti. Niekoľko rokov predtým než som sa vydala svojou cestou, som musela každé 4 mesiace chodiť na kolonoskopické vyšetrenia. Diagnostikovali mi nešpecifický zápal v sliznici hrubého čreva. Bolo to v roku 2008, keď mi bola zistená silná intolerancia na laktózu. Mala som na výber: prestať konzumovať výrobky s obsahom laktózy alebo toto vyšetrenie absolvovať opätovne. Už asi viete, čo som si vybrala.

Všetko zlé je na niečo dobré a aj minulosť, ktorá je bolestivá nás posúva ďalej. Hľadajte pravdu o sebe. Tešte sa z každého dňa a neberte svoju zmenu ako utrpenie, ale ako cestu, na ktorú keď sa časom obzriete, budete na seba pyšní!

Držím vám palce! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.